Nekaj novega za domači vrt

Prosti čas | mar. '16

Tokrat predstavljamo nekaj zanimivih sadnih vrst. Poudarek je na jagodičju, ki je vse bolj priljubljeno na samooskrbnih vrtovih. Strokovnjaki s spletnega portala Zeleni svet z veseljem delimo nekaj zanimivosti, ki smo jih v zadnjih letih zasledili na trgovskih policah vrtnarij in vrtnih centrov. Predstavljamo vam fourberry, sibirsko borovnico, tayberry in malino brez trnov.

Fourberry je novejša selekcija zlatega ribeza, ki je v preteklosti predvsem krasil vrtove. Z žlahtnjenjem so vzgojili sorte, katerih plodovi so primerni tako za svežo porabo kot predelavo. Rumeni cvetovi prijetno dehtijo meseca maja, jeseni pa se rdečkasto obarva. Poznamo več sort.

Tabela 1: Sorte fourberryja in njihove značilnosti

Sorta

Čas zorenja

Značilnosti ploda

black pearl

od sredine julija do konca julija

velike jagode sočno sadnega okusa

black gem

konec julija in dva tedna v avgustu

velik pridelek in jagode sočno sadnega okusa

black saphir

od začetka avgusta naprej

velike jagode, samo dobro dozorel plod razvije značilno sadno aromo

Vir: http://zelenisvet.com/

Fourberry sadimo nekoliko globlje v zemljo, da se obraste z močnejšimi poganjki. Zemlji na vrtu dodamo nekaj komposta, šote, žaganja iglavcev in uporabljamo fiziološko kislo organsko gnojilo za jagodičevje. Lahko kar gnojilo za borovnice. Fourberry režemo podobno kot rdeči ribez. Starejše veje izrežemo v celoti, to so več kot pet let stare izrojene veje. Pustimo rasti mlade, močne poganjke iz osnove zemlje. Da dosežemo močno rast novih poganjkov, grme v spodnjem delu osipavamo, podobno kot osipamo krompir.

Sibirska borovnica obrodi že meseca maja. Sibirsko borovnico imenujemo tudi majska jagoda in kovačnik. Plodove obiramo že meseca maja. Gojimo jo kot grm. Spomladi izrežemo kakšno starejšo vejo, da grmiček pomladimo. Tako dosežemo rast novih poganjkov, osvetlimo notranjost grma in ohranjamo rodnost. Uspeva v navadni vrtni zemlji, nekoliko kisli, kar sicer godi večini rastlin, ni pa treba pripravljati ekstremno kislega rastišča kot pri borovnicah. Zemlji dodamo nekaj šote in zrelega komposta. Rada ima odcedna in vlažna tla. Zbitih ilovnatih tal s stoječo vodo ne prenese. Razdalja med rastlinami naj znaša od 0,8 do 1 m dolžine. Lahko jo gojimo tudi v loncih.

 Križanec med robido in malino – tayberry zori julija in avgusta. Plodovi dozorevajo postopoma, zato je obiranje večkratno. Na tekoči meter lahko ob pravilni oskrbi nasada oberemo tudi do 3 kg plodov na sezono. Zanimiva je sorta tayberryja 'buckingham', ki je brez trnov. Večina drugih sort je namreč močno trnatih in je zato delo z rastlino nekoliko neprijetno. Omenjena vrsta je samooplodna, zato nista potrebna navzkrižna oprašitev in sajenje različnih sort skupaj.

Malina brez trnov. Poganjki maline 'little red princess' so brez trnov, močni in dosežejo v višino 80 do 100 cm. Plodovi zorijo od sredine avgusta do oktobra. So srednje veliki, stožčasti, živo rdeči in odličnega okusa. V februarju jo porežemo na 5 do 10 cm visoko. Če jo skrajšamo manj, zarodi na dvoletnih poganjkih že v juniju.

Več o gojenju jagodičevja preberite na spletnem portalu Zeleni svet (zelenisvet.com), kjer najdete tudi obširnejša navodila za gojenje malin, robid, ribeza, kosmulje, ameriških borovnic in drugega jagodičevja. Pri vzgoji vam bodo zagotovo pomagali tudi celoviti nasveti o gojenju drugih sadnih vrst. 

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media