Bodimo vidni in varni

Prosti čas | feb. '16

Preosvetljena fotografija, kjer lahko vidite peško, da si lahko predstavljate dejanski položaj.

V zadnjih letih so se v prometu glede varnosti zgodili veliki premiki: otroke vse vestnejše pripenjamo v varnostne sedeže, nosimo čelade, se pripenjamo z varnostnim pasom. Pa vendar nekaj ostaja nespremenjeno: odraslim se je v temi nerodno sprehajati po cesti s kresničko celo takrat, ko smo oblečeni v povsem črna oblačila.

Zagotovo se je tudi vam kot voznikom že kdaj zgodilo, da ste pešca opazili v zadnjem trenutku in bentili zaradi neodgovornega vedenja. Zakaj torej sami pogosto ravnamo enako neodgovorno, ko hodimo ob cesti?

Res je, avtomobili imajo veliko boljše žaromete, ki osvetlijo tla pred vozilom, posvetijo tudi v ovinek, predvsem pa so tako elektronsko izpopolnjeni, da ves čas svetijo z največjo mogočo močjo. To pomeni, da vedno svetijo tja, kjer nikogar ne zaslepijo, torej vselej z dolgo lučjo. Ko pa zaznajo bleščanje luči nasproti vozečega vozila, luči zasenčijo. Če pešec nosi kresničko ali odsevni trak, avto zazna odboj in zmanjša osvetlitev. Če se pešec sprehaja po temi v temnih oblačilih, ga avtomobilski senzorji zaznajo šele, ko je povsem blizu in ga žarometi že toliko močno osvetlijo, da kamere naredijo obris človeka in ga prepoznajo. To pa je pozno! Tistih nekaj trenutkov, ko je zaslepljen in težko vidi, kje hodi, za pešca predstavlja dodatno nevarnost.

Kresnička stane le evro in pol!

Fotografije so dovolj zgovorne. Dobro poglejte: posnete so na isti lokaciji, ženska v črnem plašču je stala na istem mestu, avto prav tako. Čeprav je snop luči še ni dosegel in je na eni sliki praktično ne moremo videti, se na drugi iz teme blešči odsevni trak. Čeprav še ne moremo povsem razločiti, kaj točno se ob cesti dogaja, bomo dovolj previdni in prilagodili hitrost, se umaknili bolj na sredino vozišča, skratka naredili nekaj osnovnih manevrov, da ohranimo varnost obeh udeležencev.

Res je zelo malo potrebno, da povečamo varnost pešca ali kolesarja. Čeprav so luči obvezen del kolesarske opreme, še vedno na cesti srečujemo ogromno kolesarjev, tudi starejših, ki se vozijo brez luči in odsevnikov v temnih oblačilih. Da ne govorim, kako potreben pripomoček na kolesu je luč, saj v temi zlahka zapeljemo v kakšno luknjo in nesreča je hitro tu.

Če že ne želite nositi svetlih bund ali športnih oblačil, ki imajo po večini že našite odsevne trakove, imejte v žepu vedno odsevni trak, ki ga namestite čez rokav ali hlačnico, ali kresničko, ki prosto niha ob telesu in je tako vidna vsem udeležencem v prometu. To je priljubljen promocijski material, in skoraj prepričan sem, da ima večina od nas doma vsaj eno od teh stvari. Če jo moramo kupiti, to ne bo velik strošek – kresničko dobimo že za poldrugi evro.

Besedilo in fotografije: Miha Merljak 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media