Spomladansko čiščenje kuhinje

Dobro počutje | maj '16

Da je temeljito pospravljanje kuhinje nujno spomladansko opravilo, nas kmalu opomnijo razne »žuže muže«, ki se v tem času znova zbudijo. Končni rezultat čiščenja in pospravljanja ni le bleščeča kuhinja, ampak predvsem zdrav in varnejši vsakdan.

Naj bo hladilnik, zamrzovalnik, shramba v kleti ali omarica z živili, povsod vsako hrano pregledamo, preverimo njeno stanje in datum/rok trajanja. Tako morda odkrijemo, da so odprti kar trije zavitki sezama, manjka pa nam riž.

Red v omaricah. Kritično pregledamo vse omarice s hrano in shrambo z zalogo konzerviranih živil. Vložnine so obstojne vsaj do naslednje sezone, le da postopno izgubljajo hranilne snovi. Zato v tem mesecu porabimo presežke. Pri meni skoraj vedno ostane kak kozarec marmelade, paradižnikove omake, kompota. Zato zdaj pečem buhteljne, se veselim francoske solate in kuham juho iz domačega paradižnikovega soka, tako pa izpraznim police in pomijem še zadnje kozarce ter steklenice do prve višnjeve marmelade v juniju.

Obdržimo le tisto sadje in zelenjavo, ki dajeta videz svežine, rahlo uvelo pa čim prej porabimo. Kako? Razne ostanke kolerabe, zelene, mali korenček, kos pora in podobno zelenjavo, kar navadno ostaja vsem kuharjem, preprosto porabimo kot glavno sestavino jušne osnove za zalivanje juh, rižot. Če je takšne zelenjave več, jo porabimo za mineštro, polno vlaknin ter mineralov. Vitaminov žal v taki zelenjavi ni več prav veliko.

Ah, ti datumi!

Čeprav bi morali zavreči vsako živilo s pretečenim rokom, se ravnamo praktično, po razumu. Najprej preverimo neoporečnost. Žarkega masla ne moremo nikakor »popraviti«, prav tako iz skisanega mleka ne bo dobrega riževega narastka. Neusmiljeno zavržemo tudi napihnjen jogurt z neprivlačnim vonjem, saj je to očiten znak, da je v jogurtu zdravju škodljiva mikroflora. Zavržemo tudi vsebino in kozarec tiste vložnine, kjer pokrov ni čvrsto pritrjen, morda celo izbočen. Možnost za kaj takega je sicer večja kmalu po vlaganju, tu le omenim za vsak primer.

V vseh drugih primerih dan ali dva čez rok ne pomeni nič hujšega. Le zaradi varnosti svetujem, da takšna živila porabimo v toplotno obdelanih jedeh. Iz jogurta, recimo, spečemo pecivo, nikar ga ne porabimo za solatno polivko.

Pravi senzor je naš nos. Plesen ni vedno le siva ali modrikasta. Na skuti se pogosto pojavi bela do svetlo rožnata in rahlo zrnasta. Naučimo se prepoznavati vonj živil in ga ločiti od vonja pokvarjenih živil. Sladka živila sčasoma postanejo kisla, nato z vonjem po alkoholu, mlečni izdelki se skisajo ali splesnijo z jedkim vonjem po plesni, v nadaljevanju zvodenijo. Živila z večjim deležem maščobe oksidirajo in maščoba postane žarka, meso dobi značilen vonj po gnilobi. Ko opazimo katerega koli od teh znakov, živilo zavržemo, saj predstavlja tveganje za zdravje – bruhanje in driska pri uživanju takšnih živil sta pravzaprav manjši težavi.

 Pospravimo hladilnik in zamrzovalnik. Hladilnik moramo vsaj enkrat na leto temeljito počistiti in pomiti, vsekakor je bolje, da to naredimo nekajkrat na leto. To pomeni, da iz hladilnika vzamemo vso hrano, nato pomijemo polico za polico ter stene, prav tako pomijemo posodice za shranjevanje na vratih. Odtalimo zamrzovalni del, očistimo tesnilo na vratih in ga po potrebi zamenjamo.

Kis, soda, voda. Pri čiščenju hladilnika, delovnih površin in drugega v kuhinji uporabimo detergent za pomivanje posode ali (jedilno) sodo. To povsem zadošča za sprotno čiščenje. Nekajkrat na leto pa je pametno vse površine v kuhinji kot tudi notranjost hladilnika in omaric pobrisati oz. razkužiti z vlažno krpo, ki smo jo namočili v močan kis.

Pri temeljitem čiščenju kuhinje ne gre zanemariti čiščenja nape, smetnjakov, opečencev za kruh in podobnih pripomočkov. Avtomat za kavo bo hvaležen za odstranjevanje vodnega kamna, hladilnik pa za sesanje prahu na hrbtni strani. Vse to je dobro napraviti večkrat na leto, če ne gre drugače, pa vsaj v sklopu spomladanskega čiščenja.

Ščepec koristnih nasvetov

- Čiščenja in pospravljanja se lotimo postopoma, po eno omarico naenkrat, da ne izgubimo volje.

- Red v kuhinji najlaže vzdržujemo, če ima vsako živilo svoje mesto na polici.

- Kozarci za vlaganje so odlični za shranjevanje žitnih zrn, kaše, suhih stročnic.

- Gobice in krpice po čiščenju vedno dobro oplaknemo, ožamemo in pustimo v košarici, da se posušijo do naslednje rabe. Koliko jih potrebujete naenkrat? Po ena od vsake bo kar dovolj, se vam ne zdi?

- Gobice menjamo najmanj na 14 dni, kuhinjske bombažne krpe vsaj na dva dni.

- Posodo vedno brišemo s čisto bombažno krpo, še bolje je, če posodo pustimo, da se posuši na zraku. Krpe so pogost vir okužbe.

- Seznam manjkajočih stvari olajša vzdrževanje reda. »Kupovanje na pamet« se navadno ne obnese.

- Odtok bo lep in dišeč, če vanj ne mečemo nesnage. Mrežica naj ujame večje delce, še več naredimo, če v odtok vlijemo malo kisa ali natresemo sodo ter oplaknemo z vročo vodo. Tako bo manj neprijetnih vonjav in kuhinja bo vir zdrave hrane.

- Ste med pospravljanjem našteli 22 jogurtovih kozarčkov, 35 posodic od skute s pokrovčki, vsaj 50 kozarcev za vlaganje, starih že nekaj desetletij, čeprav sploh ne vlagate več (toliko)? Spomladansko čiščenje je čas za prevetritev navad …

- … in pripomočkov. Ali res potrebujete sekirico za meso, pekač za vaflje, model za mafine, oblikovan pekač za rogljičke, modelčke za pralineje, tulce za smetanove zvitke (šamrole)? Kolikokrat ste katerega od teh pripomočkov uporabili v zadnjih petih letih? Koliko prostora pridobite, če se jih znebite?

RECEPTA

Buhteljni

Za testo potrebujemo:

750 g moke

pol kocke kvasa (20 g)

50 g sladkorja

3–4 dl toplega mleka

2 jajci in 2 rumenjaka

2 žlici ruma

50 g raztopljenega masla

lupinico neškropljene limone

Za nadev in premaz potrebujemo:

kozarček čvrste marmelade

2 žlici masla

po želji rumenjak, žlico vode in ščepec soli

Priprava: V manjši posodi razdrobimo kvas, dodamo nekaj žlic mleka in premešamo, da se kvas raztopi.

V večjo posodo stresemo moko, sladkor, jajca, začimbe, raztopljen kvas in počasi prilivamo toplo mleko ter raztopljeno maslo. Zgnetemo voljno kvašeno testo, nekoliko mehkejše kot za potico, in ga pustimo vzhajati na toplem vsaj eno uro, da naraste na dvojno količino. Preostalo maslo raztopimo.

Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo in narežemo na kvadrate ali pravokotnike. Na vsak kos naložimo žličko čvrste marmelade in robove stisnemo skupaj, da nastane mošnjiček. Druga možnost je, da nasprotna krajša robova zavihamo navznoter (naj se ne prekrivata), druga dva robova pa privzdignemo in na vrhu stisnemo skupaj.

V obeh primerih vsak zvitek pomočimo v raztopljeno maščobo, in sicer tisti dve stranici, ki se bosta v pekaču dotikali že prej pripravljenih buhteljnov, in ga z lepšo stranjo položimo na pekač. Tako bomo buhteljne po peki enostavno razdelili na posamezne kose.

Buhteljne pustimo vzhajati še pol ure, nato po želji premažemo površino z mešanico rumenjaka, žličke vode in nekaj zrn soli ter postavimo v segreto pečico. Pečemo 30 do 40 minut pri 170 do 180 stopinjah.

Paradižnikova juha s testeninami

Za 4 osebe potrebujemo:

1 liter paradižnikovega soka

sol, baziliko

olivno olje

3 stroke česna

2 pesti jušnih testenin

Priprava: Česen stremo ali narežemo in stresemo v lonec. Dolijemo malo olivnega olja in česen nežno prepražimo, da zadiši. Pazimo, da ne porjavi, sicer bo juha imela grenak priokus.

Prilijemo paradižnikov sok in zavremo. Po potrebi juho razredčimo z vodo, jo solimo in zakuhamo testenine; skuhamo jih »al dente«. Na koncu juho začinimo z baziliko in ponudimo.

Različica: če nimate paradižnikovega soka, uporabite paradižnik iz pločevinke, v sezoni pa sveže paradižnike.

Koristen nasvet: otroke/vnuke razveselite s testeninami zanimivih oblik.

Lešnikovi piškoti z ovsenimi kosmiči

Potrebujemo:

50 g masla

2 jajci

100 g sladkorja

1 vrečko vaniljevega sladkorja

100 g moke

2 žlički pecilnega praška

100 g mletih lešnikov

50 g ovsenih kosmičev

50 g celih praženih lešnikov

Priprava: Maslo, jajce in sladkor z vanilijo dobro umešamo. Dodamo moko, pecilni prašek, mlete lešnike in kosmiče. Testo premešamo, da postane gladko. Po potrebi prilijemo žlico mleka. Oblikujemo za oreh velike kroglice, jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko in v vsako vtisnemo cel lešnik.

Piškotke pečemo 8 do 10 minut pri 170-180 stopinjah.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media