Dostopne počitnice za vse starejše

maj '16

Povprečen državljan Slovenije ima po upokojitvi pred seboj še skoraj tretjino življenja. K podaljšanju življenjske dobe ter zdravemu in polnemu življenju starejših lahko pomembno pripomorejo tudi rekreacija, druženje, izleti, letovanja in potovanja. Vse bolj se udejanja zamisel o t. i. socialnem turizmu.

Po definiciji Evropske unije je to turizem, ki je dostopen vsem in razvit v skladu s trajnostnimi in solidarnostnimi principi. Omogoča počitnice čim več ljudem in spodbuja mobilnost državljanov, ugodno vpliva na sezonska turistična gibanja in prispeva k zmanjševanju brezposelnosti, krepi idejo evropskega državljanstva in razvoja regionalnih in lokalnih ekonomij. Za spodbudo socialnega turizma je Evropska komisija leta 2009 uvedla projekt Calypso, ciljne skupine, ki jih obravnavajo kot prioritete, pa so mladi, starejši, družine v posebnih socialnih okoliščinah in invalidi.

Pred desetletji, še v stari skupni državi, je bil dobro razvit sindikalni turizem, ko so imeli tudi manj premožni možnost letovanja v počitniških kapacitetah podjetij, tovarn, javnih služb itd. V poletnih mesecih so imeli prednost zaposleni in tisti s šoloobveznimi otroki, zunaj glavne sezone pa so letovali upokojenci. A od devetdesetih let naprej je teh kapacitet vedno manj.

Ob upokojitvi se starejšim kupna moč bistveno zmanjša, zato si marsikateri ne more več privoščiti niti tedna počitnic na morju, letovanje ni več dostopno. Pri nas starejši ob pokojninah enkrat letno prejmejo dodatek za rekreacijo, ki je načeloma namenjen za počitnice in sprostitev. A dejstvo je, da ta dodatek zaradi nizkih pokojnin prejemniki pogosto uporabijo za druge namene – za nabavo kurjave, ozimnice, plačevanje položnic ipd.

 Koristi tudi za gospodarstvo

V nekaterih evropskih državah je to drugače urejeno. V Španiji imajo t. i. vavčerski sistem, s katerim lahko upokojenci sredstva porabijo le za letovanja ali potovanja zunaj sezone v hotelih v znanih letoviških in zdraviliških turističnih krajih, ki sodelujejo v tem programu. Tako si lahko španski upokojenci privoščijo počitnice v hotelih visoke kategorije spomladi ali jeseni. Zadovoljni so vsi: hotel podaljša sezono, zaposleni obdržijo službe, koristi imajo lokalni trgovci in gostinci, predvsem pa je na tak način omogočeno letovanje tudi starejšim, ki si sicer tega ne bi mogli privoščiti. S tem sistemom zagotovijo, da so sredstva za letovanje upokojencev namensko porabljena, ob tem pa se podaljša turistična sezona, od česar imata korist lokalno gospodarstvo in prebivalstvo. Nekaj številk: v letu 2010 je država s tem programom omogočila počitnice 1.200.000 upokojencem, starejšim nad 65 let. Tako so zagotovili oz. obdržali 16.000 delovnih mest. Izračunali so, da se je vsak v ta program vloženi evro prek zaposlitev, potrošnje in drugih pozitivnih učinkov na lokalno gospodarstvo »povrnil« obogaten na 1,54 evra. Program se je izkazal za tako uspešnega, da so ga v naslednjih letih razširili tudi na potovanja po domovini in tujini.

V slovenskih letoviških in zdraviliških krajih veliko hotelov upokojencem ponuja zunajsezonske popuste, ki jih starejši radi izkoristijo, obenem pa se izognejo poletni vročini, gneči na cestah ter visokim sezonskim cenam.

Veliko društev upokojencev tradicionalno organizira letovanja v hotelu Delfin in pri drugih ponudnikih. »Dostopnost« pomeni, da je letovanje cenovno ugodno, po drugi strani pa je prilagojeno potrebam starejših, tudi gibalno oviranih. Tu ne gre samo za nastanitvene kapacitete, temveč tudi za dodatne storitve, saj se tudi starejši ne zadovoljijo več le s posteljo, obroki in ležalnikom v senci. Vedno več je aktivnih, ki na počitnicah telovadijo, kolesarijo, se udeležujejo pohodov, družabnih večerov, ustvarjalnih delavnic itd.

Prihajajo pa nove generacije upokojencev – »baby boom« turistov, ki pa so še zahtevnejši glede pričakovanj in ambicij, kako letovati in kam potovati. To so pred kratkim upokojeni, ki so v študentskih letih morda z nahrbtnikom in avtostopom potovali po Evropi, z nekaj nemškimi markami v žepu spoznavali evropske prestolnice, potem pa se v aktivni dobi, ko so bili žepi že polnejši in so se odprle nove možnosti potovanj, razvadili s potovanji po Evropi in svetu, še posebej po razmahu interneta in nizkocenovnih prevoznikov.

Nove možnosti in priložnosti

Zaradi navedenih razlogov smo se pri Zvezi društev upokojencev Slovenije skupaj s hotelom Delfin iz Izole odločili za sodelovanje pri mednarodnem projektu DiscOver 55+, v katerem bomo s partnerskimi organizacijami iz Italije, Avstrije in Finske raziskali nove možnosti razvoja zunajsezonske turistične ponudbe.

Poglaviten cilj je zasnovati aktivnim starejšim prijazen in dostopen turistični paket. V Izoli bomo v okviru projekta skupaj z lokalnimi turističnimi strokovnjaki zasnovali krožno pot po zelenih točkah, ob poti pa spoznavali zgodovinske in kulturne znamenitosti tega lepega obmorskega in starejšim prijaznega mesta. Vzporedno pa bomo v projektu raziskovali druge dostopne načine letovanj in potovanj za starejše.

Že na straneh revije Vzajemnost lahko beremo potopise starejših, ki potujejo drugače od pri nas ustaljenih načinov: nekateri gostujejo na domovih (»couchsurfing«, kavčanje), drugi si za počitnice izmenjajo svoje vikende ali stanovanja. Podobna je bila tudi pobuda upokojenega gospoda iz okolice Celja: »Živim v večji hiši na idiličnem podeželju, a kdaj pa kdaj bi rad prišel tudi v Ljubljano za dan ali dva na kak kulturni dogodek in ogled mesta, pa si to zaradi nizke pokojnine težko privoščim. Kako bi se lahko organizirali, našli somišljenike, ki bi nama z ženo odstopili sobo v svojem stanovanju, potem pa bi nam vrnili obisk in preživeli nekaj dni pri nas in si ogledali naše kraje in znamenitosti?« Vsekakor zanimiva ideja, o kateri je vredno razmisliti, kako bi jo lahko udejanjili.

Alenka Ogrin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media