Povezava med učinkovinami in okusom

Dobro počutje | mar. '16

Sezona prehlada in gripe še ni mimo in oboleli intenzivno iščejo najučinkovitejše sredstvo, da se čim prej pozdravijo. Med najbolj cenjenimi rastlinskimi zdravili, ki jih uporabljamo predvsem za krepitev imunskega sistema pri zdravljenju prehlada in gripe, so pripravki iz ameriškega slamnika. Še boljši učinek pa dosežemo z uporabo kombinacije ameriškega slamnika z medom.

Splošno znano je, da med zaradi svojih blagodejnih lastnosti pomaga blažiti vneto grlo, ima pa tudi antioksidativne ter antibakterijske učinke. Na drugi strani pa ameriški slamnik s stimulacijo imunskih celic (imunske celice hitreje požirajo viruse in bakterije) krepi odpornost organizma, kar pomaga k hitrejšemu okrevanju. Kombinacija ameriškega slamnika in medu torej ne blaži le bolezenskih znakov, ampak tudi odpravlja vzroke prehlada ali gripe.

Terapevtski učinek ameriškega slamnika gre pripisati različnim snovem, katerih delovanje še ni povsem znano. Najpomembnejše snovi so fenolne spojine (derivati kavne kisline), heteroglikanski polisaharidi in alkamidi. Rezultati raziskav, opravljenih na človeških imunskih celicah, najmočnejše učinke pripisujejo prav zadnjim, rastlina jih je skozi evolucijo razvila zato, da je postala neokusna, s čimer se je obvarovala pred rastlinojedimi živalmi. Zato alkamide pri uživanju zdravil ali prehranskih dopolnil, ki so narejeni iz ameriškega slamnika (tablete, kapljice, kapsule …), najbolj okusimo. Na jeziku in v žrelu najprej občutimo osvežujoč občutek, na koncu jezika pa po nekaj minutah žgečkanje. Dejansko pravi okus alkamidov začutimo šele po dveh do treh minutah in traja približno 5 do 10 minut po zaužitju. Če bi zaužili močno koncentriran izvleček iz ameriškega slamnika, pa bi bil občutek pekoč. 

 Še preden zbolimo

Čebelarji koncentriran izvleček iz ameriškega slamnika vmešajo v svoj med po točno določeni recepturi. Največkrat uporabijo akacijev med, ki kasneje kristalizira in nima specifičnega okusa, zaradi česar učinkovine ameriškega slamnika v medu najbolj občutimo.

Ameriški slamnik z medom lahko uporabljamo tako kurativno kot tudi preventivno. Pri kurativnem jemanju je pomembno, da ga začnemo jemati takoj, ko začutimo znake prehlada ali gripe. Tako takoj spodbudimo imunski sistem in čas okrevanja bo krajši. Pripravek lahko uporabljamo tudi za zdravljenje ran in herpesa. Ameriški slamnik namreč na rani lokalno aktivira obrambne celice, ki ščitijo rano pred okužbo, medtem ko med ustvari neugodno okolje za razvoj bakterij. Primeren je tudi za otroke, saj ne vsebuje alkohola, konzervansov in je prijetnega okusa.

Je edina zdravilna rastlina, ki ima s kliničnimi študijami dokazano imunostimulativno delovanje, kar je leta 2008 uradno potrdila Evropska agencija za zdravila. Zato so pri nas pripravki iz škrlatnega ameriškega slamnika lahko registrirani tudi kot zdravila, ki krepijo imunski sistem.

Dr. Borut Gosar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media