Kultura

Prosti čas | maj '16

Nikola Tesla – človek prihodnosti

Od rojstva tega genialnega znanstvenika, izumitelja in inženirja, ki je odkrival naravna načela in zakone ter patentiral okoli 300 izumov, letos mineva 160 let. Veliko njegovih inovacij ima poseben pomen zaradi globalnega značaja in univerzalne uporabnosti, Teslov večfazni sistem je omogočil učinkovitejši prenos električne energije na daljavo in je pomembno prispeval k razvoju sodobne industrijske civilizacije. Razstava v Cankarjevem domu nas vodi skozi življenje, delo in vizijo Nikole Tesle, obsega kombinacijo različnih razstavnih predmetov – od maket do delujočih modelov. Med drugim so predstavljene pomanjšane makete hidroelektrarne na Niagari, njegovih laboratorijev, letala na navpično vzletanje, transformatorja, črpalke in turbine, ladjice na daljinsko vodenje … Predmeti so iz Muzeja Nikole Tesle v Beogradu.

Fotografija: N. Tesla

Japonske lutke v Mariboru

V viteški dvorani mariborskega gradu si lahko do 6. junija ogledate razstavo značilnih japonskih lutk – od tradicionalnih z izvorno pomensko funkcijo v še živih šegah do sodobnih, ki so jih naredili današnji umetniki. Na Japonskem so lutke že od nekdaj del vsakdanjega življenja. Vsaka ima določen namen in pomen. Zato so jih večinoma uporabljali pri različnih verskih obredih, verjeli, da z njihovo pomočjo odpravljajo različne težave, se očiščujejo grehov, kot spremljevalke umrlih pa so bile najdene v številnih grobnicah. Japonci so še danes prepričani, da lutke niso samo igrače za otroke, temveč tudi umetniška dela. Odsevajo običaje njihove dežele in prizadevanja prebivalcev, prikazujejo tipične regionalne značilnosti in so se skozi stoletja razvile v številne različne oblike. Razstava je nastala v sodelovanju z Japonsko fundacijo in japonskim veleposlaništvom v Sloveniji.

Filmsko srečanje ob kavi

V Kinodvoru bodo 11. maja ob 10. uri predvajali dokumentarni film Sol zemlje, v katerem bomo spoznali znamenitega brazilskega fotografa Sebastiãa Salgada, ki je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga zaznamovali: vojne, lakoto, izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je upanje našel spet v naravi. Zdaj se posveča varstvu okolja in odkrivanju neokrnjenih kotičkov sveta, ki jih predstavlja v obsežnem fotografskem projektu, svojem »ljubezenskem pismu planetu«. Njegovo življenje in delo v dokumentarnem filmu razkrivata njegov sin Juliano in režiser Wim Wenders, tudi sam fotograf. Gostji na pogovoru po projekciji bosta fotografinja Manca Juvan in umetnostna zgodovinarka Marija Skočir.

V spomin na Izidorja Cankarja

Letos mineva 130 let od rojstva pisatelja, znanstvenika, prevajalca, literarnega kritika, utemeljitelja slovenske umetnostnozgodovinske stroke, ki je bil prvi profesor umetnostne zgodovine pri nas in ustanovitelj stolice na ljubljanski filozofski fakulteti pa tudi politik in diplomat. Bil je med pobudniki gradnje Moderne galerije, ki se mu je oddolžila z razstavo Urejeno po številkah – podobe arhitekture iz zbirke diapozitivov na steklu. Zbral jih je okoli pet tisoč, predvsem za potrebe seminarja. Prikazujejo resničnost evropskih mest na prehodu iz 19. v 20. stol. in še danes nagovarjajo gledalce. Na ogled do 22. maja.

N. B.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media