Konoplja za nego kože

Dobro počutje | apr. '16

Hiter in stresen način življenja, nezdrava prehrana in onesnaženo okolje so glavni krivci, da se težave s kožo, ki so bile nekoč značilne le za določena leta, pojavljajo v vseh starostnih obdobjih. Že samo košček suhe in srbeče kože nas ovira in tudi akne, ki se pojavljajo na obrazu, so zelo nadležne. Še huje je pri luskavici, ko je močno pordela večja površina kože, ki se lušči v velikih količinah, ter pri atopičnem dermatitisu, saj vneta koža močno skeli in srbi.

Ljudje, ki imajo te težave, so večinoma poskusili vse, da bi jih omilili, saj jih ovirajo pri vsakdanjih opravilih, predvsem pri družabnem življenju.

Kortikosteroidne kreme imajo veliko stranskih učinkov, saj na dolgi rok tanjšajo kožo in slabijo imunski sistem, zato vse več ljudi posega po naravnih izdelkih. Med temi so tudi izdelki iz industrijske konoplje. Najpogosteje uporabljajo hladno stiskano konopljino olje, ki ga pridobivajo iz semen, eterično olje, ki ga pridobivajo z destilacijo cvetov in listov, ter konopljino smolo. Velja poudariti, da gre za industrijsko konopljo, ki ne povzroča omame (torej ne vsebuje THC-ja). Uporabljali so jo že naši predniki, in to za različne namene: za oblačila, pri gradnji, v prehrani ter pri zdravljenju in negovanju.

Konopljina smola

Izvlečki konoplje blažijo srbenje in rdečico ter pomirjajo in pospešijo obnovo kože pri luskavici ali atopijskem dermatitisu in drugih obolenjih kože. Dermatologi ugotavljajo, da na občutljivo kožo blagodejno vplivajo zlasti izdelki, ki vsebujejo konopljino smolo. Ta se izloča na listih in vršičkih mladih rastlin, je bogata z rastlinskimi kanabinoidi, posebnimi molekulami, ki skrbijo za komunikacijo med celicami, tkivi in organi. Delujejo kot nekakšne zavore in pomirjajo živčni sistem, da ne pride do preobremenitve celic, recimo, ko smo bolni ali pod stresom.

Med najbolj raziskanimi je kanabidiol CBD. Ta krepi imunski sistem in deluje protivnetno. Kanabinoide delimo v dve skupini: endokanabinoidi nastajajo naravno v človeškem in živalskem telesu, fitokanabinoide pa najdemo v konoplji in nekaterih drugih rastlinah.

Ko zbolimo ali je naše telo pod stresom, ne proizvaja dovolj lastnih kanabinoidov, nadomestimo jih s tistimi iz konoplje, saj so si zelo podobni po kemični strukturi. Takrat si pomagamo z uživanjem izvlečkov iz konoplje ali jih s kremami in mazili vnašamo neposredno v kožo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media