Prazniki so tu

Prosti čas | dec. '15

Veselo decembrsko vzdušje se najprej prikrade v trgovske izložbe, potem se prižgejo lučke na ulicah, in človek si ne more kaj, da ne bi vsaj delčka tega želel vnesti tudi v svoj dom.

Strokovnjaki, ki postavljajo trende v pohištveni in tekstilni industriji, določajo tudi modne smernice, ki naj bi jim sledili pri prazničnem krašenju. Poleg tradicionalnih kombinacij je letošnje leto še prav posebej prijazno do vseh, ki jim ni do pretiravanja in nakupov trendovskih okraskov. Lahko bi rekli, da je večina dekorja bolj zimskega, pred božičem ga dopolnimo z nekaj malenkostmi, ki jih s prihodom svetih treh kraljev pospravimo in v dodatkih uživamo vse do pomladi.

Naravno in nevtralno bi lahko poimenovali glavno rdečo nit letošnje zimske sezone. Barvna lestvica od bele prek kremnih in sivih vse do temno rjavih tonov igra predvsem na karto domačnosti. Značilni so kupi mehkih blazin, nežne odejice in volnene preproge. Materiali so naravni: lan, volna – tudi v obliki pletenin in bolj ali manj kosmati kožuščki. Zavese so težke, a svetlih barv, da v kratkih dneh posvetlijo prostor. Blazine so lahko različno velike, ne nujno enake po materialu in vzorcih, lahko z zimskimi motivi (divjad, ptice, veverice, snežinke in vse mogoče izpeljanke norveških vzorcev), pravi hit so prevleke in pregrinjala iz starih jopic in puloverjev. Vse našteto je kot nalašč za kombiniranje z naravnim lesom, morda le rahlo obeljenim ali polakiranim, dekoracijo pa naberemo v gozdu: vejice, storže in druge plodove dopolnimo z rafijo, vrečevino in pletenimi košarami. Že zaradi simbolike pa ne smemo pozabiti na nepogrešljivo smrečje, omelo ali drugo zimzeleno rastlinje. Tako kot zelenje simbolizirajo nesmrtnost, svečke in lučke kažejo na povezavo z zvezdnatim nebom in bogovi ter željo po ponovnem vstajenju, svetlobi, novem letnem ciklu.

Karo je lahko droben anglosaško rustikalen ali tradicionalno rdeče-zelen ali velik, da spominja na srajce severnoameriških drvarjev. Poleg dekorativnih tkanin ga letos najdemo tudi na zavijalnem papirju, trakovih, pogrinjkih in še kje.

Doma izdelano je letos še posebej aktualno. Malo zato, ker nas ne stane veliko, malo zato, ker je modno, najbolj pa, ker tako pridemo do unikatne dekoracije, ki je ne najdemo na trgovskih policah, saj se s pomočjo priročnikov in spletnih navodil lahko lotimo tudi zahtevnejših projektov. Ne bo pa čisto nič narobe, če se zadovoljimo z drobnimi izdelki, kot so smrekove vejice, zapičene v rabljene zamaške, ali morda različne vaze in kozarci, napolnjeni s storži, lešniki ali palčkami cimeta.

Okrasje v barvi šampanjca in zlata ter drugih kovin v prostor vnese svečano vzdušje. Zamolkli kovinski toni, mlečno, včasih rahlo napokano steklo in videz starih ogledal, brokat in svila, s katerih odsevajo plamenčki sveč, so idealna scenografija za večerno druženje s prijatelji in družino.

Še najbolj trendovska je živahna modra, skoraj divja, prav takšna, kot jo poznamo z grških razglednic, kjer krasi vrata in okna belih obmorskih hišk. Verjetno primernejša za krašenje smrečice kot za dekoracijo vseh prostorov.

Poleg vsega naštetega smo v zadnjih letih priča tudi različnim »retro vplivom« tako pri notranji opremi kot pri tekstilnih vzorcih, in temu se tudi novoletni okraski niso mogli izogniti. Steklene figurice z babičinega podstrešja, rdeče-beli črtasti vzorci sladkornih palčk ali geometrične oblike in na galaksije spominjajoče kroglice iz poznih 50. let. Vse je dovoljeno, le pozorni moramo biti, da med seboj ne pomešamo različnih obdobij in slogov.

In kako na hitro dosežemo zimsko domačnost, če se nam zdi, da nismo dovolj spretni? Enostavno. Že na vhodu lahko pozdravimo obiskovalce, sebe pa razveselimo ob vsakokratnem prihodu domov z novim predpražnikom. Če nad vrata obesimo šopek omele, ne potrebujemo nobenih venčkov in drugega okrasja. Omislimo si nekaj novih blazin, ki se po barvah navezujejo na opremo dnevne sobe, hkrati pa z vzorci ali obliko le delujejo malo bolj »zimsko«. Potem so tu sveče, lahko tiste drobne čajne, ki jih postavimo v različne kozarce in vaze, ali pa klasične voščene. Da bi uporabili stare okraske, ne potrebujete smrečice, celo tisti polomljeni in malo zbledeli bodo delovali praznično na pladnju za kekse ali v stekleni skledi za solato sredi mize. Tudi če ne marate hrustanja iglic pod nogami, ne kupujte plastičnih smrečic, ki so skoraj neuničljive in čisto nič ekološke. Ste že slišali za slovenski Xmas3 leseno božično drevo? Morda ovijete lepo vejo z drobnimi lučkami ali pa se odločite za stensko nalepko v obliki smrečice, ki prihrani kar nekaj prostora, po praznikih pa jo enostavno odstranite.

Pa zapriseženi zapečkarji, ki praznike najraje preživijo sami? Tudi zanje se najde kak prazničen kos, recimo skodelica z motivi zimskih radosti, ki jo napolnijo z vročo čokolado, preden se z dobro knjigo skrijejo pod odejo, tisto toplo flanelasto z jelenčki.

Nina Belopavlovič, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media