Prva spomladanska solata

Prosti čas | apr. '16

Izbira sort za spomladanske setve in sajenje sadik solate je pomembna naloga za vsakega vrtnarja. Med solato ostane veliko prostora, zato je prav, da ga primerno izkoristimo. Pomembna je tudi razdalja sajenja.

Izbira sorte in tipa solate je prepuščena posamezniku ali širši skupnosti. Med mehkolistnimi sortami sta najbolj znani majska kraljica in atrakcija, ki ju lahko sejemo istočasno, pridelek pa dozori v tedenskem presledku. Sejemo in sadimo tudi ameriško rjavko. Mehkolistne solate sejemo spomladi marca in aprila, zadnji rok za setev je od sredine do konca aprila. Ponovno jih sejemo tudi jeseni, ker v poletnem času rade uidejo v cvet.

Priljubljene krhkolistne solate

Slovenci najbolj obožujejo krhkolistne sorte solat, med katere uvrščamo braziljanko in bistro. Zadnja spada med prezimne sorte in jo lahko sejemo in sadimo vse leto. Zelo priljubljeni sta tudi leda in ljubljanska ledenka.

Vsekakor so spomladi in poleti primerni tudi rozetasti oz. gentile tipi solat, ki ne naredijo glav, ampak samo rozeto, ki jo režemo v kateri koli fazi rasti in potem še naprej polnijo glave. Režemo jih tudi, ko že bežijo v cvet.

Solato in druge vrtnine je najbolje saditi s pomočjo vrvice in metra. Če solato sejemo in sadimo v vrste, lažje nadzorujemo plevele, rastline imajo več časa za razvoj, solate se tudi ne pretegnejo. Sadimo jih vsaj na 30 cm medvrstne razdalje, enaka razdalja velja v vrsti, tako je nasad zračen, solata pa zdrava.

Rozetasti tip solate sadimo nekoliko bolj narazen, vsaj 40 cm med vrstami. Miša Pušenjak svetuje, da jo sadimo v trikotnik, tako je razdalja lahko tudi nekoliko manjša. Razdaljo sajenja solate povečamo tudi v rastlinjaku, saj tam raste bujnejše.

Kaj lahko sadimo in sejemo s solato? 

Solata je skoraj z vsemi vrtninami dobra soseda in ima zelo malo neugodnih oz. slabih sosedov. Pazimo, da je ne sejemo in sadimo v bližino peteršilja. Spomladi prostor med vrstami izkoristimo za setev redkvice, tako imamo tla zelo hitro zakrita, kar je v spomladanskem času zelo pomembno. Namesto redkvice lahko sejemo tudi rukolo.

Sadimo jo lahko tudi izmenično s korenčkom, ko solato porežemo, na tem mestu posadimo por. Tako por skrijemo med korenje. Poleti jo umestimo v bližino visokega fižola, ki ji daje potrebno senco, saj ji poletna vročina ne ugaja.

Maja, ko je čas za sajenje paradižnika in paprike, jo sadimo v vmesni prostor, saj sadike plodovk sadimo dovolj narazen, da solata lepo uspeva. V prvih vročih poletnih dneh je paradižnik že dovolj velik, da solati daje potrebno senco, ki ji zelo ugaja.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media