IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Prosti čas | maj '16

Pisano cvetje

Vezenje dveh različnih cvetličnih vzorcev, ki se ljubko dopolnjujeta, nas bo prijetno sprostilo.

Vzorca sta primerna za prt velikosti 65 x 65 cm oziroma po potrebi. Potrebujemo 70 x 70 cm blaga, na katerem lahko štejemo niti. Za vezenje potrebujemo 2 rdeči prejici ter po 1 prejico v svetlo rdeči, oranžni, rožnati, rumeni, modri in zeleni barvi.

Najprej preštejemo križce na predlogi, nato preštejemo niti na tkanini. Tako vidimo, kako velik bo vzorec. Blago prepognemo po dolgem in počez in z naudarkom označimo sredino. Poiščemo sredino vzorca na predlogi in vezemo od sredine navzven (označena je s puščico). Preden se lotimo vezenja, vse robove obšijemo s cikcakastim vbodom, da se blago ne cefra.

Križce vezemo z 2 nitkama deljive prejice čez 2 x 2 niti na blagu. Rdečo cvetlično obrobo vezemo približno 11 cm od robov in pazimo, da je enakomerno oddaljena od njih. Drugo polovico obrobe vezemo v zrcalni sliki. Dva različna šopka menjaje vezemo v notranjosti obrobe. Koliko bodo šopki oddaljeni od nje ter drug od drugega, določimo sami.

Izvezen prtič zarobimo z 2,5 cm širokim robom. Po želji prišijemo čipko.

Čipkasta jopica

Elegantna jopica je skvačkana v modni rožnati barvi in čudovitem školjčnem vzorcu.

Velikosti: 36, 38/40 in 42/44. Opisi za 38/40 in 42/44 so v oklepajih.

Potrebujemo: 400 (500 – 500) g svetlo rožnatega bombaža; kvačko št. 3,5.

Školjkasti vzorec: nasnutek je deljiv z 12 + 1 + 3 verižne petlje za obračanje. Kvačkamo po vzorčni risbi 1. Vsako vrsto začnemo s 3 verižnimi petljami, ki nadomestijo 1. šibično petljo, in s petljo pred vzorčno enoto (VE). Ponavljamo VE in končamo s petljo po VE. Začetna in končna petlja sta v besedilu označeni kot ½ vzorčne enote (VE). Kvačkamo od 1. do 9. vrste, nato ponavljamo od 6. do 9. vrste.

Snemanja: kvačkamo po vzorčni risbi 2. Narisan je začetek levega poševnega vratnega izreza v 17. (19. oz. 17.) vrsti od začetka dela. Snemanja po 26. vrsti ustrezno nadaljujemo. Desno polovico kvačkamo v zrcalni sliki.

Poskusni vzorček: 30 osnovnih verižnih petelj in 9 vrst = 10 x 9 cm. 1 VE = 4 cm.

Hrbtni del: skvačkamo 133 (145 oz. 157) verižnih petelj + 3 verižne petlje za obračanje in kvačkamo školjkasti vzorec po vzorčni risbi 1. Imamo 10 (11 oz. 12) VE in na obeh straneh ½ VE. Po 32 cm ali 29 vrstah od začetka dela pustimo za rokavna izreza na obeh straneh nepokvačkanih 6 (8 oz. 6) cm = obe ½ VE in 1 (1 ½ oz. 1 ½) VE. 48 cm/43 vrst (50 cm/45 vrst oz. 52 cm/47 vrst) od začetka rokavnih izrezov pustimo pri miru za vratni izrez sredinskih 16 cm = sredinske 4 VE (sredinske 3 VE in na obeh straneh ½ VE oz. sredinske 4 VE). Obe strani nato ločeno dokončamo na preostalih 2 VE (1 VE in na obeh straneh ½ VE oz. 2 VE in ½ VE). Po 50 cm/45 vrstah (52 cm/47 vrstah oz. 54 cm/49 vrstah) delo končamo.

Levi sprednji del: skvačkamo 97 (103 oz. 109) verižnih petelj + 3 verižne petlje za obračanje in kvačkamo školjkasti vzorec = 7 VE in na obeh straneh ½ VE (8 VE in ½ VE na desnem robu oz. 8 VE in na obeh straneh ½ VE). Za poševni vratni izrez začnemo snemati na levem robu po vzorčni risbi 2, in sicer 19 cm/17. vrsti (21 cm/19. vrsti oz. 19 cm/17. vrsti). Vseh snemanj je za 4,5 VE. Obenem kvačkamo na desnem robu rokavni izrez kot pri hrbtnem delu. S preostalima 2 VE (1 VE in na obeh straneh ½ VE oz. 2,5 VE) končamo delo na isti višini kot hrbtni del.

Desni sprednji del: kvačkamo kot levi sprednji del, le v zrcalni sliki. Pri tem v vsaki vrsti na narobni strani dela po zadnji šibični petlji školjkastega vzorca kvačkamo za povezavo 1 polgosto petljo v 2. šibično petljo prejšnje vrste, delo obrnemo in dodano petljo preidemo z 1 polgosto petljo.

Rokav: skvačkamo 61 (73 oz. 73) verižnih petelj + 3 verižne petlje za obračanje in kvačkamo školjkasti vzorec = 4 (5 oz. 5) VE in na obeh straneh po ½ VE. 9 cm/8 vrst od začetka dela dodamo na obeh straneh za rokavno širino po 2 šibični petlji. V naslednjih 36 vrstah na obeh straneh enakomerno dodajamo petlje = 2 (2 oz. 2 ½) VE. Tako imamo na višini 49 cm od začetka dela 8 (9 oz. 11) VE in na obeh straneh po ½ (1/2 oz. 0) VE. Nadaljujemo brez dodajanj in končamo na višini 55 cm/50 vrst (57 cm/51 vrst oz. 57 cm/51 vrst).

Trakova za zavezovanje: za vsakega skvačkamo 8 verižnih petelj in kvačkamo goste petlje + 1 verižno petljo za obračanje. Desni trak je dolg 30 cm, levi pa približno 65 cm.

Izdelava: sešijemo ramenske šive. Vstavimo rokave. Stranske in rokavne šive sešijemo obenem. Pri desnem stranskem šivu pustimo v višini pasu 1 cm odprtine za vpeljavo traku za zavezovanje. Ravna robova obeh sprednjih delov obkvačkamo z 1 vrsto gostih petelj, poševna vratna izreza in hrbtni vratni izrez pa obkvačkamo z 1 vrsto polgostih petelj. Trakova prišijemo v višini pasu na notranji strani obeh sprednjih robov.

Levi sprednji del in ½ hrbtnega dela

½ rokava

Vzorčna risba 1

VE

Vzorčna risba 2

Delovni znaki:

= 1 polgosta petlja

= 1 verižna petlja

= 1 šibična petlja

Kjer se znaki stikajo spodaj, vbadamo kvačko v isto vbodno mesto.

Zvončasto krilo

Zvončasta krila za pomlad in poletje so posuta z najlepšim cvetjem. V kombinaciji s čipkasto jopico prefinjeno poudarimo ženskost.

Krilo boste zlahka ukrojile po svojih osebnih merah. Pri risanju kroja smo uporabili mere za konfekcijsko velikost 40. Namesto teh številk boste vnesle svoje osebne mere, dolžino krila pa prilagodile svojim zahtevam.

Krojenje

Za risanje zvončastega krila potrebujemo naslednje podatke:

obseg pasu: 74 cm (1/4 + 0,5 cm = 19 cm/18,5 + 0,5 = 19)

obseg bokov: 98 cm (1/4 + 2 cm = 26,5 cm/24,5 + 2 = 26,5)

dolžina krila: 70 cm (oziroma po želji)

Narišemo navpično črto, dolgo 72 cm, in vodoravno črto. Na njej od leve proti desni odmerimo ¼ obsega pasu (19 cm). Na navpičnici odmerimo od zgoraj navzdol 2 cm. Od tu do odmerjenih 19 cm obsega pasu na vodoravni črti zarišemo polkrožno linijo za pas. Od 2 cm na navpičnici odmerimo 20 cm in narišemo vodoravno črto. Na njej odmerimo ¼ obsega bokov (26,5 cm). Od 2 cm na navpičnici odmerimo še dolžino krila (70 cm) in narišemo še eno vodoravno črto. Od zunanjega roba linije pasu narišemo črto prek širine bokov do spodnje vodoravne črte. Odmerimo dolžino krila in spodnji rob polkrožno oblikujemo.

Šivanje

Za poševno rezano zvončasto krilo potrebujemo 1,50 m blaga širine 140 cm. Če bomo krilo podložili, potrebujemo prav toliko podloge. Primerne tkanine za zvončasto krilo so svileni krepžoržet, saten, džersi, viskoza, mešanica bombaža in viskoze ipd.

Kroj položimo poševno pod kotom 45 stopinj na enojno blago, prava stran leži zgoraj (glej skico). Nato ga z bucikami pripnemo in s krojaško kredo natančno obrišemo. Drugo polovico kroja prerišemo v zrcalni sliki. Nato okrog obeh krojnih delov (sprednji in zadnji del krila) zarišemo še 1,5 cm dodatkov za šive, robove in zagibe. Po teh črtah krojna dela izrežemo. Enako urežemo podlogo. Urežemo pasni trak s 3 cm dolgim spodnjim delom za zapenjanje dolžine 79 cm in širine 5 cm.

Sešijemo stranske šive. Na levem stranskem šivu pustimo odprt razporek za zadrgo dolžine 18 do 20 cm. Zadrgo prekrito naudarimo pod razporek in jo prišijemo ¾ cm široko. Sešijemo šive na podlogi. Vstavimo jo z narobno stranjo na narobno stran v krilo, jo prišijemo z naudarkom na zgornji rob, ob razporku jo spodvihamo in prišijemo na trakove zadrge. Pasni trak, na katerega smo nalikali podstavo (vliselin), podolžno prepognemo, sešijemo ozki stranici in spodnji del za zapenjanje. Šivne dodatke ozko odstrižemo. Nato trak obrnemo in ga prišijemo na zgornji rob krila. Dodatka dostavnega šiva zalikamo v pasni trak. Notranji rob traku spodvihamo in ga prišijemo z naudarkom po dostavnem šivu. Trak krog in krog ozko prešijemo. Naredimo gumbnico, na drugi strani prišijemo gumb. Spodnji zagib krila zalikamo navznoter in prišijemo. Zagib podloge spodvihamo in prišijemo tako, da je podloga vsaj 2 cm krajša od krila.

Svetujemo, da krilo, preden ga zarobimo, pustimo en dan viseti na obešalniku, da se blago poravna. Nato krilo pomerimo in s pomočjo druge osebe ter z ravnilom in bucikami uredimo dolžino.

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media