Davek od obresti na denarne depozite

Prosti čas | apr. '16

FINANCE IN MI

Na nas se je obrnil bralec, ki ga zanima, ali mora plačati davek od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah. Njegova situacija je namreč taka, da je dobršen del obresti dosegel z depoziti v Italiji, na tamkajšnjih bankah. Glede na odločbo, ki jo je dobil, pa so pri odmeri dohodnine od obresti na denarne depozite upoštevani tako depoziti pri naših bankah kot tudi pri bankah in hranilnicah v drugih državah članicah EU. Ker je davek na obresti že plačal v Italiji, ne ve, zakaj ga mora plačati še v Sloveniji.

Po Zakonu o dohodnini (ZDoh-2) so med drugim predmet obdavčitve tudi obresti od denarnih depozitov, dosežene pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU.

Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU morate kot davčni zavezanec rezident vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto pri davčnem uradu. Napovedi pa ni dolžan vložiti tisti davčni zavezanec rezident, katerega skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji, ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, dosežen v davčnem letu, ne presega zneska 1.000 evrov.

Uveljavljanje odbitka dohodnine

Vendar pa zakon v 136. členu ZDoh-2 z namenom odprave dvojnega obdavčenja dohodkov rezidenta z virom zunaj Slovenije omogoča možnost uveljavljanja odbitka dohodnine. Ta člen določa, da lahko rezident od dohodnine, odmerjene po ZDoh-2, odšteje znesek ustreznega dela dohodnine (odbitek), ki jo je plačal od dohodkov z virom zunaj Slovenije (v konkretnem primeru torej v Italiji).

Iz navodil za izpolnjevanje vloge za napoved odmere dohodnine od obresti na denarne depozite izhaja, da je treba v stolpcu »Tuji davek (v EUR)« navesti znesek tujega davka v evrih, zaokrožen na dve decimalni mesti, če je bil od obresti plačan davek v tujini.

Kadar davčni zavezanec uveljavlja odbitek davka, plačanega v tujini, so sestavni del napovedi tudi ustrezna dokazila glede davčne obveznosti zunaj Republike Slovenije, zlasti o znesku davka, plačanega v tujini, o osnovi za plačilo davka in o tem, da je znesek davka, plačan v tujini, dokončen in dejansko plačan. V stolpec »Država« vpišete državo, v kateri je bil dohodek dosežen.

Svetujem vam, da sledite opisanemu postopku. Če ne boste ravnali tako, boste namreč dolžni plačati dohodnino od vseh prejetih obresti (ne glede na izvor oziroma državo).

mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media