CAF - Stičišče poti 

Druženje | maj '16

V centrih za aktivnosti starejših je pravo zbirališče tistih, ki si želijo v tretjem življenjskem obdobju doživeti in izkusiti še kaj novega in tu pridobljeno znanje in sposobnosti uporabljati še dolga leta, vse tja do visoke starosti. Eden večjih, ki ponuja izredno veliko izbiro dejavnosti, je Center aktivnosti Fužine (CAF), ki so ga leta 2010 odprli v Domu starejših občanov Fužine.

CAF šteje kar 539 članov, ki se za minimalen mesečni denarni znesek lahko vključijo v toliko dejavnosti, kolikor si jih le želijo, in teh ni malo. Med njimi je tudi vse več moških, saj ima vsak posameznik, ki želi svoje življenje v t. i. tretjem življenjskem obdobju popestriti in obogatiti, veliko možnosti najti nekaj po svojem okusu. Program sofinancira Mestna občina Ljubljana. Na izbiro so vadbe za ohranjanje telesne zdržljivosti (sproščanje, pilates, telovadba 80+, družabni plesi, salsa, joga, taijiquan in qigong, telovadba drumsalive, nordijska hoja, orientalski ples, delavnica za osebnostno rast itd.); izobraževalne vsebine (učenje številnih tujih jezikov, spoznavanje umetnostne zgodovine, digitalne fotografije itd.); vsebine s poudarkom na umetniškem izražanju in ročnih spretnostih (slikarski tečaji, tečaj oblikovanja gline, tečaj klekljanja, kulinarična delavnica, igranje glasbil, pevski zbor, solopetje). In ne nazadnje se člani družijo na izletih, piknikih, zabavah, kulturnih prireditvah.

Ob vsej pisani ponudbi je izredno pomembno, da tu pridobljena znanja in izkušnje člani podelijo z drugimi na skupnih dogodkih. Tako v domu prirejajo razstave slik, fotografij ter izdelkov iz gline in čipk, koncerte in priložnostne prireditve, na katere so vabljeni člani centra kot tudi stanovalci doma, in jih z nastopi popestrijo glasbeniki in plesalci.

In kdo vse vodi te delavnice in dogodke? To so – poleg vodje centra in zaposlenih v domu – predvsem študentje, ki na ta način pridobivajo tudi praktične izkušnje za prihodnji poklic. Med njimi pa je tudi nekaj mentorjev, ki svoje znanje, pridobljeno v dolgih letih s šolanjem ali delom in izkušnjami, delijo z ljudmi svoje generacije.

Delovanje centra najlažje predstavimo z izjavo ene izmed članic. Silva je v preteklosti že poskusila klekljati in si je želela nadgraditi svoje znanje. Zato je z veseljem začela obiskovati delavnico klekljanja. Kasneje pa se ji je izpolnila tudi želja, da je lahko prvič v življenju pod vodstvom mentorice začela slikati v prijetni družbi soustvarjalk. Čeprav prihaja s povsem nasprotnega konca mesta in mora do Fužin prevoziti kar nekaj kilometrov skozi mestni vrvež, je to ne moti. Še posebej ne, ker je pred domom vedno dovolj prostih parkirišč. O svojem članstvu pa pravi: »Z veseljem prihajam v CAF. Tu nisem pridobila le znanja, ki nam ga posredujejo prijazne mentorice, ampak sem spoznala tudi nove prijateljice.«

Anita Šefer, fotografije: arhiv DSO Fužine


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media