Take in drugačne jušne zakuhe

Dobro počutje | apr. '16

Marsikatero posušeno jušno zakuho je mogoče kupiti v trgovini, včasih pa je dobro, da jo pripravimo po kakšnem starem domačem receptu. Z jušnimi zakuhami in vložki juho popestrimo, jo zgostimo, obogatimo in po potrebi mimogrede spremenimo v krepko enolončnico.

Najprej razjasnimo osnovne pojme: jušne zakuhe zakuhamo v juho, kar pomeni, da jih v surovi obliki vstavimo v vrelo bistro juho in kuhamo nad šibkim ognjem nekaj minut. Navadno gre za testo – mešanico jajc in moke ali zdroba.

Jušni vložki so nasprotno že pripravljeni, skuhani ali pečeni, in jih damo v kuhano juho šele na krožniku. Med njimi so otrokom najbolj znane zlate kroglice oz. testeni grah, odraslim predvsem trakovi palačink (fritati), ki imenitno obogatijo vsako bistro juho.

Zame brez »nudeljnov« ni domače goveje »župice«, a kaj, ko se otroci bolj navdušujejo nad ribano kašo. Goveja juhica je nekaj tako domačega, da so tudi jušne zakuhe zelo domače in z domačimi imeni. So nekakšna kulturna kuharska dediščina, ki si jo s potomci podajamo iz rok v roke, vsak pa zagovarja svojo pripravo in ime kot edino pravo. Največkrat je to zelo sočno in domače ter pomeni toliko več od suhoparnega slovenskega. Kaj niso »knedeljčki« veliko okusnejši od cmočkov? In »ajeršpecli« in »vaseršpacli« od suhoparnih vlivancev?

Nekaj na hitro

Najhitreje v vrelo juho zakuhamo razžvrkljano jajce, da dobimo zanimive »nitke«. Prežganka v naši hiši nikoli ni brez njih.

Če v razžvrkljano jajce vmešamo žlico ali dve moke, dobimo testo za vlivance, ki ga vlijemo skozi lij (ali z žlico) v vrelo juho. Tako delamo daljše ali krajše vlite rezance. Počakamo, da juha ponovno zavre, in odstavimo.

Iz gostejše zmesi za vlivance naredimo trgance, in sicer testo položimo na desko, malo potlačimo, nato z nožem trgamo/režemo na tanke nitke, ki jih zakuhamo v juho. Povaljani v moki in med prsti nadrobljeni so usukanci. No, te dobimo tudi, če jajce ubijemo v skodelico moke, premešamo in potem dobro pomokano zmes toliko časa svaljkamo med prsti, da dobimo za prst dolge in največ pol prsta debele sukančke. Zakuhamo jih v zelenjavno juho ali vodo, v kateri se je kuhalo suho meso. To je potem suha juha. Usukanci so odlični tudi v vrelem sladkanem mleku. Pri nas temu pravimo močnik, pa vi?

Zdrobove žličnike pripravimo tako, da v razžvrkljano jajce vmešamo 2 do 3 žlice zdroba, dobro premešamo, nato z dvema žličkama zajemamo zmes, jo oblikujemo in zakuhavamo v vrelo juho. Iz redkejše zmesi, ki jo pustimo nabrekati pol ure, da se zdrob napne, bodo žličniki rahlejši. Za še rahlejše žličnike v rumenjakovo zmes zamešamo beljakov sneg.

Malce več dela in na zalogo

Za rezance in ribano kašo potrebujemo malo več časa, zato jih praviloma delamo v večji količini, posušimo in porabljamo postopoma.

Malo več dela je z različnimi obogatenimi cmočki, na primer z dodatkom korenja, pražene čebule, zelišč, sesekljanih semen ali skute. Vsi so primerni za zamrzovanje. Najlažje jih razprostremo po pomokanem pladnju, hitro zamrznemo, nato prestavimo v vrečko in shranimo v zamrzovalnik.

Za posebne priložnosti, ko nobene malenkosti ne pustimo vnemar, nam rezanci morda niso dovolj veličastna zakuha. Takrat se potrudimo z jušnimi štrukeljci. Ker dobimo z zapisanim receptom precej štrukeljcev, jih del lahko zamrznemo in zamrznjene zakuhamo v juho po potrebi.

Tistim, ki se izogibajo jajcem, vseh teh zakuh ne moremo ponuditi, če jih ne naredimo z jajčnim nadomestkom, ki ga kupimo v specializirani trgovini. Brez težav pa juho obogatimo, če vanjo zakuhamo pšenični zdrob, prisrčni so tudi popečeni kruhki (krutoni), brez katerih ni francoske čebulne juhe. Krušne kocke popečemo na maslu ali olivnem olju in odišavimo s česnom, krušne rezine pa obložimo s sirom in hrustljavo posušimo v pečici. Veste, kako še uporabimo star kruh? Poglejte med recepte.

Jušnih zakuh je toliko, da je škoda, če vedno izberete le eno vrsto. Poskusite kdaj kaj novega, vsaj za posebno priložnost. Večinoma so narejene iz jajc, moke ali zdroba, soli. Pogosti so tudi dodatki: zelenjava (špinača, korenček ...), zelišča ali drobovina (jetra, vranica). Zakuh z drobovino skorajda ne uporabljamo več, čeprav so dobra, okusna in hranilna obogatitev marsikatere juhe.

 Recepti

Jušni štrukeljci s. Nikoline

Za testo potrebujemo:

350 g moke

1 jajce

sol

približno kozarec tople vode

Za nadev potrebujemo:

1 jajce

30 g masla

peteršilj

100 g naribanega sira

3 kuhane korenčke

po želji meso iz juhe

Priprava: iz sestavin za testo zgnetemo vlečeno testo, oblikujemo hlebček, položimo v naoljeno posodo, pokrijemo in ga pustimo pol ure počivati.

Medtem za nadev vmešamo jajce in razmehčano maslo, dodamo z vilicami pretlačene korenčke, sir in peteršilj. Po želji dodamo še drobno sesekljano meso.

Testo razvlečemo kakor za zavitek, premažemo z nadevom, malo zavijemo v tanek svitek premera največ za tri prste in vzdolž zvitka odrežemo. Z leseno lopatico ali robom krožnika narežemo štrukeljce, pri čemer hkrati stisnemo robove. Ponovno zavijemo v svitek in ponavljamo toliko časa, dokler ne porabimo vsega. Štrukeljce kuhamo v juhi pet minut.

Krompirjevi žličniki

Potrebujemo:

2 srednje velika krompirja

3 žlice sladke smetane

1 jajce

6 žlic moke

sol in poper

Priprava: krompir skuhamo do mehkega.

Smetano in jajce zmešamo, dodamo ohlajen pretlačen ali nariban krompir, moko, sol in poper. Dobro premešamo, da je nadev povsem gladek in brez grudic. Z dvema omočenima žličkama zajemamo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo jih nad šibkim ognjem pet minut.

Koristen nasvet: oblikovane žličnike lahko zamrznete in po potrebi zamrznjene zakuhate v vrelo juho.

Prežganka

Potrebujemo:

žlico masla

2 žlici moke

sol, mleto kumino

večje jajce

Priprava: v loncu previdno raztopimo maslo in ga poprašimo z moko. Z metlico pomešamo in nad šibkim ognjem svetlo do rahlo rjavo popražimo.

Zdaj počasi prilivamo vodo, jušno osnovo, dobro premešamo z metlico in počakamo, da zavre. Juho začinimo s soljo in kumino. Kuhamo pet minut.

Posebej v posodici razžvrkljamo jajce in ga med mešanjem z metlico vlivamo v vrelo juho. Kuhamo minuto ali dve, da jajce zakrkne in nastanejo jajčne nitke. Če z metlico mešamo hitro, bodo nitke kratke in tanjše, kar cenijo predvsem otroci, če mešamo počasneje, bodo nitke dolge in debelejše.

Različica: juho začinimo še s svežimi sesekljanimi zelišči (drobnjakom, koprom, peteršiljem, krebuljico, majaronom).

Ohrovtova juha s kruhom in sirom

Potrebujemo:

veliko glavo ohrovta

sol, poper

1,5 litra kokošje ali zelenjavne osnove ali vode

150 g starega posušenega kruha v kockah ali tanjših rezinah

220 g sira, ki se dobro topi, npr. gavde

100 g parmezana

žlico olivnega olja

glavico česna

Priprava: ohrovt narežemo na rezance in stresemo v visok lonec. Prilijemo vodo, da je ohrovt napol pokrit, solimo in kuhamo ob blagem vrenju 20 do 30 minut, da se zmehča. Odcedimo. Jušno osnovo posebej zavremo.

V lonec nato v plasteh naložimo ohrovt, posušen kruh, rezine sira in parmezan. Naložimo čim več plasti, dokler ne porabimo vseh sestavin.

V naložene sestavine naredimo z leseno kuhalnico luknjo in vanjo počasi nalivamo vrelo jušno osnovo. Ponovno pristavimo za pet minut, da juha ostane topla, in počakamo, da se kruh namoči. Medtem stremo ali narežemo česen in ga v majhni kozici na olivnem olju popečemo, da zadiši. Z njim začinimo juho. Čim prej postrežemo.

Mojca Koman, univ. dipl. inž. živ. teh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media