Muziciranje za dušo

Zgodbe | apr. '16

Člani EMŠO Blues Banda so od leve proti desni: Andrej Konjajev, Drago Petaković, Janc Galič, Marko Avanzo, Emil Pock, Slavc Žust in Edo Sušnik

»EMŠO Blues Band smo skupina glasbenikov, vsi starejši od 60 let, ki igramo glasbo iz sedemdesetih let, ko so bili najbolj priljubljeni: blues, blues rock in stari rock. V zdajšnji sestavi smo se zbrali pred petimi leti in se odločili, da se o svojih glasbenih uspehih v mladih dneh ne bomo le pogovarjali, ampak bomo tudi na jesen življenja glasbeno dejavni,« je začel Andrej Konjajev, upokojeni magister strojništva, sicer pa klaviaturist.

Skupino poleg sogovornika sestavljajo Emil Pock, pevec in kitarist, Edo Sušnik, kitarist, Janc Galič, kitarist, Slavc Zust, basist, ter Marko Avanzo, bobnar. Član EMŠO Blues Banda je še Niko Kostjukovskij, ki je njihov tonski tehnik in ustanovitelj skupine. Vsi – razen enega, ki je profesor računalništva na OŠ Majde Vrhovnik – so že upokojeni.

Člani te skupine so izkušeni glasbeniki. V mladosti so bili uspešni in so igrali v mnogih tedaj zelo popularnih glasbenih skupinah, ki so bile priljubljene po vsej Jugoslaviji. Naj omenim samo nekaj najbolj znanih rokovskih skupin, v katerih so igrali in peli: Izvir, Druga stran, Tajga, Horizont, Srečanja, Dekameroni, Dvanajsto nadstropje itd.

Zbrani z vseh vetrov in različnih poklicev so se združili ob preigravanju ameriškega južnjaškega blues rocka, ki ga imajo vsi radi. »Jedro našega repertoarja predstavljajo skladbe skupine Allman Brothers Band, z veseljem pa zagodemo tudi kaj od Lynyrd Skynyrd, J. J.Calea, Santane ipd.,« nadaljuje naš sogovornik in ne pozabi omeniti, da so njihovo delo predstavili tudi v Muzikajeto, glasbeni oddaji RTV Slovenija. Sicer pa je za njimi cela vrsta uspešnih samostojnih koncertov, od ljubljanskega Prešernovega trga, koprske Taverne do vsakoletnih poletnih koncertov v paviljonu na Kongresnem trgu v Ljubljani. Nikoli se ne silijo v ospredje, a imajo vseeno vsako leto vsaj deset velikih in odmevnih koncertov.

Glasba je odklop

Vsak torek se dobivajo v opuščenih prostorih ene izmed moščanskih tovarn in potem tam kakšne tri ure, včasih pa tudi dalj časa, igrajo predvsem za svojo dušo in preigravajo stare komade. Včasih jih pridejo poslušat člani zdajšnjih znanih slovenskih glasbenih skupin in radi prisluhnejo, kako se je živelo v starih časih …

»Ko igraš v bendu, ne moreš misliti na nič drugega kot na glasbo. Ne moreš reševati svojih problemov, ne moreš stresati jeze nad našimi slabimi politiki, ne moreš se predajati sanjarijam, kot se lahko pri teku. Lahko samo muziciraš, zato je glasba za vse nas pravi odklop in enkraten ventil za dušo.«

Prepričan je, da mora biti vsak upokojenec na jesen življenja ustvarjalen, dejaven in mora imeti še načrte za prihodnost. »Moja žena, sicer upokojena profesorica matematike, je postala strastna bralka in velika ljubiteljica umetnostne zgodovine. Oba pa uživava tudi ob vnukinji.« Najhuje se mu zdi, če se upokojeni ljudje zaprejo med štiri stene in nič ne počnejo.

Izvem še, da vse člane EMŠO Blues Banda poleg glasbe druži še to, da nihče od njih ne mara cenenega popa. »Ko nas slišijo mladi poslušalci, ki so ravno prenehali biti najstniki, so navadno nad nami in glasbo, ki jo igramo, zelo navdušeni. Kar ne morejo verjeti, da je bila tako odlična glasba ustvarjena že veliko pred njihovim rojstvom, čeprav je slišati tako sodobno. Vsi v bendu smo zato veseli, da današnjim mladim odkrivamo nov, pravzaprav naš stari svet.« Ta pa se vsem v skupini zdi lepši in bolj optimističen od zdajšnjega, ki mu vladajo turbokapitalizem, izkoriščanje, brezosebnost in razpihovanje sovraštva.

»Stari rokerji nismo za ta svet, saj smo samosvoji ter imamo svobodomiselne poglede na svet. Kot takšni seveda nismo člani strank, ker si ne pustimo ukazovati, ne prenesemo sprenevedanja in zakulisnih iger.« Želeli bi si mir v svetu, razumevanje in solidarnost med narodi. »Popolnoma nedostojno in nedopustno je, da ima le okoli dva odstotka ljudi v rokah vse svetovno premoženje,« sklene Andrej Konjajev.

Podpis pod sliko:

Člani EMŠO Blues Banda so od leve proti desni: Andrej Konjajev, Drago Petaković, Janc Galič, Marko Avanzo, Emil Pock, Slavc Žust in Edo Sušnik.

Blues rock je zvrst glasbe, ki se je razvila sredi šestdesetih let – iz zvrsti blues in rock. V primerjavi z boogie rockom, ki temelji predvsem na boogie ritmu, je ta zvrst veliko obširnejša, saj vključuje zasedbe, ki so skozi različna obdobja združevale zelo različne sloge: folk rock, psihedelični rock, rock'n'roll, surf rock in drugo.

Besedilo in fotografija: Neva Železnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media