S škarjami, škropilnico in gnojili v sadovnjak
Za obrezovanje in škropljenje dreves in grmov mora biti suho in mirno vreme, temperatura pa mora biti tudi ponoči vsaj 5 stopinj, tako da nikakor ne prehitevajmo. Jesensko škropljenje smo že opravili, za dognojevanje rastlin v sadovnjaku je ravno optimalen čas pred vegetacijo, za rez pa je še dovolj časa vse do konca marca.
Rodni les koščičarjev se razlikuje od rodnega lesa pečkarjev, zato se razlikuje tudi rez. Plodovi pri koščičarjih bodo letos zrasli na poganjkih, ki so iz starejšega lesa izrasli lani, zato rodnih mladih poganjkov ne izrezujemo. Pečkarji v primerjavi s koščičarji rodijo na triletnem lesu. Za vsa drevesa velja, da opravimo rez v suhem vremenu, koščičarji pa so za morebitno vlago še posebej občutljivi, zato se moramo prepričati, da bo po rezi še vsaj dva ali tri dni suho. Poganjki višnje, ki so rodili lani, se radi ogolijo. Krajši rodni poganjki se razvijejo šele na njihovem koncu in vrhu drevesa. Pri češnji ogoljenje poganjkov, ki so že rodili, ni tolikšno kot pri višnji. Enako kot pri drugih sadnih vrstah tudi pri marelici enoletnih poganjkov ne krajšamo. Pri marelici pokončne poganjke odstranjujemo že med letom.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.