Iz koška ročnih del

Prosti čas | apr. '16

Belo na belem

Z belim vezom čudovito okrasimo bel prtiček.

Za prtiček potrebujemo 40 x 70 cm finega belega platna in belo prejico za beli vez, pri nas bolj znan kot rišelje.

S pomočjo fotokopirnega stroja četrtino vzorca povečamo na naravno velikost. Na svileni papir ga prerišemo tako, da dobimo celoten vzorec. Narišemo tudi vodoravno in navpično črto, ki označuje sredino vzorca. Platno položimo na trdo in gladko površino in z vodoravno in navpično črto označimo sredino prtička. Na platno položimo svileni papir z vzorcem in ga naravnamo po črtah na papirju in platnu. Med platno in papir vložimo kopirni papir za tkanine. Ob straneh papirja in blago spnemo z risalnimi žebljički, da se med prerisovanjem ne premikajo. Z dobro ošiljenim svinčnikom skrbno prerišemo vzorec.

Z dvema ali več nitmi bele prejice s sprednjim vbodom izvezemo vse oblike vzorca. Nato jih obzankamo z gostim zančnim vbodom. Rebrasti rob ravno prekrije sprednje vbode.

Po končanem vezenju prtiček operemo in zlikamo. Nato na hrbtni strani, tik ob obzankanem platnu, previdno izrežemo odvečno blago.

 Povečati za 50 %.

Brezrokavnik

V muhastem spomladanskem vremenu moški radi oblečejo pleten brezrokavnik.

Velikosti: 50/52 in 54/56. Opisi za 54/56 so v oklepajih.

Potrebujemo: 500 (550) g džins modre volne; pletilke št. 3 in 3,5 ali 4, krožno pletilko št. 3; 5 gumbov. Vzorci. Patentni vzorec (pletilke št. 3): menjaje pletemo 1 desno in 1 levo petljo. Vse druge vzorce pletemo na pletilkah 3,5 ali 4. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, na hrbtni strani leve petlje. Gladke leve petlje: v vrstah na licu leve petlje, na hrbtni strani desne petlje. Kodrasti vzorec: v vseh vrstah desne vrste. Osnovni vzorec: pletemo po vzorčni risbi. Po širini ponavljamo vzorčno enoto, v višino pa od 1. do 12. vrste.

Poskusni vzorček: 27 petelj in 36 vrst osnovnega vzorca dajo kvadrat s stranico 10 cm.

Hrbtni del: nasnujemo 151 (157) petelj + 2 krajni petlji in pletemo 5 cm patentnega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 10 (18) enakomerno porazdeljenih petelj, da imamo 161 (175) petelj + 2 krajni petlji. Nadaljujemo osnovni vzorec. 41 (43) cm od nasnutka zazankamo na obeh straneh za rokavna izreza po 5 petelj, nato snemamo v vsaki 2. vrsti 1-krat po 4 petlje, 1-krat po 3 petlje, 4-krat po 2 petlji in 5-krat po 1 petljo. 66,5 (68,5) cm od nasnutka zazankamo sredinskih 31 (35) petelj in končamo vsako stran posebej. Za vratno okroglino snemamo v vsaki 2. vrsti 1-krat 5 petelj, 1-krat 3 petlje in 1-krat 2 petlji. 67 (69) cm od nasnutka zazankamo 1-krat 7 (9) petelj na zunanjem robu za ramo. Nato snemamo v vsaki 2. vrsti 3-krat po 8 (9) petelj. Delo končamo 69 (71) cm od nasnutka. Drugo stran pletemo v zrcalni sliki.

Desni sprednji del: nasnujemo 73 (77) petelj + 2 krajni petlji in pletemo 5 cm patentnega vzorca. V zadnji vrsti dodamo 6 (11) petelj, da dobimo 79 (86) petelj + 2 krajni petlji. Nadaljujemo osnovni vzorec. Rokavni izrez in ramo pletemo kot pri hrbtnem delu. 45 (47) cm od nasnutka začnemo snemati za koničasti vratni izrez, in sicer menjaje v vsaki 2. in 4. vrsti 25 (27)-krat po 1 petljo. Delo končamo 69 (71) cm od nasnutka.

Levi sprednji del: pletemo kot desnega, a v zrcalni sliki.

Izdelava: sešijemo ramenske šive. Na okroglo pletilko št. 3 naberemo z obeh sredinskih robov sprednjih delov in hrbtnega vratnega izreza ustrezno število petelj in pletemo 3,5 cm patentnega vzorca. Na sredini leve obrobe naredimo 5 gumbnic čez 2 petlji. Prvo gumbnico naredimo 1 cm od spodnjega roba, zadnjo na začetku koničastega vratnega izreza. Preostale 3 gumbnice naredimo v medsebojni razdalji po 11 cm. Na okroglo pletilko št. 3 naberemo ustrezno število petelj z rokavnega izreza in pletemo 2,5 cm patentnega vzorca. Obenem sešijemo rokavni obrobi in stranska šiva. Na desni obrobi prišijemo 5 gumbov.

Desni sprednji del in ½ hrbtnega dela

VE

Delovni znaki:

= 1 gladka desna petlja

= 1 gladka leva petlja

= 1 kodrasta (desna) petlja

= 1 petljo levo prenesemo, nit teče za pletenjem; na hrbtni strani: 1 petljo levo prenesemo, nit teče pred pletenjem

= 1. petljo predenemo na prvo pomožno pletilko pred delom, naslednji 2 petlji predenemo na drugo pomožno pletilko za delom, 1 desna petlja, petlji na drugi pomožni pletilki popletemo levo, petljo na prvi pomožni pletilki pa desno

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media