SPREHOD S KULTURO

Prosti čas | apr. '16

Spominska soba Noordunga v Moskvi

V prostorih Veleposlaništva RS v Moskvi so 25. februarja ob prisotnosti visokih predstavnikov Ruske federacije, med njimi tudi ruskega kozmonavta Jurija Baturina, odprli spominsko sobo Hermanu Potočniku Noordungu. Odprtje se ujema z zgodovinsko prelomnico – letos je minilo že 55 let od prvega Gagarinovega poleta v vesolje. Potočnik je leta 1928 napisal knjigo Problem vožnje v vesolju. To je pionirsko delo, v katerem je opisal veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Takrat še ni bilo računalnikov in sončnih celic, pa je raketni inženir in pionir astronavtike Potočnik že načrtoval proizvodnjo elektrike s pomočjo sonca, kar priča o njegovi genialnosti. Razstava naj bi bila stalna, pogodba zanjo pa je podpisana za 10 let.

Koncert ob svetovnem dnevu Romov

Kraljica romske glasbe, kot imenujejo Esmo Redžepovo zaradi mogočnega glasu in edinstvene interpretacije, si je zavidanja vredno glasbeno kariero zgradila s prepevanjem romske in makedonske glasbe. V svoji bogati karieri, ki nikoli ni bila le glasbena, je posnela na stotine pesmi, desetine albumov in nastopila na tisočerih koncertih po svetu. Veliko njenih pesmi o ljubezni in žalosti lahko slišite tudi v turščini, hebrejščini, grščini in drugih jezikih. Borila se je in se še za pravice Romov in žensk, več kot tretjina njenih koncertov je bila humanitarne narave, zato ne preseneča, da je zaradi svoje predanosti (in zvestobe svojim romskim koreninam) prejela mnogo priznanj, nagrad in nazivov. Med drugim je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Skupaj z možem sta več kot 40 sirotam omogočila glasbeno izobrazbo. Koncert bo prav na dan Romov, to je 8. aprila, ob 19. uri na dvorišču Etno kluba Zlati zob (Dvorec Selo, Zaloška cesta 69, Ljubljana).

Razstava Skoraj vse o zvoku

V Tehniškem muzeju Slovenije (Bistra) obiskovalci spoznavajo mehanizem sluha, načine ustvarjanja zvoka, merske enote in analize. Glasba je predstavljena z osnovnimi tipi glasbil, zgodovino zapisovanja od antike do danes, z napravami za snemanje in predvajanje zvoka, osnovami akustike in spoznanjem, kaj naredi glasbo prijetno za uho. Poseben del je namenjen ultrazvoku, ki ga ljudje zaradi visoke frekvence ne zaznamo, je pa izjemno pomemben za nekatere vrste živali pa tudi za razvoj industrije in medicine. Razstavljeno je muzejsko gradivo TMS (od najstarejših naprav za predvajanje in zapis zvokov, številnih proizvodov akustične tehnike slovenskih proizvajalcev do najnovejših digitalnih naprav), glasbila iz Narodnega muzeja Slovenije in izbrano gradivo zasebnih zbiralcev. Posebnost razstave je »gluha soba«, v kateri obiskovalci spoznavajo nenavaden občutek, ki ga povzroči skoraj popolna tišina, ki je v naravi ne moremo doživeti. Razstava bo na ogled do 3. decembra 2017.

Praznik slovenske glasbe – Slovenski glasbeni dnevi

Praznik zato, ker se bodo med 15. in 19. aprilom zvrstile številne krstne izvedbe domačih del, na njih pa se bodo poklonili tudi letošnjemu jubilantu Janezu Matičiču. Na koncertih se bodo predstavile različne generacije skladateljev in nastopajočih, na muzikološkem simpoziju, ki bo tokrat posvečen tematiki glasbenih migracij, pa največji domači in tuji strokovnjaki. Organizira jih Festival Ljubljana.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media