Žile morajo biti prožne

Dobro počutje | apr. '16

Kljub pozitivnim ocenam o upadanju smrtnosti pri srčno-žilnih bolezni pa strokovnjaki ocenjujejo, da se zadnji dve leti krivulja spet obrača. Zato moramo ožilje čim bolj varovati in preprečevati nastajanje zapor, saj lahko hitro pride do neljubih dogodkov.

Žile s starostjo izgubljajo prožnost, zato se povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno-žilnih zapletov. Togost (v tujini je uveljavljen izraz arterial stiffnes) se ocenjuje z meritvijo hitrosti pulznega vala. Utripi srca povzročajo neprestano raztezanje vlaken v stenah žil. Ali povedano drugače – ob krčenju srce požene kri v arterijo, kar povzroči t. i. pulzni val. Čim elastičnejša oziroma prožnejša je žila, počasnejši bo naval krvi, in obratno: bolj kot je toga, večja je hitrost pulznega vala (kri se kar odbije od žilne stene), kar povzroči okvaro na žilni steni.

Pravočasno ukrepanje

Žile se pri vsakem od nas starajo različno, na kar poleg starosti in podedovane nagnjenosti k srčno-žilnim obolenjem najmočneje vpliva slab življenjski slog: premalo gibanja, preveč sedenja, slaba in kalorično bogata hrana, povišan krvni tlak in sladkor, stres in seveda kajenje. Prej ko ugotovimo, da se v žilah nekaj dogaja, laže je ukrepati. Pogosto že s spremembo življenjskega sloga preprečimo hujša obolenja. Zato je pametno že v srednjih letih preveriti, kar kmalu po 40. letu, v kakšni kondiciji so naše žile, opozarjajo pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenju za žilne bolezni slovenskega zdravniškega društva. To velja zlasti za ljudi, ki imajo v družini srčno-žilna obolenja, previsok tlak, preveliko telesno težo, ter za kadilce. Poleg že znanih meritev za ugotavljanje tveganja za nastanek žilnih bolezni, kot so merjenje krvnega tlaka, holesterola, trigliceridov in krvnega sladkorja, snemanje in interpretacija izvida EKG ter meritve gleženjskega indeksa, je k nam prišla tudi preventivna metoda merjenja togosti žil. Ta nam daje možnost, da prej odkrijemo težave in odpravimo vzrok. Poteka podobno kot merjenje krvnega tlaka, le nekoliko dalj časa. Z meritvijo ugotovite, ali so žile npr. bolj toge, kot bi morale biti v vaši starostni skupini, in lahko predvidite, kako visoko je tveganje za možgansko kap ali srčni infarkt. Starost žil je boljši kazalnik tveganja, kot sta povišan krvni tlak ali holesterol. Če je treba, lahko s preventivnimi ukrepi (znižanje vrednosti maščob v krvi in krvnega tlaka) preprečite kasnejše zaplete, če so rezultati zares slabi, kar pomeni, da na žilni steni že nastajajo obloge, pa pomagajo le ustrezna zdravila.

Na zdravje žil oziroma na nastanek srčno-žilnih bolezni vpliva tudi kajenje. Člani društva za zdravje srca in ožilja so že desetletja med najodločnejšimi nasprotniki kajenja, zato društvo v celoti podpira predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ob tem opozarjajo, da je nevarno tudi kajenje elektronskih cigaret. Ker so različnih okusov, se ljudje nanje še bolj navadijo.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ima sicer podružnice po vseh regijah (več na: http://zasrce.si), novo meritev pa za zdaj omogočajo le v Posvetovalnici za srce v Ljubljani na Cigaletovi ulici 9. Na meritve se ni treba naročati, ampak jo obiščite ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 9. do 12. ure in v sredo od 11. do 15. ure, tel. št.: 01 234 75 55. Cena preiskave za člane Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije je 6 evrov, za nečlane pa 9 evrov.

Najučinkovitejše omega 3 so iz Neptunovega krilovega olja

Maščobne kisline omega-3 imajo pomembno vlogo pri delovanju srca in ohranjanju normalne koncentracije trigliceridov v krvi. Pripomorejo tudi k normalnemu delovanju možganov in ohranjanju vida.

Neptunovo krilovo olje (NKO) je 100-odstotno naravno, brez konzervansov in drugih dodatkov. V celicah učinkuje dvakrat hitreje in se vsrka 2,5-krat bolje kot ribje olje. Ima idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, to je 15 : 1, medtem ko je v ribjem olju razmerje le 3 : 1. Neptunovo krilovo olje vsebuje tudi fosfolipide, holin, vitamina A in E ter astaksantin, česar v ribjem olju ni. Neptunovo krilovo olje ima visoko vrednost ORAC (sposobnost vezave prostih radikalov), saj je kar 47-krat večja kot pri ribjem olju in 34-krat boljša kot pri koencimu Q 10. Po zaužitju kapsule se ne spahuje. Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 300 22, 040 214 620.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media