Mala žleza povzroča velike težave

Dobro počutje | dec. '15

Trebušna slinavka je žleza podolgovate oblike, ki leži za želodcem in debelim črevesom. Njena vloga je izločanje hormonov v kri (inzulin) ter izločanje prebavnih sokov (encimov) v dvanajstnik. Značilne bolezni pri delovanju žleze so sladkorna bolezen, akutno in kronično vnetje ter rak trebušne slinavke.

Ob nenadni in zelo močni bolečini v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet in se okrepi ob premikanju, spremljajo jo slabost in bruhanje, vročina, včasih tudi modrice na koži trebuha, lahko posumimo na vnetje trebušne slinavke (akutni pankreatitis). Prebavni encimi, ki sicer potujejo v dvanajstnik, se razgrajujejo že v žlezi, zato ne deluje več dobro. Najpogostejša vzroka so žolčni kamni ali pa pretirano pitje alkohola (daljše obdobje). Bolnik mora v bolnišnico, kjer ga postijo in prejema ustrezna zdravila. Vnetje trebušne slinavke se redko razvije v hudo obliko, sicer pa se uspešno pozdravi.

Vse kaj drugega pa je rak trebušne slinavke, saj na začetku bolniki nimajo težav ali pa zdravniki pogosteje posumijo na vnetje želodca ali žolčnika. Obolevanje za rakom trebušne slinavke se je v zadnjih desetih letih podvojilo. Je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka na svetu in kar 95 odstotkov bolnikov ne preživi. Pri nas zboli okoli 250 bolnikov na leto. Večino rakov žal odkrijejo v pozni fazi, ko se že pojavijo razsevki. Bolnik takrat običajno čuti bolečino v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet, utrujen je, brez teka, pogosto bruha in nepojasnjeno hujša. Lahko se pojavijo tudi zlatenica, ki je ne spremlja bolečina, na novo nastala sladkorna bolezen ali vnetje trebušne slinavke. Če je tumor odkrit dovolj zgodaj, ga lahko v celoti odstranijo (operacije opravljajo samo v UKC Ljubljana in Maribor), sicer pa lahko bolnikom s kemoterapijo le podaljšajo življenje.

Dejavniki tveganja za nastanek raka trebušne slinavke so čezmerno pitje alkohola, kajenje, previsoka telesna teža in sladkorna bolezen. Sodeč po raziskavah, tveganje zmanjšamo, če uživamo čim manj mastne hrane (izogibajmo se svinjini in suhomesnatim izdelkom, priporočljivejša je govedina), malo alkohola ter veliko sadja, stročnic in živil z likopenom (paradižnik, lubenico, kuhan krompir …).

Javnost o tem raku ne ve kaj dosti, zato je 56 organizacij (tudi Društvo onkoloških bolnikov Slovenije), združenih v Evropsko platformo, o raku trebušne slinavke pripravilo posebno deklaracijo. Z njo želijo do leta 2020 doseči ključne cilje, med katerimi sta izboljšanje zgodnje diagnostike z nacionalnimi kampanjami in povečanje števila raziskav.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media