Z naravo do zdravja in moči 

Dobro počutje | dec. '15

Roman Košale ima čebelnjak v Starih Žagah na območju Kočevskega roga, zato se mu pogosto zgodi, da ga »obiščejo« tudi medvedi in poškodujejo panje. Kljub tej nevarnosti pa ne odneha, saj so v tistih odročnih krajih pogoji za čebelarstvo najboljši: različna zelišča ter bogat sestoj drevesnih vrst – od lip, ki lepo medijo, do znamenite roške jelke – omogočajo, da ima med ogromno zdravilnih vsebin ter prav posebno bogato aromo. S čistim in povsem naravnim medom so ga zdravili že njegovi starši, ko se je boril z astmo in drugimi boleznimi. Tako zaupa medu in se mu posveča z vsem srcem, narava pa mu vrača.

Toda ne zanaša se le na to, zato se tudi nenehno izobražuje. In tako je spoznal dr. Boruta Gosarja, ki je več let raziskoval možnosti optimalne povezave meda in zdravilnih zelišč. Eden izmed redkih čebelarjev, ki jim je dr. Gosar zaupal izdelavo prehranskega dopolnila ameriškega slamnika z medom, je Roman Košale. Sledila pa sta še dva dragocena izdelka – sok rdeče pese z medom ter borovi vršički z medom.

Ameriški slamnik z medom za krepitev odpornosti

»Prvi na svetu smo izdelali ameriški slamnik z dodatkom meda; med, ki ga je v tej kombinaciji le tretjina glede na ameriški slamnik, je tudi naravni konzervans,« pripoveduje Roman Košale. Poudari, da je primeren za vse – od otrok do starostnikov. Pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika imajo uradno dokazane imunostimulativne lastnosti, zato so – poleg prehranskih dopolnil – lahko registrirani tudi kot zdravila proti prehladnim obolenjem. Ameriški slamnik vsebuje številne dragocene učinkovine in Roman Košale pravi, »da lahko kaj takega ustvari samo narava«.

Ameriški slamnik z medom lahko uživamo preventivno, saj bistveno okrepi imunski sistem; pogosto je dovolj že, če ga uživamo deset dni zapored. Žlica ameriškega slamnika z medom bo naš organizem pripravila na to, da bo kos virusom, bakterijam, mikrobom … Kot priporoča Roman Košale, je pomembno, da zaužijemo ameriški slamnik z medom zvečer tik pred spanjem in da ga čim dalj časa zadržimo v ustih, saj bo tako tudi učinek močnejši.

Če pa že imamo težave z gripo ali prehladnimi obolenji, ga lahko določen čas uživamo tudi do trikrat na dan.

Sok rdeče pese z medom

Odlike rdeče pese so znane: dviguje raven energije in tako optimizem, mnogi bolniki z rakom uživajo sok rdeče pese, saj »lovi« proste radikale, krepi imunski sistem ... Tudi športnikom jo priporočajo, prav tako bolnikom po kemoterapiji ali po operacijah … Pa tudi ljudem, ki uživajo več vrst zdravil: »Kemija pomaga, ima pa tudi stranske učinke, za očiščenje krvi in organizma je zelo učinkovita kombinacija pese in medu.« Gosarjev in Košaletov izdelek vsebuje 16-kratno koncentriran sok rdeče pese, pomembno pa je tudi, da je pripravljen z nizko temperaturno vakuumsko destilacijo, torej ni toplotno obdelan. Ta postopek omogoči obstojnost vseh snovi, ki jih vsebuje tudi sveže iztisnjen sok rdeče pese. Kombinacija medu in pese dokazano izboljšuje tudi krvno sliko, pri čemer so pomembni folna kislina in nitrati, ki dodajajo kisik v možgane. Pesa je tudi zakladnica kalija v naravni obliki. Roman Košale uporablja le peso, pridelano po biodinamični metodi, koncentracijo soka pa pripravlja po hladnem postopku. Naš sogovornik priporoča žlico te dragocene kombinacije vsako jutro. »To je kot naravno, edino dovoljeno in celo priporočljivo poživilo, saj dviguje našo energijo in nas celovito krepi in zdravi.« V primerjavi z ameriškim slamnikom, ki ga lahko uživamo le določen čas, je uživanje soka rdeče pese lahko neomejeno. Pri zdravstvenih težavah pa lahko uživamo peso z medom tudi do trikrat na dan.

Borovi vršički z medom

Bor, ki raste na 2000 metrih nadmorske višine, je močnejši, krepkejši in ima več obrambnih vsebin. Zato so v Gosarjevem in Košaletovem medu borovi vršički, ki jih nabira nad to višino. Postopek je enak – hladno stiskanje, kar omogoča, da so vse te dragocene lastnosti ohranjene in pomagajo s takojšnjim olajšanjem težav pri prehladnih obolenjih. Pogosto je dovolj že žlička vršičkov z medom zvečer, da ponoči deluje in zdravi. Poleg vršičkov iglavcev, ki so že staro zdravilo za preganjanje prehladov, tudi med s svojimi blagodejnimi lastnostmi pomaga blažiti vneto grlo, ima pa tudi antioksidativne ter antibakterijske učinke. Z visokogorskimi borovimi vršički pa je učinek še večji.

Ameriški slamnik

Ta rastlina, ki se sama zelo dobro zavaruje pred zimo in škodljivci, prihaja iz Severne Amerike. Uporabljali so ga severnoameriški Indijanci za zdravljenje vseh vrst ran, pikov žuželk in ugrizov kač, proti različnim vnetjem, kašlju, prehladu, zobobolu, trebušnim krčem in celo proti gonoreji. Edino pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika pa imajo uradno dokazane imunostimulativne lastnosti, zato so – poleg prehranskih dopolnil – lahko registrirani tudi kot zdravila proti prehladnim obolenjem.

Rdeča pesa

Sok rdeče pese izboljšuje vzdržljivost, zmogljivost in spodbuja regeneracijske sposobnosti telesa. Mednarodne raziskave so pokazale, da se po pitju pol litra soka rdeče pese v krajšem času za 16 odstotkov izboljša vzdržljivost, poraba kisika pa se bistveno zniža. Tako pa se zmanjša tudi potreba po dodatni energiji. Vse to pa je zasluga nitratov, ki jih ima rdeča pesa veliko.

 Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media