Nosna sluznica varuje pred okužbo

Dobro počutje | apr. '16

 Nos, natančneje nosna sluznica, je prva obrambna linija našega telesa, saj zrak, ki ga vdihnemo, očisti delcev prahu in umazanije. Poleg tega navlaži in segreje suh in mrzel zrak. Tako nos zaščiti druge organe (obnosne votline, žrelo, srednje uho, pljuča) in organizem pred okužbami, saj se v njem zadrži kar 80 do 90 odstotkov mikroorganizmov, povzročiteljev okužb (virusi, bakterije in glive) ter alergij. Če pa imamo v nosu malo sluzi, se obramba precej zmanjša in mikrobi imajo prosto pot v dihalne poti in naprej v pljuča. Poleg tega, da je suha sluznica veliko dovzetnejša za bolezni, je tudi razdražena in nas peče ali celo boli.

Za zdravje in dobro počutje je torej pomembno, da ohranjamo nosno sluznico čisto, nepoškodovano in dovolj vlažno.

Sluznica se lahko izsuši zaradi virusnih obolenj (nahod, prehlad, viroze …), zaradi učinkovin v nekaterih zdravilih, nekaterih bolezni, kot so diabetes in revmatične bolezni, ter zaradi pomanjkanja hormonov, kar prinese staranje. Sluznico (tako v nosu kot v očeh) izsušuje tudi dolgotrajno zadrževanje v klimatiziranih ali centralno ogrevanih prostorih, kajenje pa nosno sluznico celo trajno poškoduje.

Sluznici, ki ne zmore več svoje naravne funkcije, pomagajmo z vlaženjem. Saj že vemo, da organizem za dobro delovanje potrebuje najmanj dva litra tekočine (vode, čajev, sokov, seveda čim bolj naravnih) na dan. Pitje bo koristilo tudi nosni sluznici. Če je v prostoru, v katerem se večinoma zadržujemo, suh zrak, si pomagajmo z vlažilcem zraka. Nos lahko vlažimo in hkrati ščitimo pred nadaljnjo izsušitvijo z raznimi pršili, kremami in mazili, ki jih dobimo v lekarnah in specializiranih trgovinah. S pršenjem iz nosu odstranimo tudi ostanke alergenov ali pa z nanosom kreme ustvarimo filter in tako preprečimo draženje sluznice zaradi cvetnega prahu in drugih alergenov.

A. Ž 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media