Kultura

Prosti čas | feb. '16

Pijem, ker sem pač žejna

Polona Vetrih je igrala v več uspešnih monodramah in z njimi praviloma očarala občinstvo. Tokrat se v monokomediji Pijem, ker sem pač žejna predstavlja kot avtorica besedila in rapovskih tekstov, ki jih je naredila skupaj z glasbenimi sodelavci Josejem, Janezom Dovčem in Goranom Krmacem. Predstava je sestavljena iz štirih hudomušnih monologov žensk, vsaka ima svoj poklic, pogled na svet, napake, težave, a tudi rešitve zanje. Z različnimi liki pokaže, da so človeške lastnosti v resici hudo smešne in da lahko gledamo na življenje, ki je, kot vemo, resno, tudi na šaljiv način. Sodelujoči: režiser Robert Waltl, koreografinja Maša Kagao Knez, kostumografinja Mojca Makuc. Kraj dogajanja: Siti Teater BTC Ljubljana, na sporedu bo 19. februarja.

Spomin na Prešerna

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, lahko praznujete tudi tako, da obiščete galerije, muzeje, gledališča in koncertne dvorane, kjer praviloma ta dan ni vstopnine. Dan odprtih vrat bo tudi v Društvu slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani, člani pa bodo brali svojo poezijo v dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu. Prešernovo poezijo bodo pred njegovim spomenikom opoldne interpretirali slovenski igralci. V knjigarni Konzorcij bodo pripravili pesniški dan, prišli bodo pesniki: Aleš Debeljak, Boštjan Gorenc, Feri Lainšček, Andrej Medved, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Barbara Pogačnik, Andrej Rozman, Jure Vuga, Ciril Zlobec, Uroš Zupan. Brane Završan bo povezoval prireditev in tudi pel svoje prevode pesmi Jacquesa Brela.

Hamlet na Slovenskem

Štiristoti obletnici smrti angleškega pesnika in dramatika Williama Shakespeara se pridružuje Cankarjev dom z razstavo, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom, in kot pravi avtorica razstave Mojca Jan Zoran, prikazuje zgodovino uprizarjanja Hamleta pri nas, ki ga je prvič navdušujoče omenil A. T. Linhart leta 1780, na odru Deželnega gledališča pa je v slovenščini prvič zazvenel leta 1899. Kasneje so ga režirali skoraj vsi najvidnejši slovenski režiserji in upodobili številni odlični igralci. Razstava poskuša odgovoriti na vprašanje, zakaj je Hamlet večno aktualen, in prikazuje, kako je v različnih obdobjih nagovarjal gledalce. Hamleta vidimo prvič tudi v stripu Andreja Potrča. Razstava je uvod v festival Shakespeare za vedno, ki bo potekal vse leto v Cankarjevem domu. Shakespearov opus boste spoznavali v operah, dramah, pesmih in filmih.

Pred objektivom Vena Pilona. Od Pariza do Nove Gorice

V počastitev 120. obletnice umetnikovega rojstva si lahko do srede februarja v ajdovski Pilonovi galeriji ogledate razstavo njegovih fotografij. Ko se je leta 1928 za stalno preselil v Pariz, je za nekaj časa opustil slikarstvo in se, kot je zapisal, posvetil fotografiji, »ker se je takrat potegovala za priznanje kot nova umetnost«. Fotografija mu je bila edini vir zaslužka za preživetje. Na razstavi predstavljajo njegove barvne diapozitive Ferrania iz šestdesetih let, s čimer so naredili prvi korak k ovrednotenju edinega segmenta njegovega ustvarjanja, ki še ni strokovno obdelan. Spomini in pričevanja živečih očividcev časa in mesta, kamor se je Pilon vrnil, bodo izšli v posebnem katalogu ob slovenskem kulturnem prazniku.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media