Pomlajevanje kože

Dobro počutje | dec. '15

Pred uporabo botulinus toksina ...

Koža je naš največji organ, ki se stara podobno kot druga tkiva, bogata z vezivom: hrustanec, krvožilni sistem in kosti. Z zunanjim videzom komuniciramo z okolico, zato je zdrav in mladosten videz pomemben za samopodobo in samozavest. Žal pa so prvi znaki staranja pogosto vidni prav na koži.

Na staranje kože vplivajo genski zapis in različni zunanji dejavniki, predvsem kajenje, uživanje alkohola, prekomerno izpostavljanje UV-žarkom (sončni žarki in solarij) ter stres.

Zrela koža je v primerjavi z mlado kožo tanjša in bolj suha. Z leti se zmanjšuje količina kolagena in elastičnih vlaken v koži. Manj je tudi hialuronske kisline, kislega polisaharida, ki tvori večino zunajceličnega matriksa, v katerem ležijo kolagenska in elastična vlakna, ter veže vodo. Zato postane koža tanjša, manj napeta in povešena. Pojavijo se tudi različno globoke statične gube. Zmanjša se tvorba maščob v koži, predvsem ceramidov, in posledično je okrnjena zaščitna lipidna dvoslojna plast v roženi plasti povrhnjice. Koža postane zato občutljivejša za zunanje dražljaje in bolj izsušena.

... in po njej. Gubice so komaj vidne.

Zaradi vpliva UV-žarkov se predvsem na koži, ki je bolj izpostavljena soncu (obraz, podlahti, vrat, dekolte ter hrbtišča rok) pojavijo rjavkaste lise (t. i. starostne pege). Krvne žile v koži postanejo krhkejše, tako da lahko že manjša poškodba povzroči krvavitev in nastanek modrice. Delovanje imunskega sistema je nekoliko šibkejše, zato so pogostejše okužbe in malignomi kože. Pri procesu staranja pride tudi do prerazporeditve in izgube podkožnega maščevja.

Na zunanji videz precej vplivamo z zdravim načinom življenja, uživanjem čim več svežega sadja in zelenjave, rib, nemastnih mlečnih izdelkov, polnozrnatih žit in oreščkov ter čim manj prečiščene bele moke in sladkorja.

Zelo pomembni so ustrezna zaščita pred UV-žarki, izogibanje škodljivim navadam (kajenju, pretiranemu uživanju alkohola …), različne sprostitvene metode za zmanjšanje stresa ter redno gibanje. Nega kože naj bo redna ter ustrezna glede na tip kože in starost.

Z različnimi metodami pomlajevanja želimo posledice staranja narediti manj vidne in upočasniti napredovanje procesov staranja kože. Večino postopkov je treba ponavljati, saj je njihov učinek začasen. Potrebna je tudi previdnost, saj vse oglaševane metode v medijih in na medmrežju niso strokovno medicinsko preizkušene in tudi njihova učinkovitost ni dokazana z ustreznimi strokovnimi študijami. Včasih so trditve celo škodljive za zdravje.

Kemični postopki

Postopke pomlajevanja kože lahko opravlja le zdravnik specialist s področja dermatologije in estetske kirurgije. Zelo pomembna so tudi realna pričakovanja, saj si z nobenim postopkom ne boste povrnili mladosti niti rešili psihičnih in čustvenih stisk. Lahko pa dosežete nekoliko bolj mladosten in svež videz.

S kemičnimi pilingi kontrolirano poškodujejo kožo do različnih globin in s tem stimulirajo regeneracijo poškodovane kože in remodeliranje kolagenskih in elastičnih vlaken. Ob tem se izboljšata videz kože in njena funkcija. Globina kemičnega pilinga je odvisna od izbire kemične snovi, njene koncentracije in trajanja delovanja.

Kemične pilinge opravljajo z različnimi kislinami. Najpogosteje uporabljajo alfa hidroksi kisline, predvsem glikolno kislino.

S površinskim pilingom poškodujejo le povrhnjico in tako vplivajo na regeneracijo kože, odstranijo rjave pigmentne lise (npr. starostne pege) ter vplivajo na vidnost drobnih ugreznjenih brazgotinic po aknah. Koža je po posegu običajno nekoliko otekla in pordela in se drobno lušči. Negovati jo je treba z vlažilnimi kremami. Koža je po posegu nekoliko bolj napeta in čvrsta.

Oseba se lahko takoj po posegu vrne k svojim vsakodnevnim dejavnostim (t. i. lunch time pilingi).

Z globokim in srednje globokim kemičnim pilingom kožo poškodujejo do različnih globin pod epidermisom ležeče usnjice oz. dermisa. Na ta način blažijo globlje gube ali kožo, ki je močno poškodovana zaradi prekomernega izpostavljanja UV-žarkom.

Mogoči stranski učinki srednje globokih in globokih kemičnih pilingov so lise po koži, brazgotine in okužbe. Stranski učinki so redki, če jih opravlja strokovno usposobljena oseba.

Pri dermoabraziji z različnimi mehanskimi brusilkami (npr. z rotirajočo diamantno ploščo) odstranijo različno debele plasti kože.

Lasersko pomlajevanje kože

Laserske posege lahko opravljajo le zdravniki. S t. i. ablativnimi laserji odstranijo plasti kože različnih debelin. Vse bolj uporabljajo t. i. frakcionirano metodo, kjer s svetlobnim žarkom ne poškodujejo celotne površine kože, temveč napravijo mikroskopsko majhne luknjice. Koža se hitreje obnovi iz okolišnih otočkov kože. Možnost stranskih učinkov je tako manjša, lahko pa se pojavijo spremembe v pigmentiranosti kože, brazgotine in herpes.

S t. i. neablativnimi laserji s svetlobno energijo povzročijo mikropoškodbe v globljih plasteh kože v dermisu in tako stimulirajo obnovitvene procese v koži, podobne kot pri celjenju ran. Poveča se tvorba kolagena, elastina in medceličnine. Koža postane čvrstejša in bolj napeta, drobne gube postanejo manj vidne. Stranski učinki so začasni, to sta predvsem oteklina in pordelost kože, postopek je neboleč. Za vidnejši učinek je običajno potrebno tri do šest obiskov v razmiku 3 ali 4 tednov. Obnovitveni procesi v koži potekajo pospešeno še približno leto dni po zadnjem posegu.

Zaradi večje učinkovitosti lahko svetlobno energijo združujejo tudi z radiofrekvenco.

Za zmanjšanje gub

Nazolabialna guba je precej izrazita.

Botulinus toksin, med ljudmi bolj znan kot botoks, uporabljajo za zmanjšanje vidnosti drobnih gubic, predvsem okrog oči, na čelu in okoli ust. Mišice namreč vlečejo kožo in tako povzročajo nastanek gubic. Z drobnimi iglami vbrizgajo zelo majhne količine botulinus toksina v podkožne mišice. Prvi učinki so vidni po 3 do 5 dneh, maksimalen učinek pa po štirih tednih. Botulinus toksin učinkuje 3 do 5 mesecev, nato je za želeni učinek treba postopek ponoviti.

Stranski učinki so običajno redki in začasni, če je na delu ustrezno usposobljen strokovnjak. Lahko se pojavijo manjša modrica, spuščenost vek, asimetrija in občutek napetosti na mestu vbrizganja.

Statičnih gub, ki nastanejo v procesu staranja kot posledica tanjšanja kože in podkožnega tkiva, ni mogoče zmanjšati z vbrizgavanjem botoksa.

Po vbrizganju hialuronske kisline skoraj ni vidna.

Za zmanjšanje statičnih gub in povečanje volumna ustnic ter lic uporabljajo različna polnila. Med polnili najpogosteje uporabljajo hialuronsko kislino, ki je telesu lastna snov in so zato možnosti stranskih učinkov in alergičnih reakcij manjše. Koži daje volumen, veže vodo in spodbuja tvorbo kolagena in elastina. Poleg tega, da veže vodo, spodbuja tudi nastajanje novega svežega kolagena in sintezo lastne hialuronske kisline ter tvorbo novih krvnih žil.

Ob vbrizgavanju polnil v kožo in podkožje oseba občuti rahlo bolečino. Najpogostejši stranski učinki so prehodne modrice in asimetrija. Učinek traja običajno od 6 do 12 mesecev.

Med polnili pogosteje uporabljajo tudi maščobno tkivo. Lastne maščobne celice vbrizgajo v podkožje. Tudi ta postopek je treba ponavljati za želeni učinek, okvirno na 6 do 8 tednov.

V zadnjih letih za povečanje volumna (npr. upadlosti lic) in zmanjšanje vidnosti gub uporabljajo tudi delce polilaktične kisline, ki jih vbrizgajo v kožo. Le-ti zapolnijo volumen in spodbujajo tvorbo kolagena (t. i. liquid face lifting). Polilaktična kislina je biorazgradljiva in telesu lastna snov, zato ni pričakovati resnejših stranskih učinkov in alergičnih reakcij ob ustrezni strokovni uporabi. Po postopku je koža pordela in otekla, lahko se pojavi manjša modrica. Lahko se pojavijo tudi podkožni vozliči, zato je potrebno redno masiranje predela, predvsem v prvih 24 urah po posegu. V primeru večje občutljivosti opravijo lokalno anestezijo. Običajno je treba opraviti več postopkov, pri osebah z zelo malo podkožnega maščevja od tri do šest. Učinek je viden približno dve leti.

V zadnjih letih za neinvaziven lifting obraza in vratu uporabljajo tudi tanke resorbilne nitke iz polilaktične kisline, ki imajo drobne kaveljčke. Namestijo jih ambulantno. Učinek je viden približno 18 mesecev.

Hialuronsko kislino uporabljajo tudi pri mezoterapiji, kjer jo z drobnimi iglicami vnašajo v kožo. Koža postane čvrstejša, napeta in bolj sijoča. Tudi drobne povrhnje gubice so maj vidne. V kožo z zelo drobnimi iglicami vnašajo tudi vitamine in antioksidante. Postopek je treba večkrat ponoviti. Mezoterapijo najpogosteje izvajajo na obrazu, vratu, dekolteju in hrbtišču rok, lahko pa tudi drugje po telesu.

Pri pomlajevanju z lastno plazmo, bogato s trombociti, osebi odvzamejo manjšo količino krvi, ki jo skupaj s posebnim gelom centrifugirajo 5 do 10 minut. Tako se plazma loči od rdečih krvnih celic, nato pa jo vbrizgajo v kožo.

Iz trombocitov se sprostijo rastni dejavniki, ki spodbudijo celice v koži k regeneraciji in revitalizaciji tkiva. Ker postopek izvajajo s pacientovo lastno plazmo, ne more priti do alergičnih pojavov in prenosa različnih okužb.

Tako biostimulacijo kože uporabljajo za pomlajevanje, hitrejše celjenje po kirurških posegih in spodbujanje celjenja venskih razjed.

Po 60. letu starosti na spremenjen videz obraza precej vpliva tudi atrofija podkožnega maščevja in globlje ležečih tkiv. Za vidnejši rezultat je poleg opisanih metod pomlajevanja kože neredko potreben tudi kirurški poseg.

Pri zmanjševanju posledic staranja so pomembna realna pričakovanja. Pri vsaki osebi je treba posebej objektivno oceniti stopnjo poškodovanosti kože. Metode so pri različnih osebah različno učinkovite. Radikalni posegi za ohranjanje mladostnega videza niso smiselni za vsako ceno. Smiselni so posegi, ki nam bodo vrnili zdrav in svež videz in dobro samopodobo, mi pa bomo s svojim življenjem tudi v zrelih letih zadovoljni. Pred vsakim posegom se je treba s svojim zdravnikom temeljito pogovoriti in se seznaniti z vsemi prednostmi, stranskimi učinki in mogočimi zapleti določenega posega.

Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media