SLOVENSKO IZROČILO

Zgodbe | apr. '16

Smreka – znanilka veselih novic

Smreka ima v našem ljudskem izročilu prav posebno mesto. Igra vlogo nekakšnega veselega poštarja, znanilca dobrih novic.

Zimzelena smreka sredi zime govori človeku: »Nič se zime ne boj! Glej mene, kako lepo sem zelena sredi zimske beline, mraza in teme.«

Smrekica na strehi novogradnje pomeni: »Prišli smo do slemena hiše! Juhej!«

Okrašena slavnostna smreka, postavljena kot mlaj sredi vasi, oznanja vsemu svetu, da se pod njo godi nekaj veselega – da je v vasi svatba, nova maša, gasilska veselica ali drug vesel dogodek.

Prvomajski mlaj je pozdrav pomladi, sporočilo, da je prišel v vas maj – lepi maj, krasni maj, konec zime je tedaj … Postavljanje mlaja je še danes nadvse živa šega. V dneh pred 1. majem so vaški fantje kupili ali ukradli najvišjo in najlepšo smreko v vaškem gozdu.

Deblo smreke so fantje olupili, pustili zelen le vršič in podenj obesili venec, spleten iz smrekovih vej in okrašen s pisanimi trakovi. Mlaj je bil običajno okrašen še z zastavo in srcem, spletenim iz majskih rož.

Ko je bil mlaj postavljen, je bil to slovesen trenutek, ki ga je včasih po vaseh naznanila vaška godba ali pokanje možnarjev. Ponekod je bila navada, da so pod okrašen vrh mlaja privezali košarico s potico in drugimi dobrotami. To darilo je dobil spretni plezalec, ki je po olupljenem deblu priplezal do vrha.

Po vseh vaseh niso postavljali majskega mlaja ravno 1. maja. Ponekod je bila to prva nedelja v maju ali pa florjanovo (4. maj). Ponekod je stal mlaj nekaj dni, ponekod celo nekaj tednov. Ves čas pa so vaški fantje stražili mlaj, da ga fantje iz sosednje vasi ne bi podžagali. To bi bila sramota, ki bi se slišala v deveto vas.

Tudi podiranje mlaja je bil nekdaj dogodek, ki ga je spremljala vsa vas. Ko je smreka padla na tla, so ji odžagali vrh. Fantje so deblo nato prodali na dražbi, ki je bila polna smeha in dobre volje.

Danes mlaji ne dosegajo takih višin kot nekdaj, fantje tekmovalno več ne plezajo na mlaje, saj so se ob tem marsikdaj dogajale nesreče. Vse do danes in tudi še v prihodnje pa bo okrašen smrekov majski mlaj ostal izraz veselja ob začetku meseca majnika, polnega cvetja in mlade rasti.  

Postavljanje majskega mlaja na večer pred prvim majem je šega, ki s svojimi koreninami sega v davni čas, ko je človek častil sveta drevesa. V njih je prebival dobri stari lesni duh. Morda pa tam prebiva še danes ... Še danes potrkamo po lesu, če si želimo varnosti pred kako nesrečo: »Hej, ti, stari dobri lesni duh, zbudi se in pazi name!« To pomeni trkanje po lesu.

Dušica Kunaver


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media