Zgodbe iz keramike

Prosti čas | maj '16

Lučka Šićarov ...

Keramika kot umetnost budi ustvarjalnost otrok in odraslih ter spodbuja v njih željo po likovnem izražanju. Na univerzi za tretje življenjsko obdobje vlada veliko zanimanje za znanje oblikovanja keramike.

 Lučka Šićarov, diplomirana filozofinja in učiteljica razrednega pouka, iz Ljubljane je že dvajset let mentorica krožka keramika na ljubljanski univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer poučuje šest skupin, eno pa v Domžalah. Na teden ima vsaka skupina po tri pedagoške ure. Ustvarjajo v najetih prostorih Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) na Beethovnovi 5, kjer imajo tudi peč za žganje gline.

V Domžalah pa ustvarjajo iz gline v okviru društva za tretje življenjsko obdobje LIPA. Večino skupine sestavlja začetna skupina z novimi članicami in članom. Med njimi je čutiti povezanost, saj v krožku prisluhnejo sebi in uresničujejo mladostne želje po likovnem izražanju in keramičnem ustvarjanju.

Lučka Šićarov je sicer samozaposlena v kulturi, s keramiko se je začela ukvarjati pred petindvajsetimi leti, ko je kot učiteljica v osnovni šoli v oddelkih podaljšanega bivanja našla veliko možnosti ustvarjanja z otroki. Takrat je obiskovala različne tečaje oblikovanja keramike – žgane gline, in to doma in v tujini. Vse, kar naredi, naredi z rokami in ne vrti vretena tako kot lončarji. Glino kupuje v tujini, zlasti v Italiji in Nemčiji, ker se ji zdi primernejša. Izdeluje le dekorativno in umetniško keramiko. Ko izdelek oblikuje, ga približno en teden suši, preden ga da v peč. Prvo žganje izdelka je biskvitno žganje (kot opeka). Če želi, da dobi izdelek lesk in barvo, nanese na ta biskvitni izdelek še glazuro. Ko dajo izdelek z glazuro še enkrat v peč, je to drugo žganje pri temperaturi okoli 1000 stopinj. Drugo žganje traja približno 8 ur, in tako nastane končni izdelek.

V krožkih, ki jih vodi, sodelujejo večinoma ženske, med njimi je tudi moški. Nekatere obiskujejo krožek že deset ali petnajst let. Vsako leto organizirajo razstave, ki so tematske, in vsak izdelek ima svojo zgodbo. Najprej so pripravili razstavo Cirkus Keramikus in potem izdelovali palčke, ptiče, kletke v glini itd. Člani krožka potrebujejo približno eno leto, da pridobijo občutek za material. To je osnova dela z glino. Pri vsakem izdelku nadgrajujejo znanje oblikovanja in dekoracije, ki so ga pridobili pri prejšnjem. Za leto 2017 načrtujejo ustvarjanje na temo Cankarjeve Skodelice kave.

Mentorica jih spodbuja, da v vsem, kar delajo, izrazijo svojo zgodbo z obliko in dekoracijo. Oblikujejo na primer torbice, keramične kaktuse, pisalne strojčke, klobuke, čevlje itd. Za vse te zgodbice pregnetejo veliko kilogramov gline in jih primerno oblikujejo, velikokrat duhovito, včasih pa tudi angažirano.

Lučka Šičarov pa poleg mentorstva najde čas tudi zase in svoje individualno ustvarjanje. »V keramiki ne izdelujemo kipcev zgodovinskega spomina, temveč unikatne predmete iz žgane gline. Zame je keramika tudi druženje in užitek, ne pa samo ustvarjanje in disciplina.«

Milena Majzelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media