Ločeno izplačilo pokojnin od drugih prejemkov Zpiz

Dobro je vedeti | maj '16

Zpiz je 31. marca uvedel novost glede izplačevanja pokojnin in drugih prejemkov, ki jih nakazuje upravičencem. To novost je uvedel za tiste, ki poleg pokojnine prejemajo še druge prejemke, in sicer dodatek za pomoč in postrežbo (DPP), invalidnino za telesno okvaro ali pa oboje, in s tem svoje nakazilo prilagodil spremembam, ki so bile konec leta 2015 uveljavljene z zakonom o izvršbi in zakonom o davčnem postopku. Ta dva zakona zdaj enotno urejata, kateri prejemki so izvzeti iz izvršbe oziroma so zavarovani pred izvršbo in kolikšna sredstva morajo ostati dolžniku.

Vse dajatve, ki jih nakazuje Zpiz, po sedanjih predpisih niso izvzete iz izvršbe. Tako niso izvzete pokojnine in tudi ne letni dodatek. Prav zato se je Zpiz, da ne bi imeli upravičenci določenih težav z dokazovanjem glede prejemkov, ki so zavarovani pred izvršbo, odločil za ločeno nakazovanje. Tako so upokojenci, ki poleg pokojnine prejemajo še omenjene prejemke, dobili na svoje bančne račune dvoje nakazil, eno nakazilo za pokojnino z oznako PENS (mednarodna oznaka za pokojnine), drugo nakazilo pa za DPP in invalidnino za telesno okvaro z oznako ALMY. Upokojencev, ki poleg pokojnine prejemajo še omenjene prejemke, je po podatkih zavoda 63.000. Te novosti ne vplivajo na samo višino denarnih nakazil, olajšajo pa delo bankam in izterjevalcem, saj je iz nakazil razvidno, katere dajatve so zavarovane pred izvršbo.

Glede na omenjene novele zakona mora po izterjavi na denarne prejemke dolžniku ostati 76 odstotkov bruto minimalne plače, ki v letu 2016 znaša 790,73 evra, kar pomeni, da je v tem letu pred izvršbo varno 600,95 evra dohodka, torej tudi pokojnine. Takih, ki prejemajo pokojnino pod 600 evri, je zelo veliko, zato jih izvršba ne more prizadeti.

Morda vas bo zanimalo še, koliko je upravičencev, ki jim Zpiz pošilja nakazila po pošti. Teh je 26.000, kar pomeni slabe 4 odstotke izplačil rezidentom Slovenije. Torej daleč največ upokojencev prejema pokojninske prejemke prek bank.

A. T.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media