ZDRAVJE NA KRATKO

Dobro počutje | feb. '16

Trojna (po)moč pri prehladu in gripi

V zimskih in prehodnih mesecih naše dihalne poti največkrat napadejo virusne okužbe: gripa in prehladi. Ob prvih znakih začnite jemati KalmCold. KalmCold s tremi preverjenimi učinkovinami blagodejno deluje na dihalne poti (nos, grlo, žrelo). Primeren je za odrasle in otroke. V lekarnah in www.naturamedica.si., NaturaMedica, d. o. o., tel. št.: 03 56 300 22, 040 214 620.

Zdravstvo dobi – in porabi – več

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je končal lansko leto s presežkom v višini 5,1 milijona evrov. Medtem ko je imel izdatke v višini 2,429 milijarde evrov, je bilo dohodkov za 2,434 milijarde evrov. To je bolje, kot so načrtovali, čeprav so bili tako izdatki kot dohodki nekoliko višji kot leta 2014, je povedal Samo Fakin, v. d. generalnega direktorja ZZZS.

Med dohodki je bilo zlasti več vplačil iz tujine, višji pa so bili tudi prispevki zaposlenih, predvsem zaradi prispevkov iz naslova začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

Kako bodo razporedili presežek, se po njegovem mnenju še niso dokončno odločili, saj je potreb veliko. Dvajset dodatnih milijonov evrov mora zdravstvena blagajna tako ali tako rezervirati za potrebe urgentnih centrov, čeprav Fakin meni, da bi lahko urgence z dobro organizacijo dela delovale s tem kadrom, ki ga imajo zdaj na voljo.

Regulacija zdravstvene mreže bi sicer prinesla dobrobit tako zaposlenim kot bolnikom. V primarnem zdravstvu je, recimo, analiza pokazala, da zdravniki ne porabijo več časa za starejše paciente. Kar 60 odstotkov jih namreč pride le na kontrolni pregled ali po recept za zdravila.

Če bi naši strokovnjaki izpilili znanje v tujini in ga nato uporabili doma, bi bilo to ceneje, kot če morajo bolniki na zdravljenje v tujino. Tudi s preoblikovanjem sistema čakalnih dob bi prihranili, saj zavod plačuje dolgotrajni bolniški dopust številnim bolnikom, ki čakajo na operacijo. Cilj zdravstvene blagajne pa je v tem, da čakalnih dob sploh ni.

Evropska kartica velja tudi v BiH

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za tujino, ki jo že nekaj let lahko uveljavljamo v državah Evropske unije, na Islandiji, Norveškem, v Liechtensteinu, Švici, Avstraliji, Črni gori, Makedoniji in Srbiji, od 1. januarja letos velja tudi v Bosni in Hercegovini.

Z evropsko kartico smo tisti, ki smo obvezno zdravstveno zavarovani v Republiki Sloveniji, upravičeni do zdravstvenih storitev med potovanjem in bivanjem v tujini. Kot verjetno veste, jo lahko brezplačno naročite zase in za družinske člane kar na spletni strani www.zzzs.si ali osebno na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prejeli jo boste po pošti v štirih delovnih dneh, in sicer vsako naročeno kartico posebej. Glede na veljavnost obveznega zdravstvenega zavarovanja je kartica izdana najmanj za 30 dni in največ za eno leto. Upokojenci in po njih zavarovani družinski člani ter otroci do dopolnjenega 18. leta, če niso sami zavarovanci, pa dobijo evropsko kartico z veljavnostjo pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta.

Kdor še ima obrazec SI/BIH 3 (potrdilo o pravici do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v Bosni in Hercegovini), ga lahko uporablja do izteka veljavnosti.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media