Tisočletje blejske graščine

Zgodbe | apr. '16

Na zgornjem dvorišču sta najpomembnejša dela graščine kapela iz 16. stoletja in muzej.

Muzejska razstava na Blejskem gradu, ki je eden najstarejših gradov na Slovenskem, prikazuje pomembne predmete od pradavnine do nedavnih zgodovinskih obdobij. Zgledno so jo uredili sodelavci Narodnega muzeja Slovenije.

Kraj Bled je bil prvič omenjen 10. aprila leta 1004. Nemški cesar Henrik II. ga je podaril škofu Albuinu iz Brixna. Pred dobrimi tisoč leti je na skali, ki se pne sto metrov navpično nad jezerom, že stal romanski stolp. Svojstvena naravna razgledna in zaščitna lega je bila vzrok za gradnjo dokaj razsežne graščine. Slikovita podoba gradu nad jezerom ter romantičen otoček s cerkvico že stoletja privabljata številne občudovalce zemeljskih lepot. Z razglednih teras graščine je lep pogled na gorenjsko pokrajino med Karavankami in Julijskimi Alpami. Ob praznovanju tisočletnice Bleda so v priložnostni zgibanki zgovorno napisali: »Pravljična lepota blejskega jezera že tisočletja privlači s čudežno močjo. Lahko bi citirali potopisce, vladarje in predsednike; a najlepše je zapisal kar največji slovenski pesnik France Prešeren (1800–1849): 'Dežela Kranjska nima lepš'ga kraja, ko je z okolš'no ta, podoba raja' ...«

V muzej so preurejeni najimenitnejši grajski prostori. Vanje pridemo skozi preprost portal, nad katerim je vzidana renesančna trifora, po vojni pripeljana z razrušenega Vurberka. Desno od vhoda pa je v steno vzidan nagrobnik iz leta 1550 nekega plemenitega Lamberga.

Nekdanja utrdbena arhitektura je danes preurejena po maniri sodobne turistične estetike. Prvotni srednjeveški grad ni obsegal kaj dosti več kot skromen palacij, obzidni obroč, vhodni stolp, cisterno na vzvod in morda nekaj pomožnih, sprva lesenih stavb na današnjem dvorišču, a zagotovo tudi prvotno grajsko kapelo. Po drugem potresu leta 1690 so kapelo povišali, in kot lahko preberemo v knjigi Grajske stavbe v osrednji Sloveniji, »baročno obokali in obenem opremili z zvoničkom, ki je izginil v požaru leta 1947. V času baročne pozidave ali kmalu nato so jo tudi okrasili s freskami, ki so večidel ohranjene.«

Lepo vzdrževane grajske stavbe so razvrščene okoli dvorišč v dveh nivojih. Na spodnjem so grajska tiskarna, spominska soba Primoža Trubarja, galerija, stolp in gostišče. Na vmesnem nivoju sta vinska klet in zeliščna galerija.

Obrambni detajl z muzejske razstave

Zanimiva sta poznogotsko obrambno obzidje ter kapela sv. Albuina in Ingenuina na gornjem dvorišču. Ob kapeli je na ogled arheološka razstavna zbirka. Prikazuje obdobja od starejše kamene dobe do zgodnjega srednjega veka v Blejskem kotu. Razstavljena so kamnita orodja s konca ledene dobe, lončeno posodje iz železne dobe, nakit romanskih staroselcev, naselbinske, grobiščne in zakladne najdbe iz staroslovanskega obdobja.

Kulturnozgodovinska zbirka prikazuje slike z blejskimi motivi, orožje, pohištvo in drugo opremo. Razstavljenih predmetov niso našli na območju Blejskega gradu, pač pa izvirajo iz bližnjih najdišč in ponazarjajo grajsko življenje v različnih časovnih obdobjih.

Informacije: Grajska cesta 25, 4260 Bled, tel. št.: 04 57 29 782, e-naslov: blejski.grad@zkbled.si

Odprto vsak dan, in sicer od novembra do marca od 8. do 18. ure, od aprila do oktobra

od 8. do 20. ure.

Besedilo in fotografije: Franček Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media