Kaj utegne prinesti novela ZPIZ-2 glede legalnega dela upokojencev

Dobro je vedeti | dec. '15

V zadnjih mesecih se je veliko govorilo o tem, da pripravljajo novelo pokojninskega zakona ZPIZ-2, ki naj bi omogočila »dvojni status« v polnem pomenu besede, in sicer na način, da bi imeli upokojenci polno pokojnino in bi ob tem lahko še naprej zakonito delali. Gonilna sila za predlagano spremembo je bila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), ki je primarno iskala rešitev za svoje člane, ki poslujejo v statusni obliki samostojnega podjetnika ali družbenika, za preostale kategorije zavarovancev pa naj bi veljala smiselno podobna rešitev. Rdeča nit predloga, ki je bil med letom večkrat spremenjen, je bila v tem, da upokojenci prejemajo polno pokojnino kot odraz namenskega plačevanja prispevkov, iz naslova dodatnega dela po upokojitvi pa naj plačujejo sprejemljive dajatve, tako prispevke kot davke.

Kot zdaj lahko ugotovimo iz vladnega predloga novele zakona z dne 13. 11. 2015, ki naj bi ga parlament obravnaval po skrajšanem postopku, je začetna vnema po tovrstnih spremembah zelo zvodenela. Pozitiven premik je edino v tem, da bodo lahko 20-odstotni bonus koristili vsi zavarovanci, ki ostajajo v zavarovanju, čeprav imajo pogoje za predčasno ali starostno upokojitev bodisi po starem bodisi novem zakonu, in to tudi po starosti 65 let. Deloma pozitivno rešitev predstavlja tudi razširitev inštituta delne upokojitve na način, da bo mogoče biti v zavarovanju le 2 uri na dan oz. 10 ur tedensko.

Opcije, kot jo je nazadnje predlagal OZS, da bi lahko imel podjetnik polno pokojnino, plačeval pa polne prispevke in davke, sploh ni več; ne glede na starost podjetnika in ne glede na to, ali ima morda zaposlene delavce. Vladna garnitura bo na ta način zamudila zgodovinsko priložnost, da se zapiše kot prva v Sloveniji, ki bi omogočila vsem upokojencem, da poleg prejemanja polne pokojnine lahko delajo nemoteno naprej, tako kot to lahko počnejo v vseh primerljivih evropskih državah.

Delna upokojitev

Kot kaže, so v naši državi eni enakopravnejši kot drugi. Tako lahko npr. kmet pod določenimi pogoji uživa polno pokojnino, čeprav še naprej opravlja dejavnost. Prav tako bo upokojenec obdržal celotno pokojnino, ne glede na to, pri kateri starosti jo je uveljavil, če bo iz naslova civilnopravnih pogodb (npr. avtorska, podjemna, prokura …) prejemal dodatne zaslužke, in to v neomejeni višini. Za samostojne podjetnike pa, kot kaže, ostaja možnost kombinacije dela in pokojnine le prek delne upokojitve.

Opcija delne upokojitve po sistemu vključitve v zavarovanje za minimalno 25 odstotkov in prejemanje pokojnine v obsegu 75 odstotkov po predlogu velja ne glede na status in starost zavarovanca, če ima pogoje za predčasno ali starostno upokojitev. Ta rešitev velja za tiste, ki se upokojujejo po določbah novega ZPIZ-2, kot tudi za tiste, ki so se prek izvzema iz zavarovanja upokojili po starem ZPIZ-1, pa se jim zdaj izteka prehodno obdobje. Taka ureditev bi seveda predstavljala pozitiven premik le za tiste, ki se upokojujejo po novem ZPIZ-2, saj bi lahko imeli 25 odstotkov višjo pokojnino in bi plačevali za 25 odstotkov manj prispevkov, kot če se odločijo za delno upokojitev po zdaj veljavnih določbah.

Nositi bi jih morali po rokah

Za že upokojene samostojne podjetnike, ki so nadaljevali dejavnost po upokojitvi po starem zakonu ZPIZ-1 in zdaj uživajo polno pokojnino, plačujejo pa le pavšalne prispevke v višini 64 evrov, bi pa tudi na novo opredeljena delna upokojitev predstavljala kar precejšno zaostritev. Mnogi takšni upokojenci menijo, da je to njihova pridobljena pravica, zato nekateri napovedujejo ustavno presojo zaradi retroaktivnega posega.

Ekonomsko gledano, sta obe kategoriji na istem, toda s psihosocialnega vidika so v nedvomno slabšem položaju po starem ZPIZ-1 upokojeni samostojni podjetniki, ki zdaj prejemajo polno pokojnino. Do neke mere je takšna izenačitev korektna, toda po drugi strani pozabljajo, da je marsikdo iz te kategorije star že krepko čez 70 ali celo 80 let. Pameten zakonodajalec, še posebej če je socialno naravnan, bi take delavoljne starostnike moral »nositi po rokah«, če želijo še naprej zakonito opravljati tisto, kar najbolje znajo, s svojimi rokami in svojo pametjo, ne pa da jim nalaga zamrznitev najmanj četrtine pokojnine. 

Če bodo hoteli imeti celotno pokojnino, bodo morali s. p. zapreti. Bati se je, da se bo večina takih znašla na svoj način in dejavnost odjavila, nekateri se bodo podali med »šušmarje«, država bo izgubila davkoplačevalce, delodajalsko združenje pa člane.

Dušan Bavec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media