Darilo za praznike … ali kar tako

Prosti čas | dec. '15

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

S pletenimi in kvačkanimi izdelki razveselimo svoje drage za božične ali novoletne praznike … ali kar tako, v veselje drugim in sebi.

Preprosto – toplo

Kvačkani brezrokavnik nas prijetno greje v mrzlih zimskih dneh.

Velikosti: 38/40, 42/44 in 46/48. Opisi za 42/44 in 46/48 so v oklepajih.

Potrebujemo: 250 (300–350) g melirane volne; kvačko št. 5.

Osnovni vzorec: šibične petlje. Od 2. vrste kvačkamo šibične petlje med šibične petlje prejšnje vrste. Vsako 1. šibično petljo v vrsti nadomestimo s 3 verižnimi petljami.

Poskusni vzorček: 9,5 šibične petlje in 7,5 vrste dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Levi sprednji del in levi hrbtni del: brezrokavnik kvačkamo počez v dveh delih. Levi sprednji del in polovico levega hrbtnega dela začnemo kvačkati na levem stranskem robu. Puščica prikazuje smer kvačkanja. Skvačkamo 81 (85–89) verižnih petelj in 3 verižne petlje za obračanje. Kvačkamo šibične petlje in delo končamo po 28 cm/21 vrstah (30,5 cm/23 vrstah–33,5 cm/25 vrstah).

Desni sprednji del in levi hrbtni del: kvačkamo enako, le v zrcalni sliki.

Izdelava: hrbtna dela sešijemo 23 (24,5–25,5) cm visoko. Oba sprednja dela in hrbtni del sešijemo ob straneh 20,5 (21,5–23) cm visoko. Za spodnjo obrobo (puščica kaže smer kvačkanja) kvačkamo šibične petlje na 107 (115–127) petljah obeh sprednjih delov in hrbtnega dela. Po 5 cm od začetka dela snamemo na hrbtnem delu enakomerno porazdeljenih 13 (15–17) petelj, da ostane 94 (100–110) petelj. 16 cm od začetka, ko kvačkamo zadnjo vrsto, obkvačkamo obenem še oba sredinska robova sprednjih delov in vratni izrez na hrbtu.

1/2 hrbtnega dela in levi sprednji del

Toplo ugodje

Ko se temperatura spusti precej pod ničlo, nam bo z modnim šalom, širokim naglavnim trakom in brezpalčniki vseeno prijetno toplo.

Potrebujemo: za šal 150 g melirane volne, za naglavni trak 100 g melirane volne in brezpalčnike 50 g melirane volne; pletilke št. 5,5; komplet pletilk št. 4,5; kvačko št. 4,5.

Vzorci. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Gladke desne petlje v krogih: desne petlje. Gladke leve petlje: v vrstah na licu leve petlje, v vrstah na narobni strani desne petlje. Patentni vzorec 2/2: menjaje pletemo 2 desni petlji in 2 levi petlji. Vzorec A (nasnutek je deljiv z 18 + 15 + 2 krajni petlji): pletemo po vzorčni risbi. Narisane so vrste na licu in na narobni strani dela. Začnemo z 1 krajno petljo, s petljo pred vzorčno enoto (VE), ponavljamo VE, končamo pa s petljo po VE in 1 krajno petljo. Ponavljamo od 1. do 10. vrste. Vzorec B: pletemo po vzorčni risbi. Začnemo z 1 krajno petljo, nato pletemo od petlje, označene s puščico A, do zadnje petlje vzorčne enote (VE), ponavljamo VE, končamo pa s petljami do petlje, označene s puščico B, in 1 krajno petljo. Ponavljamo od 1. do 10. vrste. Vzorčno zaporedje: 8 vrst gladkih levih petelj, 6 vrst gladkih desnih petelj, 10 vrst vzorca A, 6 vrst gladkih desnih petelj, 10 vrst vzorca B, 6 vrst gladkih desnih petelj, 10 vrst vzorca A, 8 vrst gladkih desnih petelj, 8 vrst gladkih levih petelj = 72 vrst.

Poskusni vzorček: 18,5 gladke desne petlje in 26 vrst na pletilkah št. 4,5 dajo kvadrat s stranico 10 cm. 16 petelj in 40 vrst vzorčnega zaporedja na pletilkah št. 5,5 dajo kvadrat s stranico 10 cm.

ŠAL

Velikost: 18 x 157 cm.

Izdelava: na pletilke št. 5,5 nasnujemo 251 petelj in pletemo po vzorčnem zaporedju. 18 cm od nasnutka zazankamo vse petlje.

NAGLAVNI TRAK

Velikost: obseg glave približno 56 cm.

Izdelava: na pletilke št. 5,5 nasnujemo 107 petelj in pletemo po vzorčnem zaporedju. 18 cm od nasnutka zazankamo vse petlje. Trak prepognemo na polovico z narobno stranjo na narobno stran in ga z dvojno nitko 6 cm od stranskih robov večkrat tesno ovijemo. Nitko trdno zadelamo.

BREZPALČNIKI

Velikost: za vse enaka.

Izdelava: na štiri pletilke št. 4,5 nasnujemo 36 petelj (9 na eno pletilko) in jih sklenemo v krog. Za zgornji rob pletemo 11,5 cm patentnega vzorca 2/2. Nadaljujemo gladke desne petlje. Po 2,5 cm od patentnega roba označimo na prvi pletilki za palec 1. in 3. petljo. Po prvi in pred drugo označeno petljo spletemo po 1 desno zasukano petljo iz prečne niti prejšnjega kroga, da dobimo 38 petelj. V nadaljevanju pletemo vse petlje gladko desno. Dodajanja ponovimo še 2-krat v vsakem 2. krogu, da dobimo 42 petelj. 4,5 cm od patentnega roba zazankamo na prvi pletilki 2. do 8. petljo. V naslednjem krogu na istem mestu dosnujemo 7 novih petelj. Nato začnemo snemati za palčno kozico. Prvi 2 petlji desno prevlečeno snemamo (= 1 petljo desno prenesemo, popletemo naslednjo petljo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo), zadnji 2 petlji popletemo desno skupaj. Snemanje ponovimo še 1-krat v naslednjem 2. krogu. 7 cm od patentnega roba preostale 3 petlje palčne kozice popletemo desno prevlečeno skupaj (= 1 petljo desno prenesemo, naslednji 2 petlji popletemo desno skupaj in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo). Ostane 36 petelj. 11 cm od patentnega roba pletemo še 2 cm patentnega vzorca 2/2 in petlje zazankamo, kot leže. Palčno odprtino obkvačkamo z 1 krogom gostih petelj. Drugi brezpalčnik spletemo enako.

 

Vzorčna risba

Delovni znaki:

= 1 desna petlja

= 1 leva petlja

= 1 petljo prenesemo, nit teče za pletilko

= 1 petljo prenesemo, nit teče pred pletilko

= 1 leva petlja in 2 ovoja; v naslednji vrsti ovoja spustimo s pletilke

Kapa za oba

Pozimi in spomladi radi nosimo kape. Ta ni samo zanjo, saj je všeč tudi njemu.

Velikosti: za obseg glave 56 do 58 cm.

Potrebujemo: 100 g volne; pletilke št. 4.

Vzorci. Patentni vzorec: nasnutek je deljiv s 4 + 2 krajni petlji. Vrste na licu: krajna petlja, *3 desne petlje, 1 leva petlja, od * ponavljamo, krajna petlja. Vrste na narobni strani: krajna petlja, *2 desni petlji, 1 leva petlja, 1 desna petlja, Od * ponavljamo, krajna petlja. Ponavljamo od 1. do 4. vrste. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Osnovni vzorec: nasnutek je deljiv z 2 + 2 krajni petlji. 1. vrsta: krajna petlja, *2 petlji popletemo desno skupaj, 1 ovoj, od * ponavljamo, krajna petlja. 2. in 4. vrsta: vse petlje in ovoje pletemo levo. 3. vrsta: krajna petlja, *1 ovoj, 2 petlji desno prevlečeno snemamo (= 1 petljo desno prenesemo, popletemo naslednjo petljo desno in prevlečemo nastalo petljo skozi preneseno petljo), od * ponavljamo, krajna petlja. Ponavljamo od 1. do 4. vrste.

Vzorčno zaporedje: *10 vrst gladkih desnih petelj, 2 vrsti osnovnega vzorca, od * ponavljamo.

Poskusni vzorček: 20,5 petlje in 21 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: nasnujemo 58 petelj in pletemo patentni vzorec. 4 cm od nasnutka nadaljujemo po vzorčnem zaporedju. Pri tem v 1. vrsti, po vsaki 5. petlji, dodamo 11-krat po 1 desno zasukano petljo iz prečne niti, da dobimo 69 petelj. V 3. vrsti, po vsaki 3. petlji, dodamo 22-krat po 1 desno zasukano petljo iz prečne niti, da dobimo 91 petelj. Nadaljujemo ravno. 22 cm od patentnega roba, v vrsti na licu, začnemo snemati tako, da popletamo po 2 petlji desno skupaj, v vrsti na narobni strani pa popletamo po 3 petlje desno skupaj. Tudi v naslednji vrsti popletamo po 3 petlje desno skupaj. Preostale petlje pustimo pri miru. Sešijemo stranska šiva. Preostale petlje povlečemo skupaj z delovno nitko in jo trdno prišijemo.

Kvačkane prijemalke

Kvačkane prijemalke z zvezdami ali smrečico niso le prisrčen okras vsake kuhinje. Poskrbijo tudi, da si rok ne opečemo s skodelico vroče čokolade ali s prevročo posodo.

PRIJEMALKA Z ZVEZDO

Velikost: približno 20 x 20 cm.

Potrebujemo: po 50 g belega, rdečega in modrega kvačkanca; kvačko št. 3,5.

Vzorec: kvačkamo goste petlje. Vsako vrsto začnemo z 1 verižno petljo, ki nadomesti 1. gosto petljo. Opisi v oklepajih so za 2. barvno različico.

Pri večbarvnem kvačkanju lahko nit, s katero ne kvačkamo, vodimo na narobni strani prek največ 3 petelj. Pri večjih presledkih jo moramo vedno vdelati. Tako bo narobna stran videti lepa, izdelek pa se ne bo skrčil. Sicer pa večje vzorčne površine raje kvačkamo s posameznimi klobkami.

Menjava barv na licu: preden menjamo barvi, pustimo zadnji dve zanki na kvački in položimo nit za delo. Nit druge barve, ki leži zadaj, ovijemo in obe zanki odkvačkamo. Gosto petljo skvačkamo v drugi barvi, osnovna nit leži na narobni strani. Pred naslednjim ovojem niti prekrižamo in gosto petljo skvačkamo kot običajno.

Menjava barv na narobni strani: preden menjamo barvi, pustimo zadnji dve zanki na kvački in položimo nit pred delo. Nit druge barve ovijemo in 2 zanki odkvačkamo. Nato naredimo 1 ovoj, nit osnovne barve vodimo pod kvačko nazaj. Vbodemo v naslednjo petljo, ovijemo nit in prevlečemo eno zanko. Nit osnovne barve položimo pred delo. Gosto petljo skvačkamo kot po navadi.

Poskusni vzorček: 21 gostih petelj in 21 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: z belim (rdečim) kvačkancem skvačkamo 39 verižnih petelj in kvačkamo po vzorčni risbi. Po 37. vrsti delo končamo. Prijemalko obkvačkamo okrog in okrog z 1 belim (rdečim) krogom gostih petelj. Pri tem v vsako vogalno petljo kvačkamo po 3 goste petlje. V levem zgornjem robu kvačkamo za zanko 16 verižnih petelj. Skvačkamo še en krog gostih petelj z rdečim (modrim) kvačkancem, pri tem v verižne petlje za zanko skvačkamo 18 gostih petelj. Zanko vkvačkamo v levi zgornji rob. Prijemalko nato obkvačkamo še z 1 krogom rakovega vboda (goste petlje kvačkamo od leve proti desni).

Vzorčna risba

Delovni znaki:

= bela (rdeča)

= modra (bela)

1 okence = 1 gosta petlja in 1 vrsta

 PRIJEMALKA S SMREČICO

Velikost: približno 22 x 22 cm.

Potrebujemo: po 25 g belega in zelenega kvačkanca, malo rdečega, rjavega in zlatega kvačkanca; kvačko št. 3,5.

Vzorec: kvačkamo goste petlje. Vsako vrsto začnemo z 1 verižno petljo, ki nadomesti 1. gosto petljo. Opis kvačkanja z različnimi barvami je pri prijemalki z zvezdo.

Poskusni vzorček: 21 gostih petelj in 21 vrst dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: skvačkamo 39 verižnih petelj in kvačkamo goste petlje po vzorčni risbi. Po 38. vrsti delo končamo. Prijemalko z belim kvačkancem obkvačkamo z 1 krogom gostih petelj. Pri tem v vsako vogalno petljo kvačkamo po 3 goste petlje. Na desnem vogalu zgoraj skvačkamo za zanko 16 verižnih petelj. Z rdečim kvačkancem skvačkamo še en krog gostih petelj, pri tem v verižne petlje za zanko skvačkamo 18 gostih petelj. Zanko vkvačkamo v desni zgornji rob. Prijemalko obkvačkamo še z 1 krogom rakovega vboda. Zvezdice izvezemo s sprednjimi vbodi. Na smrečico lahko prišijemo majhne lesene kroglice.

 Vzorčna risba

 Delovni znaki:

= bela

= rjava

= zelena

= zlata

1 okence = 1 gosta petlja in 1 vrsta

                                            

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media