Odkrijmo notranjo skladnost

Dobro počutje | mar. '16

»Večini bolnih ljudi sem lahko pomagal šele, ko sem v red spravil njihove duše,« je zapisal Sebastian Kneipp, ki se je zavedal reda, urejenosti v duševnem življenju ljudi. Vsi hrepenimo po tem, da bi v življenju našli srečo. S kom, na kak način in kdaj, pa je pri vsakem posamezniku različno. Ni splošno veljavnih pravil za uspešen življenjski slog. V njem so zajeta vsa področja človekove biti.

Urejeno življenje pomeni: zdrav način življenja; vzpostavljanje in negovanje družabnih stikov; izogibanje trajnim duševnim in telesnim preobremenitvam; konstruktivno obvladovanje konfliktnih situacij; upoštevanje bioloških ritmov ter kakovostno in premišljeno oblikovanje prostega časa. Pomembni so gibanje, uživanje primerne hrane ter duševna in telesna sprostitev. Pomembno je torej tisto, kar naredimo. Kot je rekel Goethe: »Ni dovolj samo vedeti, znanje je treba uporabljati. Ni dovolj hoteti, treba je narediti.« Modro in vredno upoštevanja.

Pogosto lahko najdemo oporo v veri. Tukaj se odrazi moč pozitivne misli. Vsekakor pa je pomembno negovanje družabnih stikov. Socialna integracija ima v skupnosti zelo veliko vlogo ter je izražena s spoštovanjem in odgovornostjo do soljudi.

 Življenjski slog ali odnos do samega sebe

Članica Kneippovega društva in terapevtka dr. Katja Valenčak je takole opisala svoje gledanje:

»Živeti in biti prisoten v vsakem trenutku tukaj in zdaj se zdi veliko ljudem zelo zahtevna naloga. Saj terja osredotočanje na trenutno stanje in počutje posameznika in ne meri učinkov nekje v prihodnosti. Le odkrit odnos do sebe in iskrenost do čustvenih stanj ter vsakdanji trening misli v sklopu meditacije nas lahko pripeljejo do stanja duha in telesa, ki s polnostjo sprejema vse, kar mu življenje vsak dan ponuja na poti. Na podlagi doživetij, ki so lahko tako dobra in slaba, kreira pot odzivov in reakcij, a vedno s ključnim vprašanjem, kaj sem se iz tega doživetja, dogodka, situacije naučil o sebi in drugih.«

Tako malokrat se vprašamo, kako pomembno lahko določeni trenutek vpliva name, na spremembo pri moji osebni rasti …

Ali se zvečer, preden ležete k počitku, vprašate, kaj vse vam je ta dan uspelo, koga ste poleg sebe še osrečili, komu ste namenili objem, komu nasmeh, komu prijazno besedo? Ali ste se vprašali, kako malo je potrebno, da nekomu spremenite pogled na svet? Kaj pa sebe ste vprašali, kdaj ste si namenili besede, ki vam ogrejejo srce, pohvalili sami sebe in svoje telo? Ali ste odprli srce svetu in vanj vlili ljubezen do sebe in drugih? Poskusite pozabiti na vse materialne stvari, ki vas zagotovo ne razveseljujejo oziroma vam prinašajo neke vrste zadovoljstvo na kratek rok. Očistite um vseh hotenj in prepričanj, ki vas obdajajo, in se odpravite na pot raziskovanja samega sebe. Počnite to v naravi, ki je obdana s pozitivnimi vibracijami in vas kliče k sozvočju. Ne boste verjeli, koliko neravnovesja in negativnih sporočil bo najprej švigalo iz vaše zavesti. Na začetku ne bodite preveč zahtevni do sebe. Počasi in z ljubečim pogledom sprejmite vsako misel in jo osvobodite bremena.

Postopoma boste prišli do tišine, ki je tako zdravilna za vašo dušo in srce, po njej bodo postopoma začela prihajati pozitivna sporočila o vas. O tem, kako pomembno je, da danes lahko gledate sonce, si spočijete oči na travni bilki, slišite petje ptic iz bližnjega gozda, vas objame vnukinja itd.

V življenju je toliko pomembnih drobnih trenutkov, ki jih spregledamo ob hitenju in hlastanju za nečim velikim, boljšim. Toda ti trenutki so najpomembnejši! Ti vas lahko obogatijo, vas navdajo s spremembo v lastnem življenjskem slogu in vas pripeljejo do notranjega miru in osebnega zadovoljstva.

Zato je še kako pomembno, da vsak dan prisluhnete svojemu telesu, svojemu srcu in stanju duha ter ga v sinhroniji negujete vsak trenutek svojega življenja. Postanite čuječni!"

 

Če želite izvedeti kaj več o poslanstvu in delu Društvu Kneipp Vrhnika, se jim lahko pridružite na občnem zboru 5. marca. 

Pri društvu bodo 30. marca gostili prof. Jožeta Bavcona, vodjo botaničnega vrta Ljubljana. Tema predavanja bo Rastline na območju Ljubljanskega barja in njihov pomen. Maja Artenjak pa bo 6. aprila predstavila delovanje društva v Izoli, nad Idrijo in v Bistri. Vsi dogodki se bodo začeli ob 18. uri v prostorih Cankarjeve knjižnice na Vrhniki. 

Maja Artenjak, Društvo Kneipp


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media