Vadba, ki hkrati masira

Dobro počutje | maj '16

Vanja Rotar pravi, da vadba z obroči smovey spodbuja naravne procese, ki se sicer s starostjo upočasnijo.

Na prvi pogled zabavni in lahki živozeleni obroči v gibanju postajajo vse težji. Poseben občutek v telesu pa prinašajo vibracije, ki se iz obročev širijo po telesu, kot bi nas nekaj masiralo in spodbujalo od znotraj. Vadba z vibracijsko-nihajnimi obroči »smovey« je za starejše še posebno dobrodejna.

Njihova prednost je, da jih lahko uporabljamo v skladu s svojimi gibalnimi sposobnostmi in močjo, pravi inštruktorica Vanja Roter. So namreč lahki (tehtajo le pol kilograma) in omogočajo povsem enostavne vaje sede, stoje ali v gibanju. A bolj ko nam gre, bolj se vadba sama po sebi stopnjuje, ne da bi nam bilo treba vadbeni pripomoček zamenjati.

Sočasno nihanje: z rokami nihamo ob telesu ritmično naprej in nazaj. Stopala so v širini bokov, kolena so rahlo pokrčena. Vajo izvajamo, kadar želimo umiriti ritem gibanja. Odlična je kot ogrevalna vaja, ki pomaga pri aktivnejšem dihanju.

Štiri jeklene kroglice v narebreni PVC-cevi poskrbijo, da s hitrejšim in odločnejšim ritmičnim nihanjem (ko ga zmoremo) obroči postajajo vse težji, nazadnje že kot bi imeli pet kilogramov. A vseeno ob uporabi ne prihaja do sunkov, saj se kroglice ritmično kotalijo od blažilnika do blažilnika. Prav ritmično premikanje kroglic nam da povratno sporočilo, da vajo izvajamo pravilno.

Učinek tresenja nastane, ker se kroglice gibljejo po rebrasti površini obroča. Tresljaji pa se prek rok prenašajo na celotno telo. Kot razloži Vanja Rotar, vibracije prenašajo gibalne in čutne dražljaje na vse telo: mišice, živčevje, organe, kar deluje nanje hkrati spodbudno in sproščujoče.

Marsikateri uporabnik po njenih izkušnjah tako občuti olajšanje bolečine, manjšo napetost in razbremenitev. »Vadba spodbuja naravne procese, ki se sicer s starostjo upočasnijo.« Opisala nam je zanimiv primer petdesetletnice, ki se je prej leta in leta spopadala z glavoboli, a po nekaj tednih redne vadbe z vibracijsko-nihajnimi obroči je končno vendarle dočakala olajšanje.

Spodbuda od znotraj

Izumitelj obročev prihaja iz Avstrije. Johanna Salzwimerja je še pred petdesetim letom starosti doletela hitro napredujoča parkinsonova bolezen. Iskal je pripomoček, ki bi mu kljub bolezni, pri kateri težko nadzira svoje telo, omogočil ohranjati določeno raven telesne pripravljenosti. Tako si je zamislil obroče smovey. V prav posebno pomoč so nevrološkim bolnikom, saj jim pomagajo pri zmanjševanju mišične zakrčenosti, zmanjšanju nehotenih gibov in ugodno vplivajo na spomin in druge kognitivne zmožnosti. »Po eni strani delamo za mišično moč in vzdržljivost, a hkrati spodbujamo delovanje možganov,« opisuje sogovornica, ki med drugim sodeluje z društvi in združenji, kot sta Spominčica ali Trepetlika, pa tudi z nevrološko kliniko v Ljubljani.

Z obroči delamo enostavne vaje z rokami, s katerimi posnemamo naravno gibanje. Gor in dol, levo in desno, ob telesu, pred ali za njim. Z obema rokama v isto smer ali (malce težje) z vsako v svojo. Kdor zmore, lahko gibanje rok kombinira z gibanjem nog, hojo, poskoki, počepi in podobnim. Obroče lahko v rokah držimo med hojo in tako prispevamo h krepitvi delov telesa, ki sicer ne bi bili dejavni. Če želimo, lahko ob vadbi uporabimo še druge pripomočke (žogo, blazine za ravnotežje in podobno).

Vanja Rotar zagotavlja, da v vadbi uživajo uporabniki vseh starostnih skupin. »Najstarejša udeleženka ima čez 95 let.« Primerna je tudi za osebe s posebnimi potrebami, gibalno ovirane in za rehabilitacijo po poškodbah. Po drugi strani pa celo športnikom lahko pomaga uriti pomembne spretnosti in krepiti moč.

Vadimo lahko sami ali v skupini in kolikor kdo zmore. Nevrološki bolnik lahko obroče uporablja večkrat na dan po nekaj minut. Organizirana vadba pa običajno poteka eno uro. Na njej se lahko pošteno spotimo ali pa zabavno sprostimo. Preizkusite se lahko tudi sami na katerem od predstavitvenih dogodkov, ki jih najdete na spletni strani www.smoveyobroci.si.

Vadba z vibracijsko-nihajnimi obroči:

- izboljša prijem

- izboljša gibalne sposobnosti

- povečuje mišično moč in vzdržljivost

- izboljša ravnotežje in koordinacijo

- izboljša držo

- ugodno vpliva na motivacijo, pozornost in spomin

- poživi krvni in limfni obtok, prebavo

- sprošča

  

VAJI:

Prvo vajo nadgradimo z dodanim spuščanjem v počep in ponovnim dvigom v izravnan položaj. Lahko bi jo otežili še z diagonalnim nihanjem rok in pospešenim ritmom. Vadeči so se preizkusili tudi v sonožnem poskoku.

  

Vajo nadgradimo z odmikom/dvigom stopala od podlage, gibanje rok sočasno spremlja gibanje noge. Izmenično izvajamo vajo 7-krat z eno nogo, nato z drugo. To je odlična vadba za ravnotežje, koordinacijo in vzdržljivost.

Urša Blejc, fotografije: U. B. in osebni arhiv V. Rotar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media