Vsak zmenek kot nov začetek

mar. '16

»84-letna gospa iz Ljubljane in brez otrok vzame starejšega gospoda, navajenega kmečkega dela. Možnost poroke.« Ali: »Iščem žensko sorodno dušo, urejeno, pozitivno, ki rada hodi na sprehode, v naravo, se druži, pogovarja. Sem optimist, rad imam življenje, naravo, pogovore. Piši mi.« In še in še je takih in podobnih oglasov v različnih časopisih in revijah, tudi v tej, ki jo pravkar prebirate, vse več pa jih je tudi na spletu. Ob njih se marsikdo nasmehne in si reče: bedarija! Pa ni, daleč od tega.

Življenje se nam je namreč od mladih let, ko smo se družili na dvoriščih, v parkih, na plesih in v kavarnicah, radikalno spremenilo. Vse več je samskih, ločenih in neporočenih. Po podatkih statističnega urada je bilo pri nas leta 1991 samskih 31 odstotkov prebivalcev, leta 2014 pa že 40 odstotkov. Živimo drugače, hitreje, veliko več časa prebijemo v službi, na delovnem mestu, vedno več imamo obveznosti in vedno manj prostega časa, bolj smo zaprti med štirimi stenami. Hitrejši tempo življenja prinaša več stresa, časa za pristne medčloveške odnose je vse manj, izgubljamo stik z ljudmi in postajamo vse bolj osamljeni. Fantje ne znajo več ogovoriti deklet in se jim približati, dekleta postajajo vse zahtevnejša, prevzemajo pobudo in tako plašijo in tudi odganjajo moške. Starejši pa imamo tako in tako vse manj socialnih stikov, leta in leta se družimo z istimi ljudmi, krog prijateljev se manjša, po ločitvi ali smrti partnerja pa tako in tako ostanemo sami. Meji torej na iluzijo, da bi na tradicionalen, klasičen, starinski način našli novega prijatelja ali prijateljico, partnerja ali partnerico. Na drugi strani pa nas osamljenost teži, želimo si človeške bližine, objema, toplega dotika, stiska, pomoči, poslušati in biti slišani. Ne biti sami. Na izbiro imamo tako dve možnosti: ostanemo sami in tvegamo vse večjo izolacijo in nezadovoljstvo, osamljenost, celo depresijo, če seveda nismo res zelo dejavni, polni energije in se požvižgamo na to, da smo sami. Druga možnost pa je, da prebiramo oglase in potem sežemo po telefonu ali sedemo pred računalnik. Zakaj pa ne? Ne stane nas dosti, razen nekaj poguma in kakšnega evra.

Kako poiskati partnerja?

Na izbiro imamo res skoraj neomejene možnosti, še posebej če znamo kolikor toliko uporabljati računalnik in brskati po spletu. Tisti, ki si želijo resno zvezo, trajno razmerje, poroko in predvsem pošteno razmerje, se lahko na primer odločijo za ženitno posredovalnico Zaupanje, kjer starejši moški, kot pravi njen lastnik Leopold Orešnik, lažje najdejo partnerico za resno razmerje ali celo poroko kot mlajši. »Veliko več sreče kot 25-letni fantje imajo moški pri 70 letih, če seveda niso preveč skeptični in njihove želje niso muhaste. Iskanje 25 ali 30 let mlajše ženske se praviloma ne konča dobro. Ženske pri 70 letih pa še bolj kot moški vedo, kaj hočejo, v svojih pričakovanjih in zahtevah so realnejše in zato tudi hitreje vzpostavijo stik s potencialnimi kandidati za druženje ali celo poroko,« pripoveduje gospod Orešnik, čigar ženitna posredovalnica ima v svoji bazi blizu 1.000 strank. Včasih je prek oglasov iskalo prijatelje ali partnerje precej več žensk kot moških, zdaj razlike po spolu skorajda ni. Posredovalnica osebnih podatkov, to je imen in priimkov ali naslovov, seveda ne posreduje, saj varuje zasebnost svojih strank, in kot pravi Orešnik, pomaga povezati le ljudi, ki si želijo resno, trajno, pošteno razmerje, tudi poroko. Izpolniti morajo vprašalnik, vanj vpisati svojo starost, opisati postavo, kaj počnejo v prostem času, kaj jih zanima, svoje razvade, zdravstveno stanje, ali imajo morda otroke in vnuke ... Seveda pa morajo napisati tudi, kakšno partnerico ali partnerja si želijo, kakšne naj bodo njegove osebnostne lastnosti, videz, konjički in podobno. Posredovalnica vam pošlje nekaj telefonskih številk potencialnih kandidatov, od tu naprej pa je vse v vaših rokah.

Gotovo ni treba posebej poudariti, kako pomemben je prvi stik, kako že vaš glas izraža vašo energijo, osebnost, celo značaj. Zanimivo je, da je moškim zunanji videz pomembnejši kot ženskam, ki jih bolj zanimajo značaj in osebnostne lastnosti moških. »Najtežje pa najdejo partnerico ali ženo podeželski fantje in gospodje s kmetijo: mlade ženske na kmete nočejo zaradi veliko kmečkega dela in nepoznavanja le-tega, starejše pa ne morejo več veliko delati,« še doda gospod Orešnik, ki prihodnje ali potencialne pare le poveže, ne ukvarja pa se z organizacijo dogodkov, na katerih bi se ljudje bolj organizirano spoznavali. Teh je tudi pri nas kar veliko: od tako imenovanih hitrih zmenkov, zmenkov na slepo in zmenkov ujemanja do plesov, izletov in potovanj za samske, različnih delavnic, tudi psiholoških, kuharskih večerov, športnih dejavnosti, ki jih med drugim že nekaj let organizira Nina Slapnik, ustanoviteljica podjetja Dogodki za samske. »Prav vsem prijavljenim polagamo na srce, naj na dogodke prihajajo odprti za nova poznanstva, neobremenjeni s tem, ali bodo spoznali tistega pravega ali ne,« je Nina zapisala na svoji domači strani na svetovnem spletu in dodala, da tudi če udeleženci ne najdejo (takoj) tistega pravega, spoznajo ogromno ljudi, izboljšajo svoje komunikacijske sposobnosti in postanejo samozavestnejši.

In kakšni so hitri zmenki? Pred začetkom se udeleženci zberejo in spoznajo ob pijači dobrodošlice. Ko organizator razloži potek dogodka, se vsaka ženska usede k svoji mizi, moški pa so tisti, ki se menjavajo in na vsakih sedem minut prisedejo k naslednji ženski, na potek časa pa jih opozori zvonček. Vsi udeleženci si zapisujejo imena in simpatije, list ob koncu dogodka oddajo organizatorju, ki ima edini pravico do posredovanja podatkov vzajemnim simpatijam. Za udeležbo morate biti starejši od 18 let, glede na starost pa ste razporejeni v določeno skupino. »Noben "bav bav"! 7 minut mine, kot bi trenil, drugič trajajo malce dlje, ampak 7 minut je ravno prav, da vidiš, če bi morda s kom naslednjič preživel 70 minut ali 70 dni! Vse je res zelo sproščeno!" je zapisala anonimna udeleženka enega izmed hitrih zmenkov, ki so se očitno kar lepo »prijeli« posebej med mlajšimi.

Iskanje sorodne duše po spletu

Mlajši prevladujejo tudi pri uporabi spleta za iskanje in spoznavanje potencialnega partnerja, kar je seveda razumljivo, saj je starejših uporabnikov spleta veliko manj kot mlajših. A tudi starejši vse pogosteje uporabljajo nekaj več kot dvajset slovenskih spletnih portalov za spoznavanje, iskanje sorodne duše, prijatelja, partnerja, je prepričan Marko Sekardi, lastnik enega prvih tovrstnih portalov NajdiLjubezen.si. »Res je, da se starejši slabše znajdejo na portalu, zato pa smo zanje pripravili priročnik za uporabo, pa tudi po telefonu smo jim vedno na voljo. Pred mlajšimi pa imajo to prednost, da hitreje in lažje preidejo s spletnih zmenkov in klepetov ali dopisovanj na srečanja v živo, tudi zato, ker so manj zahtevni kot mladi,« razlaga Sekardi in dodaja, da število uporabnikov spleta pri navezovanju stikov raste s svetlobno hitrostjo – po nekaj deset tisoč na teden. Slabo pa je, če ljudje svetovni splet razumejo kot nekakšno magično tabletko za rešitev svojih ljubezenskih težav. Na podlagi dopisovanja in fotografij si lahko ustvarijo napačno predstavo o človeku in pri tem pozabijo na pristen odnos v živo.

Za zmenke na spletu pa velja, da njegovi uporabniki hitreje razkrijejo več o sebi, saj tako lažje izlijejo svoja najintimnejša čustva, želje, hrepenenja, »izbranca« spoznavajo, še preden ga vidijo, »zmenkarije« lahko prikrijejo tudi svojim otrokom, ki bi lahko imeli pomisleke glede iskanja sorodne duše. Strah pred zavrnitvijo je manjši kot pri zmenkih v živo, slabih izkušenj manj, samopodoba ne trpi, partnerja ali prijatelja iščeš udobno iz svojega naslanjača, pa še največja izbira samskih je na voljo na enem mestu.

Kaj pa nevarnosti? Laži, sprenevedanja, prikrivanja, olepševanja, ki pridejo na dan šele, ko se s spletnim dopisovalcem srečaš v živo. Predvsem pa velja, kar so zapisali na spletnem portalu Seniorji.info: «Splet ni kraj obupancev, pač pa za ljudi, ki želijo aktivno pomagati svoji usodi, da jim pripelje nasproti pravo osebo. Ker za klasične zmenke nimajo časa, denarja, sreče in ker sta postala računalnik in splet način življenja.« In še njihovi nasveti: »Zabavajte se, ne govorite o svoji boleči preteklosti že kar na prvem stiku ali zmenku, pustite otroke doma in glejte na vsak dan in na vsak zmenek kot na nov začetek.« Naj vas opogumi tudi podatek, da kar vsak tretji par pri nas nastane s pomočjo spletnih zmenkov in da po dveh letih ostane skupaj kar 70 odstotkov parov, ki so se spoznali prek svetovnega spleta.

Jasna Tepina 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media