Zobozdravnik za psa?

Prosti čas | feb. '16

Morda se sliši nenavadno, vendar tudi psi in mačke včasih potrebujejo zobozdravnika. Obisk je koristen še zlasti, če imate psička manjše pasme ali muco s »potlačenim« gobčkom.

Psi in mačke imajo zaradi drugačne prehrane drugačno obliko zob kot ljudje – zobje so koničasti, saj služijo predvsem za trganje in razkosavanje hrane, manj pa za žvečenje. Ker pojedo tudi precej manj sladkarij, zobne gnilobe (kariesa) na srečo skoraj ne poznajo. Najpogostejši težavi, zaradi katerih pridejo k veterinarju, sta nabiranje zobnih oblog, ki sčasoma mineralizirajo v zobni kamen, in vnetje obzobnih tkiv (parodontoza). Zobne obloge in zobni kamen so praviloma težave starejših živali, vendar se (zlasti pri manjših psih) zobni kamen lahko začne nabirati tudi že prej.

Nekaj lahko naredimo že z ustrezno prehrano – pes in mačka naj dobivata hrano, v katero morata vsaj malo ugrizniti, na ta način dosežemo fiziološko čiščenje zob. Briketi so v tem smislu boljši kot konzerve, če kuhate, naj bo meso raje v malo večjih koščkih. Psi se radi zabavajo z glodanjem kosti, vendar se ob tem zobje kar pogosto tudi poškodujejo, zato bolj priporočamo različne žvečilke (na tržišču jih je več kot dovolj, da boste našli ustrezno za svojega kosmatinca, pomembno je le, da je npr. bikovka dovolj velika, da jo pes res žveči, ne pa samo pogoltne). Žal to ni vedno dovolj, ker se tudi živali – tako kot mi – navadijo gristi samo na eni strani, na drugi pa se zobni kamen vseeno nabira.

Najboljša preventiva je še vedno – tako kot pri ljudeh – redno umivanje zob. Žal je prav pri majhnih kužkih, ki bi ga najbolj potrebovali, čiščenje zob v praksi najtežje izvedljivo. Pri mucah je še težje, saj skoraj nobena ne pusti umivati zob, zato so redni pregledi še toliko pomembnejši.

Kako vemo, kdaj je čas za obisk zobozdravnika? Zdravi zobje so popolnoma beli in njihova površina je gladka. Če opazite, da so zobje vašega kužka nekam rumeni ali celo rjavi in hrapavi, je najbolje obiskati veterinarja, ki bo z ultrazvočnim aparatom očistil zobe.

Če imata pes ali muca neprijeten zadah iz gobčka, je za obisk zobozdravnika skrajni čas! Če namreč s čiščenjem predolgo odlašamo, lahko pride do vnetja obzobnih tkiv (parodontoze), zobje pa se začnejo majati ali celo izpadati.

Pri mlajših psih večje rasti so pogostejše poškodbe – zob se zlomi ob srečanju s kamnom, kostjo, ograjo, avtomobilom ... Poškodbe so boleče, čeprav psi praviloma bolečine ne pokažejo zelo očitno. Pomembno je, da psa k zobozdravniku pripeljete čim prej. Dokler je zobna pulpa še vitalna (nekaj dni po poškodbi), je namreč popravilo takega zoba mnogo enostavnejše, zob pa ostane živ. Kasneje je popravilo še mogoče, vendar zahtevnejše – zobno pulpo je treba odstraniti, nato pa očistiti in zapolniti zobni kanal. Če zlomljenega zoba ne popravimo, lahko pride do okužbe in posledično do granuloma, tako prizadet zob pa moramo izdreti.

Pa brez strahu – srečanje vašega kosmatega prijatelja z zobozdravnikom ne bo prav nič boleče, saj večino zobozdravstvenih posegov opravimo s pomirilom ali v splošni anesteziji.

mag. Katarina Lukman, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media