S škarjami, škropilnico in gnojili v sadovnjak

Prosti čas | mar. '16

Za obrezovanje in škropljenje dreves in grmov mora biti suho in mirno vreme, temperatura pa mora biti tudi ponoči vsaj 5 stopinj, tako da nikakor ne prehitevajmo. Jesensko škropljenje smo že opravili, za dognojevanje rastlin v sadovnjaku je ravno optimalen čas pred vegetacijo, za rez pa je še dovolj časa vse do konca marca.

Rodni les koščičarjev se razlikuje od rodnega lesa pečkarjev, zato se razlikuje tudi rez. Plodovi pri koščičarjih bodo letos zrasli na poganjkih, ki so iz starejšega lesa izrasli lani, zato rodnih mladih poganjkov ne izrezujemo. Pečkarji v primerjavi s koščičarji rodijo na triletnem lesu. Za vsa drevesa velja, da opravimo rez v suhem vremenu, koščičarji pa so za morebitno vlago še posebej občutljivi, zato se moramo prepričati, da bo po rezi še vsaj dva ali tri dni suho. Poganjki višnje, ki so rodili lani, se radi ogolijo. Krajši rodni poganjki se razvijejo šele na njihovem koncu in vrhu drevesa. Pri češnji ogoljenje poganjkov, ki so že rodili, ni tolikšno kot pri višnji. Enako kot pri drugih sadnih vrstah tudi pri marelici enoletnih poganjkov ne krajšamo. Pri marelici pokončne poganjke odstranjujemo že med letom.

Gnojimo preudarno

V sadovnjaku in vinogradu je spomladi priporočljivo gnojenje z dolgo delujočim organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik. Tako so sadna drevesa v biološko aktivnih tleh s povečanim humusom vitalnejša in manj dovzetna za bolezni. Organsko gnojenje opravimo, ko mine nevarnost pozebe. Za pozebo so usodne temperature že nekaj stopinj pod lediščem. Z gnojenjem vsekakor ne prehitevajmo, počakajmo, da drevesa začnejo aktivno rasti, in jih takrat pognojimo. Za potrebe dreves po dušiku, ki je zaslužen predvsem za rast, zadostuje že kilogram Plantella Organika/10 m2, med rastno sezono pa sadovnjak pognojimo tudi s Plantella Specialnim sadjarskim gnojilom, ki vsebuje več kalija in ga vsem organskim gnojilom primanjkuje (gnoj, kompost ipd.).

 Spomladansko varstvo v marcu

Za dobro kondicijo in zdrava drevesa je treba že na začetku vegetacije opraviti prvo škropljenje breskev in drugih koščičarjev s pripravkom Vivera Cuprablau-z (60-80g/10 l vode). To storimo, ko se začnejo odpirati konice luskolistov. Sadovnjak temeljito poškropimo z bakrenim pripravkom pred prvim obilnim dežjem, če so dnevne temperature vsaj od 6 do 8 °C. V bolj deževnih letih škropljenje z bakrenim pripravkom ponovimo. S tem škropljenjem vplivamo tudi na škrlup, ki je najpomembnejša bolezen jablan in hrušk. Zmanjšamo tudi možnost pojava jablanovega raka in hruševega ožiga. V primeru hruševega ožiga škropimo v času cvetenja – v razmaku petih dni in vedno pred padavinami. Pripravek vivera cuprablau-z v tem primeru uporabimo v 0,06-odstotni koncentraciji.

Proti boleznim je treba ukrepati že na pragu pomladi. Na trgu je novo sredstvo Bio Plantella Cuprovin, ki je na osnovi bakra, in za nakup ni potrebna izkaznica za fitofarmacevtska sredstva. Sredstvo je foliarno gnojilo na osnovi bakra, ki izboljša procese fotosinteze, procese encimov in sprejem hranil. Tako so rastline močnejše in dajo obilnejši pridelek. Sredstvo zmanjšuje bolezni tudi pri sadnem drevju. Jablane in hruške škropimo s koncentracijo 20 g/10 litrov vode, breskve pa 20 do 30 g/10 l. Priporočljiv čas škropljenja je v februarju in marcu. Škropimo le do faze, ko brsti še niso v fazi mišjega ušesca (brsti malo odprti, vidijo se drobni vršički listov), saj lahko drugače poškodujemo brste. Ponovimo še enkrat čez deset dni.

Nagradno vprašanje:

Katero organsko gnojilo povečuje humus v tleh?

Strokovnjaki Kluba Gaia 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media