Z empatijo med ljudi

Dobro počutje | apr. '16

Danica Stražar pred preobrazbo ...

Danica Stražar, upokojena profesorica zdravstvene vzgoje, po govorici ne more skriti, da izhaja iz Savinjske doline, čeprav že več kot štirideset let živi blizu Domžal, zaposlena pa je bila v Ljubljani. Naša naročnica je, odkar se je pred osmimi leti upokojila. Že zaradi službe je bila vedno urejena in na to pazi še danes. Z veseljem pa je sprejela našo ponudbo, da dobi kak koristen nasvet še od strokovnjakinj za pričesko in ličenje.

Izhaja iz Braslovč iz kmečke družine s štirimi otroki in v mladosti si je marsikateri dinar – pa tudi žulj – prislužila z obiranjem hmelja. V Ljubljano je prišla kot mlada medicinska sestra in se zaposlila na onkološkem inštitutu. Vedoželjna kot je bila, je ob delu zaključila višjo zdravstveno šolo za medicinske sestre in se pridružila patronažni službi. Kar petindvajset let je delala na terenu, ob tem pa je še dobro desetletje vodila enoto patronažnega varstva. Da je lažje preživela in obema hčerama omogočila univerzitetno izobrazbo, se je pri štiridesetih vpisala še na fakulteto. Z veseljem je sodelovala pri projektih in uvajanju številnih novosti v zdravstvenem varstvu. Bila je glavna medicinska sestra v eni izmed enot Zdravstvenega doma Ljubljana ter sodelovala v preventivnem programu preprečevanja srčno-žilnih in kronično nenalezljivih bolezni. Ugotavlja, da smo ljudje v zadnjem času bolj naklonjeni zdravemu načinu življenja, gibanju, se pogosteje odzivamo na preventivne programe za odkrivanje raka, kot so Svit (rak na debelem črevesju in danki), Dora (rak dojk) in Zora (rak na rodilih).

... in po njej

 Najlepše spomine pa ima Danica Stražar na delo patronažne medicinske sestre. Kot pravi, je zelo pomembno, da se znaš približati ljudem, hkrati pa se prilagoditi vsakemu posamezniku, saj spremljaš vse družinske člane od rojstva do smrti. »Je pa res, da smo pred leti bolj skrbele za preventivno kot za kurativno zdravstveno nego. Delo smo opravljale samostojno, po potrebi pa sodelovale še z zdravniki in drugimi zdravstvenimi sodelavci, s krajevno skupnostjo, socialno službo, šolami in vrtci, tudi s policijo. Sem se pa srečevala tudi z nasiljem in zlorabami, alkoholizmom, psihiatrijo, slišala in videla sem marsikaj.«

Da je laže premagovala napore v službi, je veliko hodila v hribe, tudi številne dvatisočake je osvojila. Po upokojitvi se je še bolj posvetila petim vnukom, najde pa tudi čas za oddih na morju, v toplicah ali za druženje in izlete s prijatelji. Čeprav na njenem rojstnem domu nimajo več hmelja, se rada in velikokrat vrača k svojim, še posebno k obema sestrama.

Frizerka Tanja iz salona Harologi je gospe Danici lase pobarvala v topel rjavo rdeč odtenek. Oblikovala ji je vedno modno paževsko pričesko z minimalnim diagonalnim frufrujem, kar je bilo naši naročnici zelo všeč. 

Vizažistka Urša, ki predstavlja podjetje Oriflame, je najprej nanesla tekoči puder v naravnem odtenku. Ker gospa Danica nosi očala, je oči naličila v rjavo-črni kombinaciji, pod obrvi pa je nanesla svetlo senčilo, ki odpre oko. Ustnice je poudarila s šminko v rdeče rjavem odtenku.

Anita Žmahar, fotografiji: Urša Cerar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media