Prosti čas | maj '16

Paradižnik naj bo ekološki

Paradižnik na gredici ima rad toploto in sonce, deževna leta pa mu niso najbolj naklonjena. Kljub temu pa smo lahko z nekaj ukrepi pri vzgoji paradižnika prav uspešni tudi v deževnih poletjih.
 

Ob sajenju v gredice, visoke grede ali posode dodamo sadikam zemljo za paradižnike Bio Plantella, ki je bogata s humusom, bioaktivno glino in hranili. Paradižnik potrebuje veliko količino hranil, saj plodove tvori vse poletje in še v jeseni, zato ga je treba med sezono dognojevati. Za pravilen razvoj plodov potrebuje veliko naravnega kalija in primerno količino fosforja, ki sta pomembna za tvorjenje sladkorja in s tem slasten okus. Za gojenje paradižnika v posodah ali visokih gredah je najbolje uporabiti Bio Plantello Nutrivit za paradižnike z vsebnostjo hranil, posebej prilagojenim potrebam paradižnika in drugih plodovk. V dobro pripravljene gredice dodamo visokokakovostno in dolgo delujoče organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik K, ki hranila sprošča glede na temperaturo in potrebe rastline, ima pa dodan tudi kalij za čvrstost rastline in dober začetek rasti. Tako kot drugim plodovkam je treba tudi paradižniku poleti redno dodajati hranila. Najbolje, da ga dognojujemo z organskim tekočim gnojilom iz rjavih morskih alg Bio Plantella za paradižnike, bogatim z naravnim kalijem, ki ga ta vrtnina potrebuje za zdrav koreninski splet in boljše plodove.

Idealna razdalja med rastlinami na vrtu je vsaj 70 cm, sicer smo ustvarili prave pogoje za najnevarnejšo paradižnikovo bolezen – krompirjevo plesen. Ob robu gredice nam v boju pred paradižnikovimi boleznimi pomagajo: meta, bazilika in kamilica, za privabljanje koristnih organizmov in čebel pa posadimo žametnico, ognjič in kapucinko. Gladijol in dalij v bližino paradižnika ne sadimo. 

Zaščita pred boleznimi

Najbolje je, da paradižnik zaščitimo s posebno streho, ki pa mora biti postavljena dovolj visoko. Pomagamo si tudi z ekološkimi pripravki, s katerimi paradižnik krepimo, še preden se bolezen pojavi, redno pa jih uporabljamo enkrat na teden in po vsakem večjem deževju. V ta namen lahko uporabimo 100-odstotno organsko sredstvo Bio Plantella Vital za paradižnike, ki bo rastline krepil in varoval pred boleznimi.
Poleti odstranjujemo zalistnike, ko so čim manjši, da ne povzročimo prevelikih ran. Pred odstranjevanjem se izogibamo krompirjevi gredici, da s prsti in oblačili ne prenesemo glivic s krompirja na paradižnik. Da bo nasad čim bolj zračen, paradižniku odstranjujemo tudi spodnje liste. Začnemo tedaj, ko so prvi plodovi veliki kot večji oreh, odstranimo pa vse liste do prvih plodov. List ob plodu pustimo. Pozneje enakomerno odstranjujemo do pet listov na teden po vsej rastlini. Da plodovi v vročem in suhem poletju ne bodo pokali, rjaveli ali gnili, rastlino listno dognojujemo s tekočim kalcijevim gnojilom Plantella. Za večjo odpornost proti boleznim, škodljivcem in stresnim pogojem pa vsakih štirinajst dni dodajamo tudi naravni vitaminski kompleks Bio Plantella Vita, ki krepi rastline zlasti z vitamini skupine B.

Nagradno vprašanje:

Katero zemljo uporabimo ob sajenju paradižnika v gredice, visoke grede ali posode?

NAGRADA:

Pred izidom nove Vzajemnosti bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, in jih obdarili z naravnim organskim gnojilom Bio Plantella Nutrivit za paradižnike.

Strokovnjaki Kluba Gaia


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media