Pletenje vezi med mladimi in starimi

Druženje | jan. '16

Utrinek z ene od delavnic.

Hiša generacij v Laškem je sprva sramežljivo odprla vrata. Razumljivo, saj prakse na tem področju skoraj ni bilo, čeprav se je že veliko govorilo o tem, kako pomembno je graditi mostove med mlajšo in starejšo generacijo, da bomo ostali med seboj složni in bomo tudi razumeli potrebe tako mladih kot starejših. Da bo to hiša generacij, je torej nakazovalo že ime. V desetih letih je hiša ime povsem upravičila.

Pavla Lapornik je pred desetimi leti, ko je še bila na čelu oddelka za družbene dejavnosti Občine Laško, zasnovala Center starejših – Hišo generacij. Ob otvoritvi je pomenljivo dejala: »Če ne bomo prisluhnili potrebam ostarelih danes, kdo bo skrbel za ostarele jutri, ko bomo na vrsti mi?« Žal ji ni bilo dano, da bi videla, kako živahno je v Hiši generacij danes, in to vsak dan. A zasejala je seme, ki je obrodilo bogate sadove.

Petra Šuster, koordinatorka in »duša« Centra starejših Hiše generacij

Center za socialno delo Laško je zaoral ledino v slovenskem prostoru na področju socialnih programov za starejše tako, da je prevzel strokovno vodenje medgeneracijskega centra, seveda ob občinski finančni podpori. Danes se v hiši generacij prepletajo in povezujejo življenjske poti treh generacij prek številnih dejavnosti, ki jih vodijo prostovoljke in prostovoljci, različne delavnice pa so brezplačne za vse. Prav tako obiskovalce in tudi druge krajane vseskozi ozaveščajo, da lahko jesen življenja preživijo kakovostno, in starejšim omogočajo, da čim dalj časa preživijo v svojem primarnem okolju. »Prostovoljci lahko pri nas razdajajo svoje znanje in sposobnosti svojim vrstnikom pa tudi drugim generacijam, in to individualno ali skupinsko, v obliki ustvarjanja, gibanja, praktičnega ali teoretičnega poučevanja. Pri nas je vedno prostor za medgeneracijska povezovanja, za ljudi z različnimi idejami, prepričanji, usmeritvami, prav tako na stežaj odpiramo vrata novim idejam pa tudi tradiciji, da ne bi šla v pozabo,« pove Petra Šuster, koordinatorka v Centru starejših – Hiši generacij. Program so začeli in ga še zdaj oblikujejo tako s pomočjo prostovoljk Medgeneracijskega društva za kakovostno starost Laško, Društva upokojencev Laško, Društva invalidov Laško, občine Laško ter Rdečega križa Laško.

Množično obiskane ustvarjalne delavnice

Da je Center starejših – Hiša generacij izpolnil pričakovanja, meni tudi sedanja direktorica Centra za socialno delo Laško Polonca Teršek. »V dosedanjih letih smo se lahko prepričali, da ta hiša zares živi, raste, se razvija, izpopolnjuje in je postala za marsikoga zavetje,« pravi. In doda, da ima zasluge za to tudi njena predhodnica Maksimiljana Pihler, ki je bila pred njo direktorica centra in je tudi zasnovala program, ki ga finančno podpira občina.

Dejavnosti res ne manjka. »V dopoldanskem času imamo različne ustvarjalne delavnice, sestaja se klekljarska skupina, popoldanski čas pa je namenjen tečajem, predavanjem, kulturnim prireditvam, športnim dejavnostim in raznim skupinam, katerih osnovni namen je medgeneracijsko druženje in skrb za kakovostno starost,« pravi Petra Šuster. »Dobrodošli so tudi računalniški tečaji, tečaji peke kruha, celo cestnoprometnih predpisov, igranja glasbil in podobno.« Že nekaj let v času šolskih počitnic pripravljajo tudi tedenske sklope vsakodnevnih brezplačnih delavnic, ki so namenjene tako mladim kot starim.

Obiskovalci imajo vsak dan na voljo tudi dnevno časopisje in računalnike, na katerih lahko brskajo tudi po svetovnem spletu. »Prostovoljci so do zdaj pri nas opravili več kot 11 tisoč prostovoljskih ur, pripravili pa smo 3.251 delavnic, ki jih je obiskalo 29.400 uporabnikov. Imeli smo tudi 138 predavanj z različno vsebino, ki jim je prisluhnilo 2.214 slušateljev. Prav tako smo v teh letih pripravili 112 kulturnih prireditev, 67 razstav in 65 tečajev, v katerih se je usposobilo 484 tečajnikov,« postreže z nekaj statističnimi podatki Petra Šuster.

Mojca Marot, fotografije: Mojca Marot in arhiv Centra starejših Hiše generacij


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media