Semenske novosti pri paprikah

Prosti čas | jan. '16

Vrtičkarji radi preizkušamo nove sorte vrtnin. Vsako leto se ponudba semen nekoliko razširi in na policah najdemo lepo število novih sort zanimivega videza. Podrobneje bomo predstavili nekaj starih in novih sort paprike in pekočega čilija.

Na domačem vrtu so najpriljubljenejše sladke sorte paprike različnih barv in oblik. Vzgajamo jih iz semena, obstajajo pa tudi cepljene. Papriko uvrščamo med vrtnine toplih krajev. Če jo sadimo v ogreto zemljo, namakamo, zastiramo, poskrbimo za dobre sosede in veliko sonca, nas bo vsako leto razveselila z obilnim pridelkom.

Paprika PALANAČKA BABURA je nizka, močna in kompaktna rastlina z visečimi plodovi. Je tip babure ali kvadrataste paprike. Je domača srednje zgodnja sorta – od 8 do 12 dni zgodnejša od sorte šorokšari. Plodovi so sočni, zelo veliki, tipične mlečno rumene barve. Okusna in dišeča paprika bo premamila zahtevne ljubitelje plodovk. Odlična je za svežo uporabo, polnjenje in vlaganje.

Paprika BOTINSKA RUMENA je zgodnja domača sorta paradajzarice, paprike z mlečno belimi plodovi, ki se v zrelosti rdeče obarvajo. Paprike so težke od 80 do 100 g in imajo debelo in sočno meso (10 mm). Odlična je za pripravo solat in za vlaganje.

Paprika SOMBORKA je srednje zgodnja srbska paprika tipa polbabure, rahlo pekoča in zato tudi zelo zdrava. Paprike so težke od 60 do 90 g, svetlo rumene barve, zrele pa rdeče barve. Meso je sočno in debelo. Uporabimo jo lahko na različne načine, najboljša pa je polnjena s kislo smetano. Lahko jo pobiramo 5- do 6-krat v sezoni.

SLONOVO UHO je sladka paprika ajvaruša z velikimi in mesnatimi plodovi, ki na rastlini visijo. Zelena barva se v zrelosti spremeni v rdečo. Težka je od 150 do 250 g. Je odporna proti boleznim in daje stabilne pridelke. Primerna je za svežo uporabo, pečenje in pripravo ajvarja.

Najbolj pekoč čili na svetu je ČILI BHUT JOLOKIA. Uživamo ga le na lastno odgovornost. Na lestvici namerimo od 1.000.000 do 1.500.000 skovilov. Dozori v približno 120 dneh po presajanju. Čiliji so 6 do 9 cm dolgi in okoli 2,5 cm široki plodovi rahlo grobe teksture, rdeče ali oranžne barve. Rastlina lahko zraste do višine 1 m. Večletne rodne rastline nam bodo dajale plodove od pomladi do jeseni, zato jih gojimo v loncih na sončnih terasah. Seme posejemo v različne posodice, lončke (22 do 30 oC). Sadike vzgajamo v svetlem prostoru (20 oC) in jih redno zalivamo in pršimo. Ko sta razvita prva dva prava lista, jih prepikiramo v večje lončke.

Davor Špehar,


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media