Praznična pogostitev – tudi za mlajše

Dobro počutje | dec. '15

Nikakršne težave ni za hitro pogostitev gostov: hlebec kruha, salama, kos sira in malo oljk ter topel čaj ali kuhano vino. Iznajdljivi pa lahko preizkusite katero izmed mojih preprostih in preverjenih idej. Nekaj izmed njih lahko zlahka pripravijo tudi vnuki, sami ali z vašo pomočjo, navdušile pa bodo tudi morebitne mlajše goste.

Kruh je velikokrat osnova preproste pogostitve, zato je med prazniki smiselno imeti vsaj hlebček kruha v zamrzovalniku, še bolje drobno pekovsko pecivo, ki ga v nekaj minutah odtalimo v mikrovalovni pečici ali v približno pol ure v običajni pečici. Na sobni temperaturi se tali kakšno uro – odvisno od debeline in gostote kruha.

Vsekakor je modro, če imamo na zalogi v hladilniku vsaj kak zavitek pakirane narezane mesnine. Klasična in imenitnejša izbira je kraški pršut, podobno zašinek ali panceta. Zadnjo lahko domiselno uporabimo tudi tako, da dolge tanke rezine ovijemo okoli grisinov. 

Iz skute, kisle smetane in trdo kuhanega jajčka je okusen namaz pripravljen en, dva, tri. Z dodatkom oljk, kislih kumaric in ščepcem zelišč mu pričaramo poseben okus. Če gost namaz razredčimo z malo jogurta, dobimo pomako, v katero pomakamo grisine ali zelenjavne paličice. V zimskem času uporabimo na paličice narezano surovo rdeče, rumeno in belo korenje, gomoljno in stebelno zeleno ter surovo repo. Poskusite, presenečeni boste nad odličnim okusom, ki se ujame s smetanastim okusom pomake. 

Po zamisli otrok

Kaj bi pa vi ponudili gostom, sem povprašala svoje otroke. Izstrelili so kot iz topa: popečene kruhke (toast) ali tortilje z različnimi nadevi. Najbrž je že tako, da s še tako izbrano pripravljenim narezkom, kanapejčki in obloženimi kruhki mlajših gostov, žal, ne bomo navdušili. Upanje umre zadnje, zato velja vseeno poskusiti. Mehak kruh za popečene kruhke je na primer uporaben še za male sendviče z majonezno-skutnim namazom, ki smo mu dodali na drobno nasekljane liste špinače ali solate in kalčke. Sendvič razrežemo na štiri trikotnike; takšni grižljajčki gredo hitreje v slast tako velikim kot malim. V skrajnem primeru na kontaktnem žaru popečemo običajen sendvič s šunko in sirom.

Peka tortilj in nadevanje z izbranimi dodatki ter zvijanje ni zabavno le mladini, tudi starejši si z njimi radi popestrimo prijateljska druženja. Nadevamo jih s popečenimi trakci začinjenega mesa, naribanim sirom, kuhanim fižolom, koruzo, kockami avokada, čebulo ter seveda bolj ali manj pekočimi omakami (salsami), ki jih kupimo v trgovini ali »scopramo« v domači kuhinji. Vse dodatke damo v skodelice in postavimo na mizo, sproti pa pečemo tortilje, da si gostje še tople nadevajo in zvijejo. Bi radi klepetali in se sprostili? Poprosite mladino, da pečejo tortilje namesto vas; delo je zabavno in zelo preprosto, po mojih izkušnjah pa se ga nihče ne brani. Potrebujejo le ponev ter lopatico, s katero opečeno in mehurjasto tortiljo po nekaj sekundah obrnejo in spečejo še po drugi strani. Pečene tortilje ponudimo takoj ali jih za nekaj minut damo na krožnik ter obvezno pokrijemo s pokrovko, da ostanejo tople in mehke. Najlaže jih je kupiti v trgovini v zavitku po osem, da so na voljo za vsak primer. Imajo pšenične in koruzne. Če bi jih radi spekli povsem sami, uporabite recept za mlince. Z malce vaje vam bo uspelo.

Ena izmed res odličnih idej za pogostitev je tista s polento. Kuhano nalijemo v model ali v pekač največ 2 cm debelo in pustimo, da se ohladi in strdi. Potem jo narežemo na kvadratke ali pa si pomagamo z modelčkom za piškote (v obliki kroga, zvezdice ...) Na to podlago nabrizgamo namaz, na primer ribji (polenovka), ali jo obložimo s paradižnikom, sirom ter popečemo v pečici. Med polento zakuhamo zelenjavo, da ima vse skupaj več zdravega pridiha.

Brez solat ne gre

Meni najljubše pri pogostitvi so solate z dodatki, ki poskrbijo za tisti »nekaj več«. Praviloma jih pripravimo malo prej, da se okusi okrepijo, in shranimo v hladilniku. So idealne za takrat, ko so gostje napovedani. Prijetno osvežijo s svojo kislino, nasitijo, da ne hlastamo preveč za različnimi pregrešnimi sladicami, obenem so vir zdravih hranil (predvsem vlaknin), ki poskrbijo za dobro prebavo. Lahko dodam še, da razstrupljajo, ohranjajo vitko linijo, poskrbijo, da nas po zabavi ne peče vest, ker smo spet pretiravali in bomo januarja znova morali poskrbeti za dieto. Solata iz kuskusa, riža, ješprenja ali pirine kaše postane res okusna z dodatkom blanširanih korenovk, oreščkov ali semen, z brizgom limonovega soka ali staranega balzamičnega kisa. Morda velja kdaj solato začiniti tudi s katerim drugim oljem kot le s sončničnim, na primer z orehovim ob orehih. Zraven gre pravkar pečen domači kruh ...

Potrebujete idejo za sladico? Lahko odprete škatlo piškotov iz trgovine ali se potrudite in postrežete kaj domačega. Preprosto sladico – čokoladno kremo z bananami in piškoti zlahka pripravite skupaj z vnuki, z njo boste razveselili tako mlajše kot starejše. Pripravite se na pohvale.

 Recepti

Pomaka iz skute, kisle smetane in majoneze

Za 2 kozarčka pomake potrebujemo:

2 do 3 žlice pretlačene skute

1 žlico majoneze

lonček naravnega tekočega jogurta

sol, poper, zelišča po lastni izbiri

Priprava: Vse sestavine v posodici dobro premešamo. Dobiti moramo gosto tekočo omako, ki ne steče zlahka z žlice. Vanjo pomakamo grisine ali približno 10 cm dolge paličice zelenjave, npr. surovega korenja, zelene, repe, lahko pa tudi blanširan brstični ohrovt, cvetačo, brokoli, kocke kuhane rdeče pese.

Pekoča salsa za tortilje

Za 2 kozarčka potrebujemo:

1 pločevinko vloženega paradižnika (pire)

manjšo čebulo

3 stroke česna

sol, poper

ščep sladkorja

žlico olja

kajenski poper ali suh feferon

Priprava: V posodo damo grobo narezano čebulo in druge sestavine, razen feferona ali kajenskega popra. S paličnim mešalnikom sestavine pretlačimo, da dobimo gosto omako.

Potem dodamo drobno sesekljan feferon ali kajenski poper, količino določimo sami glede na želeno ostrino omake, in mešamo naprej. Omaka je v hladilniku obstojna do enega tedna.

 Čokoladna krema s piškoti in banano (FOTO: sladica_ganas_banana_otroci_l.jpg)

Za ovalen model za narastke ali 8 manjših kozarcev potrebujemo:

5 dl sladke smetane

165 g jedilne čokolade

čokoladne piškote, otroške piškote, tanjše napolitanke

2 večji banani

Priprava: Najprej naredimo redkejšo čokoladno kremo (ganache). V kozici segrejemo smetano skoraj do vrenja, jo odstavimo in vanjo stresemo na koščke nalomljeno čokolado. Mešamo, da se raztopi, in kremo ohladimo na sobno temperaturo. Med ohlajanjem večkrat premešamo.

Medtem narežemo banano na kolesca ali po dolgem na tanke rezine. V model ali kozarce nalijemo tretjino čokoladne kreme, povrhu položimo piškote, prelijemo s tretjino kreme, potem sledi plast banan, ki jo prelijemo s preostankom kreme. Postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, da se piškoti namočijo in se krema strdi, da dobi strukturo čokoladnega namaza iz trgovine.

Po želji ponudimo s kepico stepene smetane in rezino ali koščkom banane.

Različica 1: Za odrasle piškote pred nalaganjem v model na hitro pomočimo v rum ali hladno kavo, za mladino pa v bananin sok.

Različica 2: Banane nadomestimo s hruškami ali sadje povsem izpustimo.

Različica 3: Se mudi s sladico? Čvrste banane narežemo na tri dele, vsakega nataknemo na paličico (za nabodala ali za sladoledno lučko), potem pa pomočimo v gostejšo čokoladno kremo (2,5 dl smetane in 200 g čokolade) in nazadnje še v grobo narezane pražene lešnike. Paličice postavimo v širok kozarec in počakamo, da se čokolada strdi.

Besedilo: Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media