Obdavčitev premoženja in prihrankov

Prosti čas | maj '16

FINANCE IN MI

Področje davkov je v Sloveniji eno izmed tistih področij, na katerih se dogaja največ sprememb in je posledično tudi največ nejasnosti. Zato bomo v tem prispevku podali tiste najpomembnejše informacije v zvezi s tem, kako so pri nas obdavčeni premoženje in posamezni prihranki.

Če ste pridobili nepremičnino po 1. 1. 2002 in jo kasneje prodali, morate plačati davek od dobička iz kapitala, ki je bil dosežen pri prodaji nepremičnine, in sicer ta znaša 25 odstotkov, če ste nepremičnino odsvojili v prvih petih letih po njeni pridobitvi, nato se na vsakih pet let lastništva stopnja znižuje:

  • po dopolnjenih petih letih 15 odstotkov,
  • po dopolnjenih desetih letih 10 odstotkov,
  • po petnajstih letih 5 odstotkov,
  • po dvajsetih letih ni davka od dobička.

Napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine mora davčni zavezanec vložiti v 15 dneh od odsvojitve nepremičnine.

Predmet obdavčitve so tudi delnice in vzajemni skladi. Če imate še vedno delnice iz časov lastninjena (iz certifikatov), te niso obdavčene, kot tudi ne, če ste lastnik delnic ali točk vzajemnih skladov že 20 let.

V vseh drugih primerih so vaši kapitalski dobički iz prodaje delnic ali vzajemnih skladov obdavčeni prvih pet let po stopnji 25 odstotkov, obdavčen pa je seveda le dobiček, dosežen s prodajo delnic ali točk vzajemnih skladov (morebitna pozitivna razlika med nakupno in prodajno vrednostjo). Tudi ta davek je znižan premo sorazmerno z lastništvom vrednostnih papirjev na vsakih pet let (povsem enako kot pri zgoraj omenjeni prodaji nepremičnine).

Napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in naložbenih kuponov mora davčni zavezanec vložiti do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto, razen davčnega zavezanca, ki je nerezident. Nerezident mora vložiti napoved v petnajstih dneh od odsvojitve vrednostnih papirjev.

Naložbeno zlato neobdavčeno

Kar zadeva življenjska in rentna zavarovanja, boste plačali davek na zavarovalne posle v višini 6,5 odstotka odkupne vrednosti zavarovalne police, a le če boste naredili odkup, preden poteče 10 let od začetka sklenitve zavarovanja. Davka iz življenjskih zavarovanj pa ne boste plačali, če pride do izplačila zaradi smrti zavarovane osebe.

Če ste lastnik delnic in prejmete izplačane dividende, so vaše dividende obdavčene 25 odstotkov. Prav tako bo treba državi plačati 25 odstotkov, če prejmete izplačilo obresti od obveznic. Davčne napovedi vam ni treba oddajati, če je izplačevalec dividend v Sloveniji. Če vam izplača dividendo družba v tujini, ste kot rezident naše države primorani oddati napoved za odmero davka.

Kar zadeva obdavčitve bančnih obresti, ste dolžni davčno napoved izpolniti le, če skupni znesek obresti presega 1.000 evrov. V tem primeru boste imeli obdavčene bančne obresti po 25-odstotni stopnji. Napoved je v tem primeru treba oddati do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto.

Še zanimivost glede naložbenega zlata. V Sloveniji je promet z naložbenim zlatom neobdavčen, tako da vlagatelji ne plačajo davka na dodano vrednost. Tudi kapitalski dobički pri prodaji zlata za fizične osebe niso obdavčeni.

Mag. Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media