LJUDJE IN DOGODKI SKOZI ČAS

Zgodbe | mar. '16

Mila Kačič

V Ljubljani je 3. marca 2000 umrla gledališka igralka in pesnica Mila Kačič. Igrala je v gledališču in tudi v filmih (Svet na Kajžarju, Vesna, To so gadi ...). Uveljavila se je tudi v pisanju intimne, čustvene lirike, ki jo je objavila v zbirkah Neodposlana pisma, Spomin, Okus po grenkem, Minevanja.

V Helsinkih je 2. marca 1923 umrl mednarodno priznani gradbenik slovenskega rodu Mihael Štrukelj. Poleg več mostov in strešnih konstrukcij je zasnoval železniško postajno poslopje v Trstu. Od leta 1880 je živel in delal na Finskem, kjer je med drugim projektiral prvi finski železni most.

V Moskvi se je 2. marca 1938 začel tretji veliki »moskovski proces« v okviru Stalinovih čistk. Uperjene so bile proti domnevnim in dejanskim privržencem Leva Trockega, ki ga je dal Stalin kasneje ubiti v Latinski Ameriki.

Jože Horvat  - Jaki

 V Murski Soboti se je 4. marca 1930 rodil Jože Horvat - Jaki, ki je bil eden izmed prodornejših slovenskih samorastnikov. Odlikuje ga mnogoterost zvrsti, tehnik in izraznih načinov. Ukvarjal se je s slikarstvom, tudi stenskim, grafiko, risbo in tapiserijo, kiparstvom ter oblikovanjem v keramiki, steklu in kovini.

V Veliki Britaniji se je 4. marca 1985 po slabem letu končala velika rudarska stavka proti zapiranju nedonosnih rudarskih kopov. Premierka Margaret Thatcher je z veliko močjo zlomila dolgotrajni sindikalni boj.

V Ljubljani je 9. marca 1948 začel redno izhajati humoristični list Pavliha. Izhajal je do leta 1991.

V Ljubljani je 9. marca 1988 umrl profesor, teolog in filozof Janez Janžekovič. Med drugim je opozarjal na nevarnost nacizma in obsodil narodno izdajstvo. Po letu 1945 je prvi začel dialog z drugače mislečimi.

Papež Pij VI.

Med potjo na Dunaj je 10. marca 1782 v Ljubljano prispel papež Pij VI., kar je bil do 1996 prvi obisk papeža na Slovenskem. Ostal je sedem dni, 17. marca se je ustavil v Celju, naslednji dan pa v Mariboru.

V Sloveniji je bil 15. marca 1948 izveden popis prebivalstva. Tedaj je, neupoštevajoč Svobodno tržaško ozemlje, v Sloveniji živelo 1.391.873 prebivalcev.

V Zagorju ob Savi, na Jesenicah in v Trstu so 19. marca 1911 prvič na Slovenskem zaznamovali mednarodni dan žensk.

Med kmečkimi nemiri so v času marčne revolucije 21. marca 1848 kmetje na Igu blizu Ljubljane uničili graščino in sežgali gruntne knjige in urbarje.

Francija je 21. marca 1804 dobila državljanski zakonik, ki je uzakonil enakost državljanov pred zakonom, svobodo posameznika, svobodo lastnine in dela, svobodo vesti in ločitev cerkve od države.

Anton Codelli

 Izumitelj in podjetnik Anton Codelli, ki se je rodil 22. marca 1875 v Italiji, je večino časa preživel v Ljubljani. Bil je lastnik prvega avtomobila na Slovenskem in izumitelj. Med drugim pa je patentiral električni vžigalnik za motorna vozila, preučeval letalstvo in razvijal radijske sprejemnike.

Titanik

Eden najuspešnejših filmov vseh časov Titanik (režiser: James Cameron, glavni vlogi: Leonardo di Caprio in Kate Winslet) je 23. marca 1998 dobil kar 11 oskarjev, največjo ameriško nagrado za filmsko umetnost.

V Ljubljani je 29. marca 1958 umrl jezikoslovec Rajko Nahtigal, ki je bil prvi dekan ljubljanske filozofske fakultete in prvi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Med drugim je raziskoval staro cerkveno slovanščino, posebej še Brižinske spomenike.

Karl May

V Dresdnu v Nemčiji je 30. marca 1912 umrl časnikar in pisatelj Karl May, ki je napisal več pustolovskih romanov, zlasti je znan njegov junak Vinetou.

V neposredni bližini Avč v Posočju je 31. marca 1908 padel prvi slovenski meteorit. Kos zlitine železa in niklja je tehtal kar 1230 gramov. Hrani ga naravoslovni muzej na Dunaju.

 Tone Štefanec 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media