ZDRAVJE KRATKE 

Dobro počutje | dec. '15

Pljučnica je lahko usodna

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije spada pnevmokokna pljučnica med deset najpomembnejših vzrokov za smrtnost na svetu, čeprav jo je mogoče učinkovito preprečiti s cepljenjem. Za okužbe s pnevmokoki so najdovzetnejši majhni otroci, kronični bolniki in starejši ljudje, pri katerih je lahko pljučnica usodna.

Pnevmokoki so bakterije, ki jih ima v nosno-žrelni sluznici večina ljudi. Ne povzročajo težav, dokler se pod določenimi pogoji bakterije ne aktivirajo in ne povzročijo okužbe – vnetja dihalnih poti (sapnika in bronhijev), vnetja obnosnih votlin ter pnevmokokne pljučnice. Pri tej pride do vnetja v pljučih, zaradi katerega se pljučni mehurčki napolnijo s tekočino ali gnojem, kar povzroči nenadno visoko vročino, kašelj, mrzlico, pospešeno in oteženo dihanje, pospešen srčni utrip ter zbadajočo bolečino v prsnem košu. Pri starejših pride pogosteje do zapletov in celo smrti.

Stroka priporoča cepljenje vsem, ki jih zaradi oslabljenega imunskega sistema okužbe posebej ogrožajo. To so starejši od 65 let, kronični bolniki z boleznimi pljuč, srca, ledvic, bolniki z nekaterimi boleznimi krvi ali krvnih organov, diabetiki, osebe z imunsko pomanjkljivostjo, bolniki, zdravljeni s kemoterapijo ali radioterapijo, bolniki z rakom, osebe brez vranice in osebe po presaditvi kostnega mozga ali notranjih organov (tem cepljenje krije obvezno zdravstveno zavarovanje). Odraslim sta na voljo dve cepivi, ki imata zelo malo neželenih učinkov. Z večjo precepljenostjo bi povečali zaščito ogroženih skupin ljudi pred pnevmokoknimi okužbami, znižala bi se tudi uporaba antibiotikov.

Najučinkovitejše za sečila

AktiUro je izdelek z brusnicami, ki učinkuje že po 24 urah. Preprečuje prilepljanje mikrobov na stene mehurja in njihovo razmnoževanje. Vsebuje patentirani superkoncentrat iz celotnega sadeža brusnice in izvleček rdeče kislice za podporo sečil in ohranjanje zdravega mehurja z dodanim vitaminom C. Na voljo je v lekarnah in na www.naturamedica.si, informacije na tel. št. 03 56 30 022.

Za pomlajevanje kože

Kozmetična hiša Afrodita je predstavila najnovejši dosežek – naravno linijo za nego obraza MA3GENIX, ki omogoča močan pomlajevalni učinek in vidno spremembo kože že po 14 dneh uporabe. Kožo na obrazu obnavlja s pomočjo reaktivacije 14 genov, odgovornih za povečanje sinteze kolagena, elastina in hialuronske kisline. Spodbuja obnavljanje zunajcelične matrice, kar napne kožo in zmanjša gube ter istočasno učvrsti in izboljša strukturo kože. Nova linija je Afroditin poklon ženskam v najlepših letih, tudi tistim, ki jih življenje preizkuša z boleznijo, kot je rak dojk. Zato so ob tej priložnosti darovali Slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media