Rentno pokojninsko zavarovanje

Prosti čas | dec. '15

Prehod iz dejavnega delovnega obdobja v pokoj za nekoga predstavlja olajšanje, za nekoga drugega pa neprijetno življenjsko prelomnico. Ustaljen delovni ritem se prekine, človek se počuti nekoristnega, izpraznjenega. Skoraj za vsakogar pa tak prehod pomeni zmanjšanje rednih dohodkov, saj so pokojnine v Sloveniji za veliko večino upokojencev nizke in jim ne omogočajo ravno finančno brezskrbne starosti.

Vendar pa se lahko s pametnim načrtovanjem in predvsem s poznavanjem in razumevanjem ustreznih finančnih storitev na trgu ta položaj precej izboljša. Ena izmed takih storitev je rentno pokojninsko zavarovanje. Gre za posebno vrsto pokojninskega zavarovanja, ki zagotavlja izplačevanje dodatne pokojnine do smrti zavarovanca, ne glede na to, koliko let je dodatna pokojnina izplačevana. Zavarovanje namreč temelji na principu kapitalskega pokritja (ki je vzpostavljen na osnovi plačevanja premij) in krije tveganja za nepredvidljive dogodke v prihodnje.

Ta oblika zavarovanja je prostovoljna, zagotavlja pa zajamčeni donos, kar je za večino upokojencev, ki jih bolj zanima finančna stabilnost kot pa višina donosa, še posebej privlačno. Višina pravic iz zavarovanja je sicer odvisna od zbranih sredstev zavarovanca in plačanih tveganj.

Dodatna finančna varnost

Z rentnim pokojninskim zavarovanjem si lahko zavarovanci (na primer upokojenci) zagotovijo več pravic, in sicer dodatno starostno pokojnino, družinsko pokojnino v primeru smrti zavarovanca ali invalidsko pokojnino v primeru invalidnosti. V tem smislu lahko zainteresirani posamezniki sklenejo več vrst zavarovanj ali kombinacij zavarovanj, in sicer odloženo dosmrtno pokojninsko rento, odloženo dosmrtno starostno in družinsko pokojninsko rento, odloženo dosmrtno starostno in invalidsko pokojninsko rento ali odloženo dosmrtno starostno, invalidsko in družinsko pokojninsko rento.

Starostno pokojninsko rento zavarovancu izplačujejo do njegove smrti, pri družinski pokojninski renti pa njegovi družinski člani podedujejo starostno pokojninsko rento.

Rentno pokojninsko zavarovanje je primerno za tiste posameznike, ki se zavedajo pomena dodatne finančne varnosti v času po upokojitvi. Z rentnim pokojninskim zavarovanjem si bodo namreč nedvomno zagotovili varnejšo starost, saj si bodo s pokritjem tveganj za nepredvidljive dogodke zmanjšali tveganja negotovosti v prihodnosti in si obenem zagotovili izplačilo dodatne pokojnine.

Zavarujejo se lahko osebe od izpolnjenega 14. leta pa do izpolnjenega 55. leta starosti. Ob zavarovanju lahko posamezniki izberejo različna razmerja med vplačano premijo in višino dodatne pokojnine.

Minimalna višina premije je 20 evrov, zgornjih omejitev ni. Priporočena vsota plačevanja je 50 evrov, višina plačanih premij pa je seveda odvisna tudi od finančne zmožnosti posameznega zavarovanca.

Menimo, da je odločitev o tovrstni obliki varčevanja za prihodnost vsekakor modra, bolj kot, recimo, varčevanje v bankah, saj je usmerjena v čas, ko posamezniku še kako prav pride vsak dodatni privarčevani evro, obenem pa je zavarovan še za nepredvidljive dogodke.

Mag. Boštjan J. Turk 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media