Poslanici za leto 2016

dec. '15

Drage upokojenke, dragi upokojenci!

Ko se ob iztekajočem se letu 2015 oziramo na poslovanje pokojninskega zavoda, je spodbudno, da se je prvič po letu 2008 povečalo število zavarovancev, ki jih je zdaj približno 840 tisoč. Prispevki za socialno varnost so višji od načrtovanih, k čemur so od februarja naprej več kot 50 milijonov evrov prispevali tudi dijaki in študenti, ki opravljajo začasna ali občasna dela. Zaradi višjih dohodkov od prispevkov se je zmanjšal zakonsko določen delež države iz proračuna. To so obetavna znamenja v prizadevanjih za dosego stabilne pokojninske blagajne, zato je nujno, da se okrevanje slovenskega gospodarstva nadaljuje.

Tudi v letos smo poslovali z izravnanimi dohodki in odhodki v višini okrog pet milijard evrov in redno izplačevali pokojnine skoraj 617 tisoč prejemnikom, ne da bi za to morali najemati posojila. Ob ugotovljeni rasti bruto domačega proizvoda je svet zavoda v začetku leta sicer ugotovil, da so izpolnjeni pogoji za izredno uskladitev pokojnin, a vlada s tem ni soglašala. Tako so pokojnine že drugo leto zapored ostale nespremenjene, kar je še posebej boleče za približno 175 tisoč starostnih upokojenk in upokojencev, ki mesečno prejemate manj, kot znaša minimalna neto plača v državi (604 evre). Na srečo se je letos z uvedbo dodatnega razreda povečalo vsaj število prejemnikov povišanega letnega dodatka. Ob tem je od dobrih 108 milijonov evrov 19 milijonov primaknil KAD, ki pa se še vedno ni preoblikoval v demografski rezervni sklad, čeprav bi se moral.

Pred tremi leti uveljavljena pokojninska reforma še naprej tlakuje pot do dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, temelječega na medgeneracijski solidarnosti. Tako je število novih zahtevkov za starostno upokojitev na ravni preteklega leta, povprečna starost novih starostnih upokojencev se je podaljšala, četudi se je dobra polovica zavarovancev upokojila po pogojih iz prejšnjega pokojninskega zakona, povprečna višina starostnih pokojnin pa se je malenkostno znižala. Povprečna neto starostna pokojnina znaša okrog 61 odstotkov povprečne neto plače, razmerje med zavarovanci in uživalci pokojnin pa se je ustalilo na 1,37.

Drage upokojenke in dragi upokojenci, v novem letu vam želim trdnega zdravja, miru in zadovoljstva ter zagotavljam, da vam bomo še naprej redno izplačevali pokojnine, ki bodo januarja naposled le usklajene, torej višje!

Drage vrstnice, dragi vrstniki!

Ob iztekajočem se letu v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) ne morem mimo pregleda opravljenih nalog in doseženih ciljev, ki smo si jih zastavili za leto 2015. V primerjavi s prejšnjimi leti so bili zaznani pozitivni premiki v gospodarstvu, ob naraščajočem pozitivnem ozračju in povečani zagnanosti načrtovalcev in odločevalcev razvoja v državi pa je bilo pričakovati, da bo že sredi leta oblikovan neodvisni demografski sklad. Enako velja tudi za pokojnine in druge prejemke upokojencev, ki se že lep čas ne usklajujejo. Posebej konkretno pa je bilo naše pričakovanje glede Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki v raznih različicah kroži po sobanah vlade in pristojnih resornih ministrstvih že od leta 1998.

In če je bilo na področju načrtovanja pokojnin in letnega dodatka v tem letu nekaj pozitivnih premikov, ki naj bi v letu 2016 vendar obrodili sadove, to ne velja za področje zakonodaje o demografskem skladu, ki naj bi v prihodnje pomagal zagotavljati stabilnost pokojninskega sistema. V mnogih državah, kjer so pomen takega sklada prepoznali pravočasno, nimajo težav pri zagotavljanju pokojnin. Pri nas, žal, lovimo zadnji vlak.

Enako ali pa še težavnejše je stanje na področju dolgotrajne oskrbe in osebne asistence. Civilna družba, ki spodbuja sprejem tega zakona, je enotna, niso pa državni načrtovalci in odločevalci, ki odločajo o bolj ali manj prijaznem življenju starejših. Zakon je na pobudo ZDUS sicer prišel na dnevni red dveh odborov državnega zbora, tam pa se je pokazalo, da je del politike še vedno na drugem bregu, kot je civilna družba, ki se zaveda težav, če bomo s sprejemom zakona še odlašali.

Poraja se vprašanje, ali nam bo leto 2016 bolj naklonjeno, bomo dočakali urejeno dolgotrajno oskrbo, začetek delovanja demografskega sklada, redno usklajevanje pokojnin in izplačevanje regresa za vse upokojence pa tudi tistih prejemkov, v katere je grobo zarezal ZUJF. Seznam nujnih potreb je dolg. Seveda ne moremo biti zadovoljni z doseženim, zato so za leto 2016 naša pričakovanja večja. Želim, da bi vsi skupaj premogli dovolj vztrajnosti in poguma, predvsem pa načrtovalci in odločevalci dovolj modrosti, strokovnega znanja in politične volje, da delo pri že začetih projektih čim prej končamo v dobro vseh državljanov.

Drage vrstnice, dragi vrstniki, želim vam mirno, prijazno in zdravo novo leto 2016.

Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media