Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | apr. '16

SMEH JE POL ZDRAVJA

Na podlagi dolgoletnih izkušenj pri delu s strankami vedno znova ugotavljam, da jim je skupnih več dejavnikov, med drugim ubadanje s težavami, zaskrbljenost in negativen pogled na življenje in svet. Na koncu dneva si zapomnijo pretežno samo tisto, kar jim ni šlo ali ni uspelo, ne opazijo pa vsega lepega, kar se je zgodilo. Lepo vreme, pojoče ptice, zdravje, ki ga imajo, svoboda, prijazni sosedje … To je menda nekaj, kar je samo po sebi umevno, kot da jim pripada, in o tem ne velja sploh razmišljati. Pa ni res. Vsak bi moral gojiti hvaležnost, da mu je bil podarjen še en dan, saj nihče ne ve, koliko časa mu je še ostalo. In živeti je lepo, če se odločimo, da bomo na življenje pogledali s svetle strani in se kdaj pa kdaj nasmejali. Ne samo drugim, tudi samim sebi.

Smeh je namreč znanstveno dokazano vir zdravja. Uravnava krvni tlak, ublaži depresivnost, pomlajuje, znižuje sladkor v krvi, spodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost. Zaradi smejanja se poveča količina kisika v krvi, tako da nismo ves čas v stresu. Iz Indije so k nam prinesli tako imenovano jogo smeha. Ljudje se družijo in smejejo, dotaknejo se otroka v sebi, tako da so še dolgo razigrani in radostni. Smeh je podpora, prinaša pozitivne učinke tudi tistim, ki bivajo v domovih za starejše, če bi pri nas le imeli več usposobljenih terapevtov, ki bi z njimi redno izvajali vaje. Smejanje je najboljša terapija na svetu, zato jo pri svojem delu uporabljajo tudi nekateri psihologi in psihoterapevti. V antični Grčiji so ravno tako poznali blagodejne učinke smeha, zato so gradili bolnišnice zraven gledališč. Radi so izvajali komedije in smeh gledalcev so slišali tudi bolniki.

V Sloveniji so uvedli smejalno tehniko na dializnem oddelku ljubljanskega kliničnega centra. Med mukotrpnim postopkom zdravljenja posamezniki lažje prenašajo tegobe, če se vmes lahko dobro nasmejejo. Negativno naravnani ljudje so od začetka zelo zadržani, s težavo se prepustijo otroški brezbrižnosti, nekateri potrebujejo dolgo časa, da se sprostijo. Ravno to je njihov največji problem v življenju – biti radostni in igrivi, na življenje pogledati tudi s šaljive strani. S smehom se stanju svojega svobodnega otroka še najbolj približajo in vsaj v tem kratkem času lahko pozabijo na vse probleme, ki jih nosijo na svojih plečih. Že samo smehljaj, ki si ga prikličemo na obraz, namreč povzroči, da se začne izločati serotonin, hormon sreče. Zato se velja smejati in osrečevati same sebe tako pogosto, kot le moremo. Čisto zastonj je in preverjeno deluje.

Zdenka Peloz


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media