LJUDJE IN DOGODKI SKOZI ČAS

Zgodbe | apr. '16

Martin Luther King ml.

V Memphisu v ZDA je 4. aprila 1968 beli skrajnež umoril baptističnega pridigarja in najvidnejšega borca za enakopravnost temnopoltih državljanov Martina Luthra Kinga ml. Bil je na čelu množičnega gibanja in je dosegel sprejem zveznega zakona o enakosti državljanskih pravic. Leta 1964 je dobil Nobelovo nagrado za mir.

Na Japonskem so med otokoma Honšu in Awaji po desetih letih gradnje 5. aprila 1998 odprli za promet najdaljši viseči most na svetu, dolg 3.911 metrov in z razponom 1991 metrov.

Nemčija in Italija sta z zaveznicami 6. aprila 1941 brez vojne napovedi napadli Jugoslavijo. V bombardiranju je bil najhuje prizadet Beograd, kjer je bilo okoli 10.000 žrtev. Umikajoča se jugoslovanska vojska je predvsem uničevala komunikacije. Jugoslovansko ozemlje je bilo razdeljeno med Nemčijo, Italijo in Madžarsko.

V Ljubljani je 7. aprila 1848 na Wolfovi ulici skupina narodnozavednih meščanov in študentov z Lovrom Tomanom na čelu med revolucionarnim vrenjem prvič izobesila slovensko trobojnico.

Na velikonočno nedeljo 12. aprila 1998 je Tolminsko stresel najmočnejši potres v zadnjih sto letih z magnitudo 5,6. Žarišče potresa je bilo 8 kilometrov globoko pod dolino Lepene. Sredi obnove močno prizadetih zgradb je 12. julija 2004 prizadel Tolminsko le nekoliko šibkejši potres.

Abraham Lincoln

15. aprila 1865, pet dni po končani državljanski vojni v ZDA, je rasistični fanatik med gledališko predstavo streljal na 16. ameriškega predsednika Abrahama Lincolna, ki je naslednji dan umrl. Kot nasprotnik suženjstva je bil soustanovitelj republikanske stranke, 1860 pa je bil izvoljen za predsednika ZDA.

Titanik

V bližini Nove Fundlandije se je 15. aprila 1912 ob pol tretji uri zjutraj na svoji prvi vožnji potopil razkošen potniški parnik Titanik, ki je zmogel plovbo 46,5 kilometra na uro. Življenje so izgubili 1503 potniki in člani posadke, saj je bilo v rešilnih čolnih namesto za 2200 oseb prostora le za 1180 oseb.

Ivan Hribar

S skokom v Ljubljanico je 18. aprila 1941 v znak protesta proti italijanski okupaciji končal svoje življenje liberalni politik Ivan Hribar. V letih od 1896 do 1910 je bil župan Ljubljane. Bil je deželni in državni poslanec, zagovornik vseslovanske ideje pa tudi član ljubljanskega in zagrebškega Narodnega sveta, veleposlanik v Pragi in častni doktor ljubljanske univerze.

V Zagrebu je 23. aprila 1914 umrl inovator in industrialec slovenskega rodu Janez Puh. Rodil se je v Sakušaku v Slovenskih goricah. V Gradcu je ustanovil tovarno Styria za izdelavo koles, motornih koles in avtomobilov.

Dvovijačna struktura DNK

V znanstveni reviji Nature je 25. aprila 1953 izšel članek o enem najpomembnejših znanstvenih odkritij 20. stoletja: odkritju dvovijačne strukture DNK, ki so ga znanstveniki poimenovali načrt življenja vseh živih bitij. Glavne zasluge za to iznajdbo imata ameriški biolog James Watson in britanski fizik Francis Crik. DNK vsebuje vse podatke, ki se prenašajo iz roda v rod pri vseh oblikah življenja.

Francoski vojskovodja Napoleon Bonaparte se je 28. aprila 1797 med protiavstrijsko vojno na poti v Trst ustavil tudi v Ljubljani.

V Berlinu je 30. aprila 1945 s samomorom končal svoje življenje vodja nacističnega tretjega rajha Adolf Hitler. Bil je ustanovitelj in vodja Nacionalsocialistične nemške delavske stranke, potem kancler, od leta 1934 pa predsednik države. Začel je 2. svetovno vojno.

Tone Štefanec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media