Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '16

VRSTNI RED ZNIŽANJ STAROSTNE MEJE ZA STAROSTNO POKOJNINO

Bralka A. S. iz Logatca navaja, da je bila spomladi 2015 stara 52 let in je imela že 36 let pokojninske dobe iz naslova delovnega razmerja in uživanja denarnega nadomestila pri zavodu za zaposlovanje, v katero pa je vključenih tudi 5 mesecev zavarovalne dobe s povečanjem. Zanima jo datum izpolnitve pogojev za starostno pokojnino ob upoštevanju znižanja starostne meje zaradi zaposlitve pred 18. letom starosti v trajanju 2 leti in 6 mesecev, zaradi skrbi za dva otroka in zavarovalne dobe s povečanjem v trajanju 5 mesecev.

Po veljavnem zakonu zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine z dopolnitvijo 60 let starosti ob izpolnjenem pogoju 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Od leta 2013 do leta 2018 je zakon uvedel prehodno obdobje s postopnim zviševanjem starosti in pokojninske dobe brez dokupa po 4 mesece na leto, npr. v letu 2016 zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 59 let ob izpolnjenem pogoju pokojninske dobe brez dokupa 39 let in 4 mesece. Zakon omogoča določena znižanja starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ki jih upoštevajo, ko ima zavarovanka izpolnjen pogoj pokojninske dobe brez dokupa pred izpolnitvijo pogoja starosti, saj morata biti za pridobitev pravice do starostne pokojnine istočasno izpolnjena oba pogoja.

Zavarovanki se starostna meja za pridobitev pravice do starostne pokojnine lahko zniža zaradi skrbi za otroka v njegovem prvem letu starosti, vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti, prištete dobe zaradi osebnih okoliščin in zavarovalne dobe s povečanjem, zakon pa določa vrstni red znižanj in za določena znižanja tudi spodnje starostne meje.

Glede na to, da bo zavarovanka pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa ob neprekinjenem obveznem zavarovanju izpolnila spomladi 2019, je zanjo za pridobitev pravice do starostne pokojnine že upoštevana starost 60 let, torej starost, ki je določena po končanem prehodnem obdobju. Zavarovanki se bo zahtevana starost 60 let najprej znižala za 5 mesecev zavarovalne dobe s povečanjem, nato zaradi skrbi in vzgoje za dva otroka za 16 mesecev in nazadnje še zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, vendar le do zakonsko določene spodnje meje 57 let starosti. Ker gre pri zavarovanki poleg znižanja starosti zaradi zavarovalne dobe s povečanjem še za kombinacijo znižanja starostne meje zaradi skrbi in vzgoje otrok in vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred 18. letom starosti, zakon določa, da je znižanje starosti na podlagi obeh znižanj izvedeno le do spodnje meje 57 let starosti. Bralka bo tako pravico do starostne pokojnine lahko uveljavila šele z dopolnitvijo starosti 57 let.

IZPLAČILO DELNE PREDČASNE POKOJNINE

Bralka B. K. z Dolenjskega navaja, da je spomladi 2015 dopolnila 39 let pokojninske dobe in starost 59 let in 2 meseca ter uveljavila izplačilo 20 odstotkov predčasne pokojnine, saj je bila nekaj časa prostovoljno vključena v obvezno zavarovanje. Pogoje za starostno pokojnino bo dopolnila poleti 2016 z dopolnitvijo 39 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa. Zanima jo, ali bo lahko z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino uveljavila namesto 20 odstotkov predčasne pokojnine izplačilo 20 odstotkov starostne pokojnine, saj ima namen ostati delovno aktivna še nekaj časa.

Veljavni zakon je uvedel možnost uveljavitve izplačila 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine z namenom spodbude odlaganja uveljavitve predčasne oziroma starostne pokojnine. Zavarovanec, ki je ob izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine zavarovan pri zavodu in ostane v zavarovanju v nespremenjenem obsegu, se, če se to odloči, od prvega naslednjega dne po vložitvi zahteve mesečno izplačuje 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine, do katere bi bil upravičen na dan njene uveljavitve.

Bralka, ki je v letu 2015 uveljavila izplačilo 20 odstotkov predčasne pokojnine, z izpolnitvijo pogojev za starostno pokojnino, ne bo mogla uveljaviti 20 odstotkov starostne pokojnine. Bralka, ki bo pogoje za starostno pokojnino izpolnila poleti 2016 z dopolnitvijo 39 let in 4 mesece pokojninske dobe brez dokupa, bo še naprej lahko uživala le že priznano izplačilo 20 odstotkov predčasne pokojnine. Zakon namreč izrecno določa, da izpolnitev pogojev za priznanje pravice do starostne pokojnine v času uživanja izplačila dela predčasne pokojnine ne vpliva na višino tega izplačila.

Milena Paulini


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media