Pomagajmo obremenjenim jetrom

Dobro počutje | jan. '16

Jetra so naš glavni presnovni organ, ki se neprenehoma trudi z gradnjo, recikliranjem in čiščenjem v telesu. Delo je še toliko težje, če telo pogosto preobremenjujemo z mastno hrano, alkoholom in številnimi kemičnimi snovmi (zdravili in strupi iz okolja). Zveni znano? K sreči imajo jetra izjemno možnost obnove, vendar jim moramo pri tem pomagati. Začetek leta je dober čas za nekatere spremembe.

Kadar se v jetrnih celicah zaradi nepravilne presnove nakopičijo maščobe, govorimo o jetrni zamaščenosti. Lahko jo povzročijo čezmerna teža, sladkorna bolezen, visoke ravni trigliceridov v krvi, čezmerno pitje alkohola, visok krvni tlak pa tudi preveč vitamina A ali pa nekatera zdravila.

Jetra se zamastijo

Maščoba v jetrih pri nekaterih povzroči tudi resnejše obolenje. Pride lahko do vnetij in brazgotinjenja jeter (jetrna ciroza). Pogosto prav obremenjevanje jeter s strupenimi snovmi, kot je alkohol, lahko povzroči napredovanje zamaščenosti v cirozo. Z visoko porabo alkohola pa tudi z naraščanjem teže prebivalstva, uživanjem nezdrave hrane, večanjem števila bolnikov z visokim krvnim tlakom in povišanimi ravnmi krvnih maščob je tudi v Sloveniji zamaščenosti jeter vse več.

Njihovo delovanje lahko okvarijo tudi nepremišljene diete oziroma uporaba nekaterih pripravkov za hujšanje. Jetra pa lahko poškodujejo tudi zdravila, predvsem če jih ne uporabljamo preudarno in v skladu z navodili.

Opozorila ne dobimo vedno

Velik del kroničnih jetrnih bolnikov naključno odkrijejo pri rutinskih pregledih. Nekateri znaki, ki bi lahko kazali na zamaščenost jeter, so dokaj splošni in jih morda ne povežemo z delovanjem jeter.

Med njimi sta utrujenost in hitra utrudljivost. Včasih zaradi slabega delovanja jeter pride do upočasnjene prebave, napihovanja in slabosti. Prihaja lahko do težav s presnovo maščob in krvnega sladkorja, maščoba se nabira okoli pasu ali pa nas srbi koža. Tiščanje pod desnim rebrnim lokom nam lahko kaže na to, da so jetra povečana. Najznačilnejši znak slabega delovanja jeter je rumena barva kože in beločnic (zlatenica), ki nastane zaradi kopičenja žolčnega barvila v krvi in telesnih tkivih.

Vlaknine in dobre rastline

Jetra so del prebavil, zato nanje vpliva vse, kar pojemo ali popijemo. Najboljša preventiva pred jetrnimi boleznimi je predvsem zdrav način življenja: čim manj alkohola, jemanje le tistih zdravil, ki jih nujno potrebujemo, zdrava prehrana in veliko gibanja. Varni spolni odnosi zmanjšajo možnost okužbe z virusi hepatitisa C in B (okužimo se lahko tudi ob tetoviranju ali z iglami ob vbrizgavanju mamil).

V prehrani sta posebno koristna z vlakninami bogata sadje in zelenjava. Vlaknine pomagajo hrani pri premikanju skozi prebavila, spodbujajo dobro črevesno floro in tudi vežejo in odnesejo presežek žolča.

Ena najbolj raziskanih rastlin, ki jetrom lahko pomaga pri obnovi in razstrupljanju, je pegasti badelj. To je sredozemska rastlina s cvetjem vijoličaste barve. Izvlečke iz plodu pegastega badlja uporabljajo pri preprečevanju in lajšanju jetrnih obolenj (kot so hepatitis, zastrupitve, zamaščenost in tudi jetrna ciroza).

Plod vsebuje silimarin, zmes učinkovin flavolignanov, ki spadajo med flavonoide. Varujejo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo strupene snovi, alkohol in tudi znano sredstvo proti bolečinam paracetamol, ki je sploh v prevelikem odmerku škodljiv. Silimarin lahko prepreči strupenim snovem vstop v celico. Morda še najpomembnejše pa je, da lahko prispeva tudi k njihovi obnovi.

Jemanje pripravkov, ki spodbujajo obnovo jeter, seveda ne bo pomagalo, če ne opustimo škodljivih navad. Prazniki so dostikrat čas, ko se pri hrani in alkoholu malce pregrešimo. Morda pa je prav začetek leta najboljši čas, da svojim jetrom pri razstrupljanju telesa pomagamo s kakšno posebno kuro. Pomaga lahko trimesečno izogibanje škodljivim snovem, gibanje, ki bo pospešilo njihovo pot iz telesa, in morda tudi pomoč jetrom s koristnimi pripravki. Potem pa nič hudega, če nam vse to preide tudi v navado.

OKVIR

Glavne naloge jeter so:

- presnova maščob, sladkorja, vitaminov in drugih hranil iz hrane

- gradnja večine v krvi krožečih beljakovin (albumin, transportne beljakovine, faktorji strjevanja)

- tvorba žolča, ki je nujen za prebavo maščob

- tvorba drugih pomembnih kemičnih snovi za ohranjanje zdravja

- razgradnja strupenih snovi, kot so alkohol in zdravila

- odstranjevanje odpadnih proizvodov iz krvi

- imunska obramba

U. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media