ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | jan. '16

Da ne bi zboleli

Strokovnjaki Inštituta za javno zdravje svetujejo, kako zmanjšamo tveganje za gripo in okužbe dihal. Priporočajo vsakodnevno gibanje. Če je le mogoče, se vsak dan sprehodimo na svežem zraku. Po svojih zmožnostih se ukvarjajmo s kakršno koli obliko rekreacije, ki izboljšuje telesno zmogljivost in krepi naš imunski sistem.

Prehrana naj bo uravnotežena in dovolj bogata z vitamini, ki jih zaužijemo s sadjem in zelenjavo. Priporočljivo je prezračevanje prostorov večkrat na dan, če je le mogoče, se ne zadržujmo v zakajenih prostorih.

Pogosto in temeljito si z milom umivajmo roke. Upoštevajmo, da se virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, prenašajo ob kihanju, kašljanju, glasnem govorjenju na razdalji do enega metra. Še pogosteje pa viruse prenesemo z onesnaženih površin (kljuke, držala na avtobusu, ročaji nakupovalnih vozičkov …) na svoje roke in z rok na obraz in tako lahko zbolimo.

Če smo že zboleli, se držimo osnovnih higienskih pravil: kašljamo in kihamo v rokav ali papirnati robec, ki ga po uporabi odvržemo v koš za smeti. Ne uporabljajmo istega pribora, kozarcev in brisač kot drugi člani.

Izogibajmo se stikom z drugimi ljudmi, ne hodimo v družbo, še posebej ne v bolnišnico ali na obiske, kjer imajo dojenčke ali kronično bolne člane.

Najučinkovitejše omega 3 so iz rakcev

Z običajno prehrano ne zaužijemo dovolj maščobnih kislin omega 3, so pa njuno potrebne za zdravo srce, zdrave možgane in zdrave oči. Omega 3 iz Neptunovega krilovega olja (NKO) telo izkoristi dvakrat hitreje in dvainpolkrat bolje kot iz ribjega olja. Zadostuje le ena kapsula na dan, ki je brez vonja, po njej se ne spahuje, ni priokusa po ribah in ne tišči v želodcu. NKO je bogat tudi s fosfolipidi, holinom, vitaminom A in vitaminom E ter astaksantinom, ki olje obarva značilno rdeče. Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22, 040 214 620.

Za zdravljenje vnetega in bolečega grla

Kako pomembno vlogo ima grlo v našem življenju, se po navadi zavemo šele, ko je vneto in boleče. Okužbe zgornjih dihal so najpogostejše akutne infekcijske bolezni. Mednje spada tudi akutno vnetje žrela oz. boleče grlo. Prof. dr. Irena Hočevar Boltežar, dr. med., pravi, da 90 odstotkov okužb povzročajo virusi, lahko pa tudi bakterije in glivice. Pri virusnih okužbah je cilj zdravljenja, da v čim krajšem času in čim učinkovitejše blažimo simptome vnetja. Bakterijske okužbe se zdravijo z antibiotiki, glivične pa z antimikotiki. Novomeška tovarna zdravil Krka je pred kratkim predstavila novo zdravilo za zdravljenje vnetega in bolečega grla Septabene, ki se, kot poudarjajo v Krki, od drugih znanih izdelkov razlikuje po edinstveni sestavi in s tem povezanim protibolečinskim, protivnetnim in antiseptičnim delovanjem. Zdravilo, ki je v obliki pastil in razpršila na voljo v lekarnah brez recepta, je primerno za odrasle in otroke, starejše od 6 let.

Pazimo na pljuča

Pljučni rak je po pogostosti zbolevanja pri nas na 4. mestu med vsemi raki. Vsako leto na novo zboli okrog 1200 ljudi, pri ženskah število celo narašča. Pravzaprav je več vrst tega raka, nastane pa zaradi nenadzorovane rasti rakavih celic v dihalih oziroma v pljučnem tkivu. Možnosti zdravljenja so na srečo vedno boljše, zlasti s tarčnimi zdravili in uvedbo novih bioloških zdravil, kot je imunoterapija, se bodo te možnosti v prihodnje še izboljšale.

V začetni razvojni stopnji obolenje ne povzroča težav, zato pri okoli dveh tretjinah bolnikov bolezen odkrijejo šele v napredovali stopnji. Takrat so znaki že izraziti:

kašelj, pri kadilcih spremembe kroničnega kašlja, bolečine v prsnem košu, utrujenost, hujšanje in neredko obilen, občasno krvavo obarvan izmeček.

Čeprav lahko za pljučnim rakom zbolijo tudi nekadilci, velika večina, kar 80 odstotkov, obolenj nastane zaradi kajenja. Kljub temu še vedno kadi veliko ljudi, zlasti veliko je kadilk med mladimi ženskami. Ob tem je treba vedeti, da lahke cigarete z manjšo vsebnostjo nikotina niso nič manj nevarne, saj dim globlje vdihavamo, zato se več raka pojavlja na obrobnih delih pljuč. Prenehati kaditi ni nikoli prepozno, pozitivni učinki pa se pokažejo že v kratkem času.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media