Bolezen je družino povezala

Dobro počutje | dec. '15

ŠE LEPŠE Z VZAJEMNOSTJO

Slavka Rozman pred preobrazbo ...

Ljubljančanko Slavko Rozman govorica izdaja, da je po rodu Dolenjka, čeprav že od leta 1962 živi v Ljubljani. Za sabo ima hude preizkušnje, najprej je zbolela ona, se po daljšem času pozdravila, potem je zbolel še njen mož. Prestane bolečine in trpljenje pa so ju tudi veliko naučile, predvsem pa so zelo povezale družino. Ponosna je na sina Primoža, na hčer Ksenijo in na štiri vnuke. Na preobrazbo pa se je prijavila, ker že dolga leta nosi enako pričesko, zato si je želela spremembo.

Slavka izhaja iz Žubine pri Velikem Gabru iz družine, kjer je bilo deset otrok, rodila se je predzadnja. Vseskozi jo je strašno vleklo v svet. Od začetka delovne dobe pa do upokojitve je bila zaposlena pri ljubljanskem Fotomaterialu. Prijavila se je na oglas in najprej delala kot vajenka, potem trgovka, se ob delu izobraževala in bila na koncu zaposlena v komerciali. Sredi aprila leta 2000 se je upokojila. Tam je spoznala tudi moža – amaterskega filmskega snemalca Vinka Rozmana. Verjetno je edina Slovenka, ki ima album svojih umetniških fotografij – od prikupnega dekleta, mlade mamice do zrele ženske, ki jih je posnel njen mož in jih v obliki knjige podaril za njen 50. rojstni dan. Poleg te pa ji je še posebej draga knjiga z zbranimi posnetki njihove družine, vse do moževe smrti.

Slavka je na začetku 90. let hudo zbolela, bila je utrujena, zaspana, bolelo jo je vse telo, zdravniki pa niso mogli odkriti vzroka. To je trajalo kar nekaj let, preden so potrdili, da ima boreliozo. Čeprav ji je ta zahrbtna bolezen, ki jo je povzročil klop, pustila nepopravljive posledice na očeh in ščitnici, je bila vesela, da spet živi skoraj normalno. Potem pa je leta 2002 zbolel njen mož za tedaj malo znano boleznijo ALS (amiotrofično lateralno sklerozo) – gre za odmiranje živcev v mišicah – in po enem letu boja umrl. V tem času sta pod okriljem Društva distrofikov Slovenije ustanovila odbor za ALS, da bi pomagala bolnikom, ki se bodo znašli v podobnem položaju kot njen mož. Slavka je v njem še danes dejavna.

... in po njej.

Dobrovoljna Slavka še posebej uživa, kadar je z vnuki na njihovi domačiji v Trenti, sicer pa rada hodi v gledališče in na izlete. Vzajemnost prebira, odkar se je upokojila. Najprej prebere prispevke o novostih na področju pokojnin, potem sledi vse drugo, vedno pogleda tudi rubriko Še lepše z Vzajemnostjo in je navdušena nad polepšanimi bralkami.

Tokrat je preobrazba pripadala njej. Frizerka Tanja iz salona Harologi je Slavkine lase pobarvala v medenih odtenkih in ji naredila tanke oranžne pramene, jo resasto postrigla in naredila frufru ter ji svetovala, kako naj doma neguje svoje lase. Vesna, ki predstavlja podjetje Oriflame, je za senčenje zgornje veke uporabila podobne barvne odtenke, kot ima gospa lase, za poglobljen videz oči je nanesla rjavo barvo, spodaj pa jih je senčila z zeleno barvo, da je vse skupaj poživila. Oblikovala je obrvi in z maskaro podaljšala trepalnice. Ker ima Slavka lepo kožo, je dodala le nekaj pudra za izenačitev polti, na lička toplo marelično rdečilo, ustnice pa je poudarila z živahno rdečkasto oranžno svetlečo šminko.

Če si želite novo pričesko in nasvet, kako se naličiti, vas, drage naročnice, vabimo, da nam pišete na naslov: Vzajemnost, Dunajska 109, 1000 Ljubljana, ali po elektronski pošti urednistvo@vzajemnost.si s pripisom: Še lepše z Vzajemnostjo! Ne pozabite napisati svojih podatkov (ime in priimek, naslov, elektronski naslov, če ga imate, telefonsko številko) in na kratko opišite, zakaj si želite spremembo. Morda bomo izžrebali prav vas!

Besedilo in fotografiji: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media